Dostihy

Dostihy | foto: Reuters

Velká netolická, to je šest rovinných a tři překážkové dostihy

  • 0
Tradice Netolických dostihů neskončila. I letos mají příznivci turfu jednu příležitost, aby si zašli na distihy na jihočeské dráze. V programu letošního odpoledne na závodišti u Kratochvíle v Netolicích je nejdříve šest rovinných a potom tři překážkové dostihy.

První rovina na 1 200 metrů s dotací 35 tisíc korun představí pět koní. Ve druhé se poběží 3 000 metrů o 20 tisíc.

O stejné peníze se budou ucházet startující ve třetím rovinném dostihu na 1 600 metrů. Ve čtvrtém se poběží o 200 metrů více a dotace je 35 tisíc korun. Je to dostih žáků v sedlech.

V pátém dostihu na 1 600 metrů je k mání 35 tisíc korun. V posledním rovinném souboji na 1 200 metrů se opět poběží o 35 tisíc.

Dotace vychází z toho, do které kategorie je dostih zařazený. Na jednotlivé kategorie musí mít startující koně odpovídající úroveň. I mezi nimi se ale před přijetím rozhoduje, který z různých důvodů startovat nemůže a škrtá se.

Překážkové souboje se běží na delších tratích. První měří 3 200 metrů, druhý 4 100 a třetí 3 600. Dotace jsou 30, 90 a 30 tisíc korun.

Hlavní dostih Velká netolická je steeplechase cross country a na start se může postavit 11 koní. Jeden výběrem neprošel. Hned čtyři koně jsou z polského chovu a mezi nimi je i jeden z favoritů Terebesz. Osmiletý černý hnědák valach je svěřencem trenéra Radka Holčáka a osedlá ho jezdec Josef Sovka.

Šestiletý hnědák hřebec Norino je v tréninku Josefa Váni. V sedle bude žokej Josef Bartoš, který vyrůstal v jižních Čechách. Bartoš s Norinem naposledy v Mostě s výrokem Jistě vyhrál. S číslem tři nastoupí šestiletý hnědý valach Matheo, kterého povede další ze zkušených žokejů Pavel Kašný.

Další koně na startu jsou z německého, českého nebo britského chovu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž