Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

To je úlet, říkal Prskavec. Olympijskému vítězi se povedl až neuvěřitelný kousek

  12:13
Povedlo se mu, co je v moderní olympijské historii českého vodního slalomu naprostým unikátem. Olympijský vítěz Jiří Prskavec vyhrál na kajaku ve světě všechny tituly, o kterých mohl snít, načež začal předloni koketovat v tréninku i se zcela odlišnou disciplínou - singlkánoí. Nikdy předtím v ní nezávodil. Ale o víkendu se už probil do tříčlenné reprezentace také na této lodi, což zatím žádný jiný muž v historii České republiky nedokázal. O výjimečný jev jde mezi muži i na světovém fóru.
Jiří Prskavec se raduje v cíli čtvrtého závodu Českého poháru.

Jiří Prskavec se raduje v cíli čtvrtého závodu Českého poháru. | foto: ČTK

Ba co víc, Prskavec celou nominační sérii singkanoistů ovládl, když za sebou nechal i stříbrného olympijského medailistu Lukáše Rohana a mistra světa z roku 2021 Václava Chaloupku.

„To je úlet,“ kroutil v neděli po poledni v pražské Tróji hlavou.

„Omlouvám se, ale ještě si teď na chvilku odskočím na kajak,“ prohodil s úsměvem k reportérům po vítězném finále na singlkánoi. Načež triumfoval i ve své hlavní disciplíně, kde patřili mezi jeho konkurenty rovněž mistři světa Vít Přindiš a Vavřinec Hradilek.

Olympijský vítěz na kajaku Prskavec se dostal do reprezentace i na kanoi

Za čtyři a půl hodiny jste v neděli včetně kvalifikačních kol absolvoval na kánoi nebo kajaku čtyři jízdy a všechny je vyhrál.
A užil jsem si to. Když jsem tu na singlu vyhrál už sobotní závod a dostal se tím na něm zpátky do boje o nominaci, bylo jasné, že pojedeme ve čtyřech o tři místa, že je to sakra vyrovnané a že to bude boj do poslední jízdy. Tak jsem si strašně přál, abych zajel v neděli dobře kvalifikační jízdu, postoupil z ní a užil si naše dva zdejší skvělé komentátory Dana Stacha a Míru Lence při finále. Protože mockrát v životě takhle vyšperkovanou atmosféru nezažijete.

Takže jste ji lačně vstřebával?
Cítil jsem, že strašně moc přeju klukům, aby předvedli výborné jízdy a pak aby bylo jen na mně, jestli si nominaci dokážu urvat, nebo jestli mě porazí. Nechtěl jsem, aby mi někdo něco daroval, chtěl jsem si reprezentaci na singlu sám vyjet.

Povedlo se.
Strašně jsem si tu finálovou jízdu vychutnal. Udělal jsem jen lehkou chybu uprostřed, ale pak jsem dokázal zkrátit některé průjezdy. Měl jsem z toho obrovskou radost. A že jsem dokázal vyhrát všechny čtyři jízdy za den, to je vážně haluz. Dělal jsem si před rokem srandu, když se mi totéž povedlo při závodech na Réunionu, kde ale dohromady nikdo nebyl. Tehdy jsem říkal, že jsem jako Jessica Foxová (extratřída mezi ženami v obou kategoriích). Ale dnes už byla konkurence o něčem jiném.

Jiří Prskavec

Po sečtení všech bodů jste se stal dokonce celkovým vítězem české kvalifikace singlkanoistů. Připadá vám to bláznivé?
Rozhodně. Kdyby mi to před nominační sérií někdo řekl, tak mu povím, že se úplně zbláznil, že minimálně Lukáš (Rohan) a Váša (Chaloupka) jsou o tolik napřed, že pokud mají svůj den, nemohu je porazit. Ale i když jsem nominaci na singlu nechtěl přikládat až takovou váhu, přiznám se, že poslední měsíc jsem nakoukával videa z minulých závodů na singlech a byl jsem poměrně dost nervózní. Ani se mi před závody moc dobře nespalo, což byl hodně podobný proces tomu, jaký znám z kajaku. Vím, že mi paradoxně právě takový stav pomůže, abych se vyburcoval k co nejlepším výkonům. Teď jsem nadšený. Furt to trochu nechápu.

Kdo si vystavil fotku s Lavrovem, nepatří do závodů, říká Prskavec

Lukáš Rohan řekl, že kvalifikaci na singlkánoi jste mohl mít na rozdíl od specialistů takříkajíc na háku, protože kdyby se vám nepovedla, nic tak moc vážného by se nestalo.
Jasně, bral bych to asi daleko víc v pohodě, kdyby se mi nepovedla, protože kajak je prioritou. Ale člověk na vlastní nervozitě pozná, na čem mu záleží. A mě evidentně na singlu hodně záleželo. Takže z toho usuzuju, že by mě zároveň i hodně mrzelo, kdyby se mi postoupit do reprezentace nepovedlo. Ale nakonec to dopadlo nejlíp, jak mohlo.

Povězte, proč jste tak skvělý a výjimečný?
Já vlastně ani nevím. Skoro bych řekl, že mi hraje do karet, že většina singlířů má na tratě už zažitý svůj kanoistický pohled, zatímco já nikdy předtím na singlkánoi nezávodil. Vždy jsem byl kajakář a neřešil jsem jejich průjezdy branek, proto na ně mám úplně jiný pohled. Mám cit pro vodu z kajaku a ten se evidentně dá přenést do kánoe. Což mi pomáhá, protože na trati je iks průjezdů, kde ztratím na singlu relativně dost času, ale pak je tam i několik kombinací, u kterých by ostatní třeba ani nenapadlo, že se dají jet jinak. Já ty jiné možnosti vidím, protože na ně koukám kajakářskýma očima.

Český kajakář Jiří Prskavec na mistrovství světa v Augsburgu.

Už tušíte, jak nyní reprezentační starty v obou kategoriích do vašeho plánu sezony vměstnáte? Pojedete všechny vrcholy roku na K1 i C1?
Určitě na to budeme muset sednout. V tuhle chvíli předběžně platí, že všechno, co pojedu na kajaku, pojedu i na singlkánoi. Závody ve světě mají obrovskou výhodu, že jsou rozhozené do více dnů a není to jako tady, kdy musím absolvovat dvě finále půl hodiny po sobě. To je potom na kajakovém výkonu sakra znát a při finále kajakářů mi už ke konci trati síly docházely. Stavy, které jsem tu zažíval po dojetí na kajaku, z minulosti moc neznám, ty byly hrozně nepříjemné.

Přijde mi to absurdní. Prskavec otevřeně o návratu Rusů na olympijské hry

Deset minut po závodech stojíte na nohách v pohodě.
Teď už jo, ale po dojetí vždycky minimálně dvě minuty foukám, než se dostanu do klidového stavu. Fakt to hodně bolí. Ale ve světě by mi extra den mezi závody kajakářů a kanoistů měl přijít vhod. Tím, že jsem definitivně uzavřel svoji kapitolu ohledně startů v kajakcrossu (obdobě skikrosu nebo snowboardcrossu), tak je jen vyměním za tuhle kanoistickou disciplínu, která mě strašně baví. A na základě zkušeností z prvních svěťáků můžeme potom vymýšlet, co na kánoi pojedu a co eventuálně vynechám. Ale myslím si, že v tuhle chvíli to rozhodneme tak, že zkušenosti jsou to nejcennější, a budu se snažit nabrat jich na kánoi co nejvíce.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Výsledky MS v hokeji 2024: Pražské zlato, po 14 letech jsou Češi mistry

10. května 2024,  aktualizováno  26.5 23:17

Opět po devíti letech klání mistrovství světa pohostila Praha a Ostrava. Čeští hokejisté zakusili v...

Švýcarsko - Česko 0:2. Pastrňák utnul domácí čekání, hokejisté slaví 13. zlato

26. května 2024  8:49,  aktualizováno  23:43

Takřka čtyřicet let vyhlížel takový zážitek. V poslední květnovou neděli se hokejem poblázněný...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Švédsko - Česko 3:7. Národní tým je ve finále MS, má jistou medaili

24. května 2024  8:25,  aktualizováno  25.5 17:20

Na tento okamžik čekali čeští hokejisté čtrnáct let. Národní tým slaví postup do finále mistrovství...

Oslabení před finále. Dodatečná stopka pro Ruttu, Krejčík musel do nemocnice

25. května 2024  22:15,  aktualizováno  22:50

Národní tým se ve finále domácího mistrovství světa bude muset obejít bez Jana Rutty. Český obránce...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Politý Červenka, Pastrňák na střeše autobusu. Jak Staromák slavil s mistry

27. května 2024  8:15,  aktualizováno  18:54

Oslavy zlata z domácího mistrovství světa rozjeli hned po úspěšném finále proti Švýcarsku (2:0), o...

Macháč v Paříži na senzaci nedosáhl, Medveděvovi však v bitvě vzdoroval

1. června 2024  14:30,  aktualizováno  2.6 3:16

Ve třetím setu se sice vrátil do bojů o vítězství, zápas třetího kola Roland Garros však Tomáš...

Rozlučka podle Kroose: klíčový centr i trofej číslo 34. Chybí mu už jen ta z Eura

2. června 2024

Odcházel jako král. Pohlcen adrenalinem jako by se ani nestačil dojmout nad tím, že tohle je v...

Mallory a Irvine naposledy spatřeni. Dobyli Everest? To může odhalit fotoaparát

2. června 2024

Seriál Andrew Irvine postává s rukama v kapsách a hledí na George Malloryho, jenž si upravuje kyslíkovou...

Dortmund - Real 0:2, gigant se trápil, pak finále rozhodli Carvajal a Vinícius

1. června 2024  20:30,  aktualizováno  23:37

Šesté finále za posledních deset let, šestý triumf. Fotbalisté Realu Madrid to opět dokázali a...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...