Závěr 150. Kentucky derby. Vítězný Mystik Dan jede nejblíže bariéře.

Závěr 150. Kentucky derby. Vítězný Mystik Dan jede nejblíže bariéře. | foto: Diane Bondareff, AP

Kentucky derby se rozhodovalo u videa. Nejrychlejší byl nos Mystik Dana

  • 0
Jeden z nejdramatičtějších doběhů 150. ročníku Kentucky Derby ovládl Mystik Dan v sedle s žokejem Brianem Hernandezem. Tříletý hnědák uhájil vítězství v prvním z dostihů americké Trojkoruny v těsném finiši trojice koní o nos před Sierra Leone, Forever Young byl třetí o další nos. O pořadí a výhře svěřence trenéra Kennyho McPeeka rozhodlo až více než sedmiminutové zkoumání cílové fotografie.

„Byly to nejdelší minuty v mém životě. Pak jsem uviděl svítit naše číslo jako vítěze Derby. Myslím, že mi chvíli potrvá, než to strávím. Je to splněný sen,“ řekl Hernandez, jenž o den dříve vyhrál v sedle Thorpedo Anna také 150. ročník Kentucky Oaks.

Stal se prvním žokejem od roku 2009, který tento double získal. Trenér McPeek slavil obě vítězství jako první od roku 1952.

Mystik Dan, jenž do dostihu startoval s kurzem 18:1, se do čela prodral v závěru a první místo v cílové rovince uhájil před dotírající dvojicí. Favorit Fierceness (3:1), jenž se v úvodu pohyboval ve skupince udávající tempo, nakonec doběhl o tři délky za nejlepšími.

Ti nakonec předvedli nejtěsnější fotofiniš od roku 1947, kdy trojici koní na cílové pásce dělila hlava. Nos, nejtěsnější rozdíl v dostizích, rozhodl o vítězi Kentucky Derby podesáté v historii a poprvé od roku 1996.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: dostih, Dostihy, Kentucky