Formanová se těšila domů

Č á s l a v, P r a h a - Atletická mistryně světa v běhu na 800 metrů Ludmila Formanová prožila v pondělí velký den. Slavnou sousedku a kamarádku vítaly na letišti při návratu ze Sevilly desítky lidí ze dvou autobusů. Přijely ze Žleb, odkud pochází, a z Čáslavi, kde pod dohledem Jarmily Kratochvílové trénuje.
"Nikdy jsem nic podobného nezažila, je to skvělý pocit," říkala Formanová, kterou příznivci vynesli i s trenérkou s korunou na hlavě na speciálně vyrobeném křesle. "Všechno vzniklo spontánně, nikdo to neorganizoval," říkal Josef Novotný, starosta ze Žleb. "Asi deset lidí je z rodiny, ostatní jsou známí," popisoval Václav Forman, otec slavné atletky.
V obou autobusech se slavilo při promítání videozáznamů z památných vystoupení "naší Lídy", jak všichni pasažéři první půlkařku světa nazývali. Po víc než hodině jízdy přišlo na řadu i finále ze Sevilly. Autobusem ze Žleb znělo mohutné povzbuzování, jako by všichni sledovali přímý přenos. Jeden z mladíků z troubícího autobusu vystrčil vlajku a dostalo se i na zpěv hymny, když na obrazovce Formanová přebírala zlatou medaili.
Stejně bujaré bylo i přivítání na letišti. "Čí je zlato? Lídy! Kam ho veze? Do Žlebů!" skandovali lidé.
"Ještě jsem si ten závod ani pořádně neprohlédla," vracela se k životnímu triumfu Formanová. "Pořád jsem s někým diskutovala a připíjela, takže to ani nebylo možné. Až po těch hektických dnech, v klidu doma se na záznam podívám a úspěch si znovu vychutnám," prohlásila mistryně světa. "Přivítání je skvělé, už se těším domů a na oslavy."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž