POŠESTÉ? Stolní tenista Petr Korbel se šance na šestý start na olympijských

POŠESTÉ? Stolní tenista Petr Korbel se šance na šestý start na olympijských hrách pořád nevzdává. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Veterán Korbel se nevzdává. Šance na šestou olympiádu pořád žije

  • 4
Leží v posteli, v horečkách a s kašlem. A čeká. "Když to pošesté nevyjde, svět se nezboří. Ale šance žije," tvrdí Petr Korbel. Jedenačtyřicetiletý stolní tenista si na evropském kvalifikačním turnaji v Lucemburku šestý olympijský start nezajistil. Londýna se však nevzdává, šanci by mohl mít na světové kvalifikaci v Dauhá.

Občas už zaslechne poznámky na svůj věk. Jak je starý, jak na to nemá, jak by měl skončit. "Kdybych nevěřil, že můžu postoupit, nebudu zabírat místo. Ale odcházet jen proto, že jsou tady i mladí stolní tenisté, nechci! Ať si to vybojují," říká rezolutně nejlepší český stolní tenista ve světovém žebříčku.

Naději vzaly horečky

Loni, kdy se první olympionici rekrutovali právě na základě pořadí ve světovém žebříčku, unikl Korbelovi přímý postup na olympijské hry o několik míst. "V nesprávném období jsem v žebříčku trochu klesl," říká. K propadu "pomohly" dvě prohry v reprezentačním zápase Evropské ligy s Rakouskem. "Že bych litoval toho startu? Nikdy, to nebyl důvod, proč to nevyšlo," dodává.

Petr Korbel

Letos před začátkem evropského kvalifikačního turnaje v Lucemburku, odkud vzejde dalších jedenáct olympioniků, dostal vysoké horečky. "Přitom jsem si dával takový pozor! Skoro vůbec jsem nechodil mezi lidi," vypráví.

Paraleny nezabraly, k horečkám se přidaly záchvaty kašle. "Uvažoval jsem, jestli nastoupit," přiznává. Vidina šestého olympijského startu mu dodala síly. Ale pro náročný systém dvou zápasů za den jich nebylo dost. "Jeden zápas jsem zvládl, ale druhý už nešel."

S Belgičanem Vostesem prohrál, byť měl čtyři mečboly. "Za normálních okolností bych mu dal na frak," je si vědom Korbel. "Ale nemám si co vyčítat, neudělal jsem v koncovce chybu. On trefil jeden dobrý balon a bylo hotovo."

Nezabírám místo. Ať si to mladí vybojují

Rozhodující utkání základní skupiny proti Slovinci Žibratovi nezvládl. "Pouze vůle nebo hlava to neutáhnou," uvědomuje si. Z evropské kvalifikace vypadl český veterán už v první fázi turnaje. "Upřímně, v té druhé vyřazovací k. o. systémem bych v tomto stavu stejně neměl šanci."

Petr Korbel

Skepsi nepropadá. Šance na start v britské metropoli pro čtvrtého olympionika z Atlanty 1996 pořád existuje. Byť momentálně nelze říct, jak velká. Dle pravidel olympijské kvalifikace stolních tenistů by se v květnu v Dauhá mělo soupeřit pouze o dvě olympijská místa. Jenže ve hře jich může být víc. 

Není totiž jasné, co Evropská unie stolního tenisu provede s olympijskými místenkami, které mezi jedenácti kvalifikovanými z turnaje v Lucemburku obsadí třetí hráči z jednotlivých zemí. Ti totiž v Londýně budou hrát pouze soutěže družstev a ve dvouhře nastoupit nemůžou.

"Buď se o ty místa bude bojovat v rámci světové kvalifikace v Dauhá, jako tomu bylo před pekingskou olympiádou, nebo ETTU vezme hráče na dalších místech. Zatím nikdo neví," přemítá Korbel. První varianta by pro něj byla pozitivní zprávou. Nejistota jej však nestresuje. "Pořád to může být pošesté, dokud není odehráno úplně všechno. Flintu do žita neházím."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž