Čínský svaz potrestal plavkyni

Čtyřletý zákaz startu dostala čínská plavkyně Wu Jen-jen od národního svazu za pozitivní výsledek dopingové zkoušky. Mezinárodní plavecká federace FINA minulý týden oznámila, že odevzdaný vzorek dvaadvacetileté světové rekordmanky v polohovém závodu na 200 metrů obsahoval stopy anabolického steroidu norandrosteronu. Wu Jen-jen se podrobila dopingové zkoušce v květnu při olympijské kvalifikaci čínských plavců v Ťi-nanu. Svaz ji i jejího trenéra po oznámení pozitivního výsledku vzorku A okamžitě vyřadil z olympijské nominace a udělil jim pokutu v přepočtu 54 800 korun. Wu Jen-jen získala předloni v Perthu titul mistryně světa.

Sto metrů na jedno nadechnutí
Do hlouby sto metrů pod hladinu moře se ponořila bez kyslíku Yasemin Dalkilicová z Turecka a  vytvořila nový tak světový rekord v hloubkovém potápění s klasickou zátěží. Jedenadvacetiletá studentka tak v přímém televizním přenosu překonala stávající rekord, jehož hodnota byla o pět metrů horší. V této kategorii se závodníci potápějí s pomocí určené zátěže klesající po upevněném laně a k vynoření používají ploutve. V neděli se chce Dalkilicová pokusit o překonání rekordu i v kategorii s libovolnou zátěží, v níž závodníci k vynoření používají nafouknutý vzduchový polštář. Současný rekord drží Kubánka Andollová výkonem 115 metrů, kterou Dalkilicová o jeden primát už připravila.

Míček zabil baseballistu
Ani okamžitý zásah lékařů nemocnice v Rochestru nepomohl zachránit život dvacetiletého amerického studenta Kelsayho Osborna, kterého před týdenm při tréninku zasáhl basaballový míček do spánku. Hráč týmu Newark Raptors v severovýchodní univerzitní lize, který neměl na hlavě při zásahu přilbu, upadl do kómatu a nepomohla mu ani operace zhmožděného mozku.

Řídili doping, vyvázli s podmínkou
Vinnými z napomáhání k poškozování zdraví ve sto dvaačtyřiceti případech byli berlínským soudem uznáni Manfred Ewald (74), nejvyšší představitel sportovní federace bývalé Německé demokratické republiky, a lékař Manfred Höppner (65), který ve východoněmeckém vrcholovém sportu řídil podávání nedovolených prostředků. Vyvázli z podmíněnými tresty - Ewald na dvaadvacet měsíců, Höppner na osmnáct. Oba stanuli před soudem za organizování tajné systematické dopingové politiky tehdejšího komunistického státu v 70. a 80. letech. Především šlo o podávání zakázaných hormonálních a anabolických prostředků, podporujících růst svalové hmoty, plavkyním a atletkám. Řada z nich v důsledku toho dosud trpí menstruačními a dalšími gynekologickými problémy.

Italský žokej nepřežil pád z koně
Po pádu z koně zemřel v neděli na následky těžkých zranění devatenáctiletý italský žokej Mirko Marcialis. Tragédie se odehrála při dostizích Premio Wendecar na dráze v severoitalském městě Varese. Marcialis je druhým italským jezdcem, který letos zemřel po pádu z koně. Žokej, jenž vyhrál 79 dostihů, byl okamžitě převezen do nemocnice, lékaři mu však už nemohli pomoci. Závod vyhrál Marcialisův šestnáctiletý bratranec Andrea Marcialis.

Německý kapitán se omluvil Australanovi
Za obvinění z dopingu se podle německého deníku Die Welt písemně omluvil Ianu Thorpeovi kapitán německého týmu plavců Chris-Carol Bremer. Australana němečtí plavci poprvé kritizovali po únorovém mítinku Světového poháru v Berlíně. Minulý týden jej Bremer opět osočil, že jeho příliš dlouhé chodidlo může svědčit o užívání růstového hormonu. "Kdyby užíval růstový hormon, tak by neměl jen dlouhé chodidlo, ale také ruce a končetiny," cituje deník Bremera. "Já se ve jménu německých plavců za nesmyslné výroky omlouvám, je mi líto, že k tomu došlo. Přeji hodně štěstí v kariéře," napsal Bremer v dopisu Thorpeovi. "Dál případ už nehodlám komentovat," řekl Bremer, který je zároveň lékařem. Plavcův manažer David Flaskas i sedmnáctiletý Thorpe, držitel několika světových rekordů, omluvu přijali. "Určitě to naší pověsti neprospělo, ale alespoň se ukázalo, že veškerá obvinění jsou křivá," pravil Flaskas.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž