Na utkání s fenomenálním Vladimirem Kličkem (vlevo) si může Ondřej Pála zatím jen hrát.

Na utkání s fenomenálním Vladimirem Kličkem (vlevo) si může Ondřej Pála zatím jen hrát. | foto: David Neff, MAFRA

Boxera Pálu čeká životní duel, v Berlíně se utká o evropský titul

  • 1
Životní zápas čeká v pátek profesionálního boxera Ondřeje Pálu. Nejlepší česká "těžká váha" se v Berlíně utká s Ukrajincem Oleksijem Mazjakinem o pás evropského šampiona organizace WBO. Pokud v dvanáctikolové bitvě uspěje, napodobí Lukáše Konečného, který podobný úspěch vybojoval v září v Birminghamu.

"Určitě je to pro mě životní zápas," řekl Pála, který věří, že by jej případná výhra přiblížila vysněnému souboji s Ukrajincem Vladimirem Kličkem, aktuálně světovým boxerem číslo 1.

To však ale není příliš reálné. "Je to náš cíl. Pro Ondru je to nejdůležitější zápas dosavadní kariéry," uvedl Pálův kouč Jurij Krivoručko pro Lidové noviny. Pála a spol. věří, že v případě výhry nad Mazjakinem by se v žebříčku WBO posunul do první patnáctky, ze které si Kličko může vybírat své další soupeře.

Nejúspěšnější domácí profesionální boxer současnosti Konečný se však už několikrát přesvědčil, že zápasy s českými borci nejsou pro hlavní hvězdy příliš lukrativní. K titulovým zápasům často dojde jen v případě, že si sami vybojují právo zúčastnit se jich.

V souboji Pála - Mazjakin, který se měl podle původního plánu uskutečnit před týdnem v Jekatěrinburgu, bude favoritem český boxer. Oba sokové se už jednou utkali v říjnu 2009 a Pála jasně vyhrál na body. Za výhodu to ale nepovažuje.

"Pro mě to určitě není lepší. Alexej minule ten zápas trochu podcenil, nebyl ideálně připravený. Nyní ví o našem souboji už několik měsíců. I pro něj je to životní šance a v jeho věku (36 let) asi i poslední na velký zápas," vysvětlil Pála.

Šestadvacetiletý Pála má na kontě 30 zápasů v profesionálním ringu a jen dvakrát prohrál. Starší Mazjakin má odboxováno mezi profesionály o sedm duelů méně. Tři z posledních čtyř zápasů prohrál, poté ale vyhrál na Kypru turnaj "Bigger's Better", na kterém byly jednotlivé zápasy vypsány na tři kola.

Na galavečeru se vedle Pály představí ještě jeden český boxer. Michal Bilak se v polotěžké váze utká s Firatem Arslanem z Německa. Zápas je vypsaný na osm kol.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž