Žerava loni protrpěl čtyři zlomeniny

Prostějov - S vírou v lepší zítřky naskočí do přípravy na novou sezonu prostějovský motokrosař Martin Žerava, který se celý minulý rok trápil především se sérií zranění. Několikanásobný domácí šampion ve třídě open se po zdravotních problémech musel spokojit s druhou příčkou. Ve světovém šampionátu ve třídě open alespoň dosáhl na šestou příčku a tento úspěch alespoň trochu nahradil zklamání z domácího mistrovství.

"Toto postavení bych rád obhájil a taky se chci poprat o titul doma. Hlavně ve světovém mistrovství to však bude také záležet na konkurenci. Kdo bude v naší třídě startovat, se dozvím až při prvních závodech v dubnu ve Francii," počítá Martin Žerava, který v minulém roce z pohledu zranění prožil opravdový očistec.

Nejprve měl zlomený palec na ruce, který nevydržel ránu pukem při hokeji. Jen co se dal jezdec dohromady, přišla další rána. Ve Španělsku spadl z motorky a zlomil si pravé zápěstí. Ovšem ani tím Žeravovy trable neskončily. Přišel závod v Šumperku a s ním zlomenina levé ruky. A na konci roku, pro změnu v Přerově, praskla Žeravovi klíční kost.

"Když se na takový výčet podívám, je to vlastně až k smíchu. Tak příšernou sezonu aby člověk pohledal. Takový je ale motokrosařův život. Musím prostě věřit, že letošní rok bude v tomto směru lepší. A o dost."

V prvních měsících roku se bude prostějovský jezdec, který v této sezoně jezdit za stáj Ufo Racing Team na stroji honda, připravovat v domácím prostředí. Jedním z důvodů je únorové očekávané narození druhé ratolesti.

"Moc se těším a chci si to užít doma. Proto pojedu mimo republiku za přípravou až v březnu. V Itálii se budu připravovat na start sezony v mistrovství světa," plánuje Žerava, který věří, že na jihu Evropy budou dobré podmínky k tréninku. "Potřebuju jezdit jako sůl. Snad to bude na italských terénech možné," dodal prostějovský závodník.

Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon