Čeští vodáci neměli s postupem problém

  17:29
Augsburg - Bez jakýchkoliv potíží postoupilo české trio z kvalifikace kanoistů na MS ve vodním slalomu, které odstartovalo v německém Augsburgu. Navíc se všichni vešli mezi prvních devět závodníků. Tomáš Indruch obsadil v součtu obou kol čtvrté místo, Stanislav Ježek dojel osmý a Jan Mašek hned za ním. Podobně se vedlo i triu kajakářek, Štěpánka Hilgerová skončila druhá, Irena Pavelková čtvrtá a Vanda Semerádová sedmnáctá.Dále čtěte: Český kouč má na starosti asijské učedníky
Ježek

Ježek - Kanoista Stanislav Ježek na trati kvalifikačního závodu. | foto: Tibor AlfödiČTK

Indruch úřadoval ve druhé jízdě
Indruch, vítěz posledního dílu Světového poháru před mistrovstvím světa v Tacenu, sice nasbíral v prvním kole čtyři šťouchy, ale v druhé jízdě byl nejrychlejší ze všech. "Po první jízdě jsem byl trochu nervózní, ale v druhé jsem se už srovnal. Moc chyb jsem neudělal, jen nějaké prkotiny," hlásil v cíli nevlastní syn Petra Sodomky, sedminásobného mistra světa a dvojnásobného světového šampiona mezi singlkanoisty z let 1975 a 1977.

"Přijel se podívat i s mamkou a na trati jsem je slyšel fandit," podotkl olympionik Indruch, který se letos do reprezentace vrátil po roční pauze. Před sebou v první jízdě na trati měl Jihoafričana Sbonisisa Celeho. Toho předjel v 21. brance, třebaže soupeř měl náskok dvou minut, i když pro ostatní platily minutové intervaly. Cele, po prvním kole třetí od konce, vlezl prvně do slalomové lodi letos v březnu.

"Měl jsem z něho trochu strach, vypadalo to, že mě tam do té branky nepustí a propíchne mi loď. Naštěstí nejel tak rychle," řekl Indruch na adresu kanoisty, jenž se v druhé jízdě několikrát s lodí obrátil. "Ještě, že mi trenéři vyběhali ten náskok, pro druhé kolo dokonce tříminutový," usmíval se závodník Dukly Praha poté, co vystoupil z Ledového kanálu na řece Lech.

Ze hry nečekaně vypadl kvůli neprojeté brance v prvním kole Australan Robin Bell, první muž letošního ročníku Světového poháru a aktuálně druhý kanoista ve světovém žebříčku.

Druhou jízdu vypustil Michal Martikán ze Slovenska, do semifinále však hravě postoupil. Olympijský vítěz měl při úterním tréninku kolizi s domácím kanoistou Clausem Suchankem, který po vzájemném střetu vyskočil z lodi a začal Slováka topit. Pak se mu však za nezvyklý incident omluvil.

Hilgertová hodila stín loňského MS za hlavu
Stín šokujícího vyřazení v prvním kole kvalifikace na minulém mistrovství světa  Štěpánka Hilgertová letos v Augsburgu hodila za hlavu a hravě postoupila. Dvojnásobná olympijská vítězka se loni ve francouzském Bourg St. Maurice na
přírodní vodě otočila a vylovit jí museli až záchranáři.

Tentokrát však prokličkovala třiadvaceti brankami s bravurou sobě vlastní. Skončila druhá o dvě setiny za Britkou Laurou Blakemanovou. "Nejela jsem naplno, hodně málo favoritek tady jelo nadoraz. Byla jsem opatrná," prohlásila po druhé jízdě.

Od nešťastného Bourgu jela pouze dva mezinárodní závody. Nejprve se rozmýšlela, jestli vůbec bude dál jezdit, ale vidina olympiády v Aténách ji přemluvila. Vyměnila loď, upravila si pádlo a na začátku července v Seu d'Urgell vyhrála závod Světového poháru.

"Není to ale tak jasné, že zase straším soupeřky," zavrtěla hlavou. "V Seu to nebyl takový náskok, také tady je to těsné," glosovala své dva mezinárodní starty za uplynulý rok. Po prvním kole vedla, v druhé části kvalifikace si svou pozici pohlídala
sedmým místem. "Kvalifikace nic neznamená," řekla.

"Dojela dál než loni," sarkasticky a s úsměvem podotkl trenér a manžel Luboš Hilgert. "Bourg je smazán už hodně dávno," přidala Hilgertová, která měla dnes dva 'šťouchy', zatímco Blakemanová žádný. "Dnes jsem měla dobrý pocit, ale do euforie se bude třeba zlepšit," řekla kajakářka, která si na trati zkoušela zejména protivodné branky.

"Na semifinále zůstanou všechny takřka v nezměněné pozici," vysvětlila. Ve čtvrtek bude odpočívat. "Možná si půjdu podle počasí trochu zajezdit," řekla. 

Výborným výkonem sekundovala Hilgertové další zástupkyně české kajakářské školy Irena Pavelková. Bývalá celková vítězka Světového poháru zajela výborné druhé kolo a celkově skončila čtvrtá.  "Bylo to dobré, ale je nás v malých odstupech tolik, že to
bude hodně dramatické," řekla před pátečním semifinále pátá kajakářka z olympijských her v Sydney a bronzová medailistka z loňského mistrovství Evropy v Bratislavě.

Poslední z tria českých kajakářek Vanda Semerádová obsadila sedmnáctou pozici a rovněž bez potíží se vešla mezi postupovou čtyřicítku.

Výsledky
Muži
C1 - kvalifikace:
1. P. Estanguet (Fr.) 200,34 sekundy (0 trestných sekund), 2. Benzien (Něm.) 201,60 (0), 3. T. Estanguet (Fr.) 202,63 (0), 4. Indruch (ČR) 203,10 (4), 5. Minčík (SR) 203,85 (2), 6. Bieryt (Pol.) 204,20 (2), ...8. Ježek 204,93 (4), 9. Mašek (oba ČR) 206,68 (4). 

Ženy
K1 - kvalifikace:
1. Blakemanová (Brit.) 219,87 (0 trestných sekund), 2. Hilgertová (ČR) 219,89 (4), 3. Planertová (Něm.) 221,26 (6), 4. Pavelková (ČR) 221,31 (2), 5. Giddensová (USA) 223,14 (10), 6. Bongardtová (Něm.) 224,77 (2), ...17. Semerádová (ČR) 237,29 (4).

Autoři: ,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Liga a data: Na papíře je první Slavia. Kdo hraje nad poměry a kdo zaostává?

30. dubna 2024

Premium Zajímá vás, jak by vypadala tabulka fotbalové ligy po třiceti kolech čistě na základě tvrdých dat?...

Barcelona díky hattricku Lewandowského porazila oslabenou Valencii

29. dubna 2024  23:12,  aktualizováno  23:18

Fotbalisté Barcelony porazili v dohrávce 33. kola španělské ligy díky hattricku Roberta...

Sestupem ohrožené Cagliari bez zraněného Jankta prohrálo v Janově

29. dubna 2024  22:48

Fotbalisté Cagliari bez zraněného Jakuba Jankta prohráli dohrávku italské ligy a souboj nováčků na...

Nejsem vítán, stáhnu se! Agateljan opouští hokejové Ústí, zbyly jen dluhy

29. dubna 2024  20:54,  aktualizováno  21:35

Pět měsíců a dost! Arménec Mikael Agateljan vycouvá z ústeckého hokeje, zatíženého dluhy....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...