Top jezdci rallye prožili bouři změn

Freistadt - Jako před rokem startuje boj o domácího krále automobilových rallye v rakouském Freistadtu. Je to jedna z mála věcí, jež zůstaly v šampionátu stejné. Česká špička je proti loňsku ve zcela jiné situaci. Nevěříte? Tady je důkaz Úřadující mistr Jan Kopecký na obhajobu nepomýšlí, zaměří se na zahraniční starty.

Vicemistr Václav Pech neví, zda celé mistrovství vůbec pojede. Roman Kresta přesedlal do tovární stáje Ford a absolvuje podniky mistrovství světa.
A nejasno je i kolem startů Emila Trinera.

Kopecký se v Česku objeví sporadicky, zřejmě jen ve třech rallye. „Přednost má svět. Chceme, aby kluci poznali nové tratě. Aby nasbírali zkušenosti a v dalším roce už mohli jet o body do mistrovství světa,“ říká manažer a otec loňského šampiona Josef Kopecký.

Kopecký junior pojede čtyři podniky mistrovství světa s tovární Fabií WRC, další s produkčním Mitsubishi. S ním se dnes představí v úvodu českého mistrovství na rakouské Jänner Rallye.

V mnohem horší pozici je loni druhý Václav Pech. Jeho hlavní sponzor má ekonomické starosti, Pech přesto doufá: „Věřím, že to dobře dopadne a pojedu celý šampionát.“

Z listiny Jänner Rallye vypadla na poslední chvíli jedna z legend české rallye - Emil Triner. Do Rakouska byl sice přihlášen se Seatem Cordoba WRC, ale na startu nebude. „Tým Seat skončil. Teď chystám nový program, ale všechno je v jednání,“ sdělil Triner.

Jänner Rallye startuje v pátek po ránu, cíl je v sobotu odpoledne. Jsou na ní povoleny pneumatiky s hroty pro jízdu na sněhu, ale nejspíš nebudou potřeba. „Je nad nulou, sníh je jen na jedné rychlostní zkoušce a má být ještě tepleji,“ uvedl mluvčí soutěže Armin Holenia.

mezinárodní mistrovství čr v rallye
7. - 8. ledna IQ - Jänner rallye (Rakousko)
18. - 19. února Mogul Šumava rallye Klatovy
1. - 2. dubna Valašská rallye
30. dubna - 1. května Rallye Matador Tatry Púchov (Slovensko)
27. - 28. května Seat rallye Český Krumlov
1. - 3. července Rallye Bohemia Mladá Boleslav
19. - 21. srpna Barum rallye Zlín
24. - 25. září Rallye Příbram
21. - 22. října Horácká rallye Třebíč

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž