Tři pardubičtí plošináři jsou v reprezentaci

  • 1
Pardubice - Hned tři pardubičtí plošináři byli nominováni do české reprezentace na mistrovství světa družstev. Do týmu byli vybráni Marian Jirout, Michal Makovský a Aleš Dryml. Zbytek české sestavy tvoří zkušení Antonín Brhel a Antonín Kasper z pražského Olympu. Zatímco o čtyřech jezdcích zřejmě nebylo pochyb, na poslední chvíli se do týmu vešel i Makovský. "Předvedl velmi dobrý výkon v kontinentálním semifinále v Terenzanu," vysvětlil Makovského zařazení do sestavy manažer reprezentace Josef Laštovka.

Pardubické zastoupení mohlo být i početnější. Velkou naději měl také mladší z bratrské dvojice Drymlů Lukáš. "Má letos velmi dobré výsledky. Bohužel kvůli zranění ho čeká minimálně měsíční přestávka," uvedl Laštovka. Celá reprezentační pětice dokázala oprávněnost své nominace před pár dny v kontinentálním semifinále mistrovství světa jednotlivců.

Čtveřice Jirout, Makovský, Brhel a Kasper postoupila do finále, Dryml je náhradníkem. S výjimkou Jirouta navíc všichni čtyři mají stříbro ze světového šampionátu družstev, které se jelo v roce 1999 v Pardubicích. "Máme velmi vyrovnaný tým," prohlásil Laštovka.

Světový šampionát družstev se letos jede zbrusu novým systémem. V průběhu 1.-3. července se v polském Gdaňsku pojedou tři kvalifikační skupiny. Jejich vítězové postoupí do finále, jež se pojede 7. července ve Wroclawi. Týmy z druhých míst a dva nejlepší ze třetích příček absolvují 5. července ve Wroclawi závod o zbývající dvě postupová místa do finále. Soupeřem českého týmu v základním kole bude Austrálie, Spojené státy a Maďarsko.

"Na vítězství nad Australany nemyslíme. S Američany bychom však mohli svést rovnocenný boj. Mají tři dobré jezdce Hamilla, Hancocka a Sama Ermolenka, ale další dva už jsou slabší," prohlásil Laštovka. Outsiderem budou zřejmě Maďaři. "Ustoupili trošku ze slávy, ale nedají se podcenit. Jejich mladí jezdci mohou překvapit," varoval reprezentační manažer.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž