Tomeček i Loprais dostali trest

  • 27
Tidžikža - Dvě etapy před cílem se na Dakarské rallye začaly dít v kategorii kamionů věci. Posádky Tater Tomáše Tomečka i Karla Lopraise dostaly včera večer časové tresty. Podobně dopadl i Belgičan Gerardus de Rooy. Penalizace zamíchaly pořadím na prvních pěti místech.

Cesta Tomáše Tomečka za druhým místem na dakarské rallye se zkomplikovala. Český závodník byl totiž stejně jako Karel Loprais a Belgičan Gerardus de Rooy ve čtvrtek večer z podnětu ruských posádek kamazů dodatečně potrestán penalizací za nedodržení přesného průjezdu takzvanými GPS body při středeční 13. etapě.
 
Tomeček tak klesl na třetí místo průběžného pořadí. Loprais je nadále pátý. Po kontrole navigačního zařízení byl De Rooy podle dostupných informací potrestán přičtením 20 minut, Tomeček a Loprais dostali penalizaci ještě o pět minut větší.

"Je to cílený útok na všechny, kteří ohrožují kamazy. Rusové dosáhli, čeho chtěli - jsou nyní na prvních dvou místech průběžného pořadí," uvedl Jaromír Martinec z Tomečkova týmu. Podle jeho slov bylo kontrolních GPS bodů v třinácté etapě asi dvacet.

Tomečkova posádka se však podle všeho do bitvy s Kabirovem, na kterého ztrácí jen 11 vteřin, pouštět nechce. "Rvát se s ním nebudeme, spíš si musíme dát pozor na to, aby nás nepředjel čtvrtý Gerard de Rooy. Dnešní 15. etapa bude asi v tomto směru rozhodující," uvažoval Martinec.

Dnes totiž na posádky čeká poslední dlouhá etapa soutěže z Tidžikži do Nuakšottu, na které je 579 km dlouhý měřený úsek.

Odstup české dvojice za nejlepšími ve čtvrtek zavinil podle Martince risk některých posádek při překonávání zrádného soliska, které se Loprais i Tomeček rozhodli objet.

"Bylo to tak doporučeno, navíc na něj z předešlých let nemáme moc dobré vzpomínky. De Rooy a Rusové ovšem solisko profičeli ohromnou rychlostí přímo prostředkem. Tím, že tak riskovali, získali velký náskok, který se pak podepsal i na etapových výsledcích ostatních kamionů," vysvětlil Martinec. Oba čeští piloti nasbírali téměř hodinovou ztrátu.

Navíc i při objíždění měl Loprais problémy, když zapadl. "I v okolí byl měkký podklad a my jsme zapadli. Díky Tomášovi, který nás vytáhl, jsme neměli ztrátu tak velkou," ocenil soupeřovo gesto šestinásobný vítěz v rozhovoru pro Český rozhlas-Radiožurnál.

Tomečka navíc zbrzdily i problémy s uvolněnými pneumatikami na korbě své tatry. "Uvolnily se tři, začaly se válet v nástavbě a rozbily kanystry s olejem. Museli jsme zastavit a pneumatiky opět upevnit. Tím jsme ztratili nějaký čas, ale jinak se jelo normálně. Bez problémů," řekl Tomeček.
 
Opravené průběžné pořadí kamionů po 14. etapě:
1. Čagin (Rus./Kamaz) 55:52:29, 2. Kabirov (Rus./Kamaz) - 1:31:10, 3. Tomeček (ČR/Tatra) -1:31:21, 4. G. de Rooy (Belg./DAF) -1:54:54, 5. Loprais (ČR/Tatra) -2:40:38, 6. Mardějev (Rus./Kamaz) -4:53:30.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž