Jan Kopecký s Janem Hlouškem na Barum rallye

Jan Kopecký s Janem Hlouškem na Barum rallye | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Cizinci chtějí na Valašské rallye nahánět Kopeckého s Pechem

  • 0
Oba mají osm mistrovských titulů a jsou největšími favority jubilejní 40. Kowax Valašské rally, která o víkendu otevře domácí šampionát v automobilových soutěžích. Jenže Jan Kopecký a Václav Pech se letos v dlouhodobém hodnocení srovnávat nebudou. Důvod?

Po změně pravidel bodují do celkové tabulky jen piloti s modely Rally2/R5, což je případ Kopeckého. Vozy kategorie WRC, který řídí Pech, budou hodnoceny v samostatné Divizi 2. Oba rivalové si to spolu rozdají jen na trati jednotlivých podniků, celosezonní srovnání bude chybět.

„O to větší motivaci budeme mít na jednotlivých závodech,“ naznačil Pech, jehož ve Fordu Focus WRC tradičně doplňuje Petr Uhel. „Vynasnažíme se být vždy co nejrychlejší a stále trápit mladé kluky.“

I po změně pravidel zůstal Pech věrný vozu, s nímž jezdí od roku 2020. Model nemění ani Kopecký, který na Valašsku dominoval už pětkrát. Zůstává u Škody Fabia Rally2 Evo a navigátora Jana Hlouška. Před rokem je porazil Rus Nikolaj Grjazin, což zvyšuje jejich letošní motivaci.

„Jsme připraveni bojovat o nejvyšší příčky a těším se na další souboje,“ poznamenal Kopecký, který hájí barvy Agrotec Škoda Rally Teamu.

Na přední příčky ovšem pomýšlejí také další jezdci. Zajímavé zpestření představuje účast rychlých mladíků ze zahraničí – polského jezdce Mika Marczyka s fabií, jenž byl loni bronzový v mistrovství Evropy, a Švéda Toma Kristenssona v hyundai, juniorského mistra světa z roku 2020. Pro oba jde o přípravu na světovou Chorvatskou rally, která se jede za dva týdny.

„Test nám vyšel, cítím se skvěle,“ prohlásil Kristensson.

O stupně vítězů se pochopitelně poperou také tuzemští jezdci. Největší ambice mají Filip Mareš, Dominik Stříteský a Adam Březík ve fabiích, k nim se chtějí přidat Ondřej Bisaha či Martin Vlček s hyundai.

„Do příprav jsme dali opravdu všechno. Věřím, že se naše úsilí odrazí i ve výsledcích,“ naznačil Mareš, jenž závodí s Radovanem Buchou za Laureta Auto Škoda Team.

„Chtěli bychom stíhat špičku, ale je potřeba s rozumem,“ upozornil Stříteský, jenž je členem týmu ACA Škoda Vančík Motorsport a naviguje ho Jiří Hovorka. „Kdyby se nám podařilo zlepšit loňské výsledky, byl bych velmi rád,“ dodal.

„Chceme se stabilně pohybovat v nejlepší pětce,“ plánuje člen Samohýl Škoda Teamu Březík, kterého doplňuje Ondřej Krajča. V rámci přípravy vyhráli rakouskou Blaufränkischland rally.

Na Valašské rally se celkem představí devadesát posádek, z toho dvacet v kategorii historických vozů. Soutěž je součástí nejen tuzemského, ale také slovenského šampionátu a středoevropského zónového seriálu.

Účastníky už bohužel nebude sledovat dlouholetý ředitel soutěže Rudolf Kouřil, který tragicky zahynul před dvěma týdny na soutěži na Slovensku.

„Rudo, moc nám chybíš, ale věřím že z rallyového nebe nás budeš sledovat a všem posádkám fandit,“ uvedl Kopecký.

Centrum jubilejního 40. ročníku se po několika letech na kopřivnickém polygonu vrací do Valašského Meziříčí. Ve městě bude servisní zázemí, pojede se tady také superspeciálka.

Už zítra v pravé poledne je v Brankách na programu testovací rychlostní zkouška, v 17.30 se poblíž zámku Žerotínů uskuteční slavnostní start.

Samotná soutěž naostro začíná v sobotu v 10.15 výjezdem ze servisu. V cíli poblíž zámku Žerotínů se vítěz objeví v neděli krátce před 15. hodinou. Účastníci mezitím absolvují 14 rychlostních zkoušek a 150 ostrých kilometrů.


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon