Z junáků jsou osobnosti, z šéfa klubu dědeček. A Helas je zase v semifinále

  13:12aktualizováno  8. dubna 10:11
Devatenáct let trvalo, než se futsalisté Helasu Brno znovu probojovali do semifinále nejvyšší soutěže. Za tu dobu se z některých jejich zelenáčů staly osobnosti svého sportu, držitelé ligových titulů s jinými týmy i reprezentační trenéři. Zkušenosti pak zúročili doma a postarali se o jednu z nejlepších sezon Helasu v jeho historii.
Radost futsalistů Helasu Brno (v červeném) ve čtvrtfinále nejvyšší soutěže...

Radost futsalistů Helasu Brno (v červeném) ve čtvrtfinále nejvyšší soutěže proti Kadani. (3. dubna 2024) | foto: Petr Ryp

Dveře mezi nejlepší čtyři týmy soutěže si brněnský Helas otevřel v dramatické čtvrtfinálové sérii proti Kadani, kterou zdolal 3:2 na zápasy. Doma dvakrát vyhrál na penalty, venku dvakrát podlehl a až rozhodující utkání doma zvládl suverénně 7:3.

„Můj první dojem je, že jsem skoro až překvapený, jak strašně dlouho to trvalo. Před těmi devatenácti lety jsem u toho byl jako začínající hráč, a nevěřil bych, že další vyhraná série play off přijde až teď,“ podivuje se jeden ze strůjců úspěchu, šestatřicetiletý veterán Jan Havel. Přiznal, že pochybnosti, že to nedopadne ani letos, ho během bitev s Kadaní zastihly. „Malá dušička je tam vždycky. Nesmí ale převládnout nad snahou, soustředěností a vírou, že se to povede. Člověk si nesmí připouštět nezdar. Docela blízko jsme byli už loni, ale podepsala se na nás nezkušenost mladších kluků. Všechno si sedlo tento rok,“ raduje se Havel.

Díky zmíněnému se Helas může těšit na velkou výzvu v semifinále v podobě série s Chrudimí, futsalovým velkoklubem protkaným velkými individualitami. Po reprezentační pauze se ligové play off vrátí do hal v druhé polovině dubna, a v Brně mohou snít o tom, že zaplní halu v Králově Poli aspoň z části tak, jako se tamní hlediště plní při zápasech reprezentace.

„Bylo by to nádherné, ale spíš je to nepravděpodobné. Krásné je už to, když se hala vyprodá na nároďák. My jsme pro to, aby lidi přišli i na nás, udělali maximum,“ uvažuje Havel.

Odchod konkurence Helasu pomohl

Brňané přiznávají, že kromě dozrání dobrého mužstva, víry, odhodlání a domácího prostředí jim mezi čtyřku nejlepších pomohla i změna pořádků na špici futsalové ligy. Dřív žehrali na to, že se mezi smetánku nemohou prokličkovat, protože je silná špička až příliš ekonomicky a tím pádem i hráčsky odskočená.

Hlavně proto se v Helasu nedá postupem do semifinále mluvit o překonání devatenáctiletého čtvrtfinálové traumatu, odvalení depresivně těžkého balvanu či vyrovnání účtů s minulostí. Kvůli tomu, že za nejlepšími zaostával, totiž Helas v lize končil pravidelně až v horší polovině tabulky, v play off ho to ve čtvrtfinále vždy navedlo na jednoho z největších favoritů a to znamenalo okamžité vyřazení, nad nímž se nedalo ani zvlášť truchlit.

Oslava futsalistů Helasu Brno po vítězném čtvrtfinále nejvyšší soutěže proti Kadani. (3. dubna 2024)

„Nemůžeme říct, že by nám to za těch devatenáct roků někde uteklo o kousek, že jsme někde byli blízko. Nemáme takový ten příběh, že stačilo místo tyčky trefit do sítě a šli jsme do semifinále,“ probírá se minulými sezonami šéf klubu Jan Loup.

Když si však v první lize z elitní společnosti „vystoupily“ napřed Teplice a následně i Sparta, zavětřil i on šanci. „Daleko vepředu jsou Chrudim a Plzeň, za nimi je Slavia a pak jsme chtěli být my, což se podařilo. Kdyby ne, bral bych to jako neúspěch. V kádru máme slovenské reprezentanty, naše velmi zkušené hráče, kluky v nejlepším věku a dravé mládí. Cítili jsme, že jsme dobře poskládaní. To, že už v lize není Sparta, a že jsme vyrostli my, se sečetlo, a jsme v semifinále,“ bilancuje Loup.

Blázna se asi nedočkáme, tuší brněnští futsalisté. Těší je amatérské stříbro

S Helasem spojil svůj sportovní život. V roce 1982 ho založil, trénoval ho, zažil s ním před dvaceti lety vzestup, krátce poté rozpad kádru a sestup do druhé ligy a nakonec i návrat na výsluní. Aby ho ze své pozice co nejvíc podpořil, zanechal trénování a angažoval perspektivního kouče Tomáše Galiu, bývalého brněnského hráče, který s trénováním začínal ve Vyškově. Ukázalo se to jako vydařený tah.

„S Galiou se Helas hodně posunul, herně se zlepšil. Má to hlavu a patu, je to založené na taktice, na standardkách, na herních variacích,“ kvituje sázku na trenéra zvenčí i Havel.

Letos Loupovi radost umocňuje i postup do finále poháru, v němž Helas nestačil na Plzeň. „V Brně v této sezoně není moc takových mužských halových klubů jako my, aby měli pohárové stříbro a ligové semifinále. Já tuto sezonu považuju za suprovou,“ pyšní se.

Cupák na osobní misi

Přestože si v Helasu uvědomují, že jim do karet nahrálo i oslabení konkurence, berou svoje aktuální výsledky s velkou osobní hrdostí. Na postup do semifinále čekal jako na smilování nejen Loup, ale i největší osobnosti jeho týmu, jimiž jsou jak Jan Havel, tak především David Cupák. Také on v roce 2005 minulé tažení Helasu za medailí sledoval jako začínající bažant. „Koukal jsem se na to z tribuny, hala byla skoro plná. Další rok jsem už šel do přípravy s áčkem. Jsem rád, že se nám na to podařilo navázat,“ poví pětatřicetiletý matador.

Během bohaté kariéry si „odskočil“ do Sparty, s níž získal ligový titul. I Havel má titul odjinud, a to z Plzně. Teď se kolem nich točí Helas. Cupák už je zároveň i jedním z trenérů reprezentace do 17 let a počítá s tím, že po hřištích už víc než jeden nebo dva roky nejspíš nebude.

Pro Loupa je Cupák nejen stěžejní osobností Helasu, ale i rodinným příslušníkem. „Udělal mě dědečkem!“ hlásí hrdě předseda, s jehož dcerou Cupák žije. „David je ikonou našeho klubu. Nedávno dal dvoustou ligovou branku, reprezentoval, dostal se s futsalem do celého světa. Kdyby se vyvěšoval něčí dres pod strop haly, tak jako první půjde ten jeho s číslem dva na zádech,“ myslí si šedesátník Loup.

David Cupák, kapitán futsalistů Helasu Brno, ve čtvrtfinále nejvyšší soutěže proti Kadani. (3. dubna 2024)

Do nadcházejícího střetu s Chrudimí nejde Helas s přehnanými očekáváními. Kdyby se mu podařilo ji jednou porazit, aby se v Brně hrály dva semifinálové duely, zavládla by v Králově Poli spokojenost.

„Karty jsou rozdané tak, že jdeme na tým, který bude hrát ve finále s Plzní. Myslím si, že na nějakých 65 procent Chrudim celou ligu vyhraje, má letos lepší tým než Plzeň. Porazit Chrudim třikrát v sérii je pro nás nereálné, a my uděláme všechno pro to, abychom ji zdolali jednou,“ vyhlíží semifinále Cupák.

Už teď si připouští, že přestože je sezona jednou z nejlepších v historii Helasu, úplně ideální tečku nedostane. „Splněním dlouhodobé mise by byl zisk medaile. My na ni bohužel zřejmě nedosáhneme, protože jsme v základní části byli čtvrtí. Kdyby to na konci cinklo, považoval bych si toho víc než titulu se Spartou, byla by to krásná třešinka na mém příběhu. Aspoň je na něm ještě co vylepšovat,“ pokýve hlavou Cupák.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

Lehečka je v Madridu v osmifinále, čeká ho Nadal. Menšík vzdal, Bejlek vypadla

29. dubna 2024  15:32,  aktualizováno  20:57

Tenista Jiří Lehečka postoupil na antukovém turnaji v Madridu do osmifinále. Brazilce Thiaga...

Nejsem vítán, stáhnu se! Agateljan opouští zadlužené Ústí, klub předá

29. dubna 2024  20:54

Pět měsíců a dost! Arménec Mikael Agateljan vycouvá z ústeckého hokeje, zatíženého dluhy....

Paralyzér, sedativa. Ragbyovou hvězdu Vunipolu pacifikovali v baru na Mallorce

29. dubna 2024  20:44

Osmička policistů a paralyzér dávající elektrické šoky byly potřeba ke zpacifikování anglického...

Hvězdný nováček Wembanyama si zahraje se Spurs dva zápasy NBA v Paříži

29. dubna 2024  20:06

Francouzští basketbaloví fanoušci budou mít v příští sezoně možnost na vlastní oči sledovat v...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...