Rally Dakar každoročně přináší pestré okamžiky pro všechny účastníky.

Rally Dakar každoročně přináší pestré okamžiky pro všechny účastníky. | foto: Reuters

Poprvé v Saúdské Arábii. Začne slavná Rallye Dakar, co předvedou Češi?

  • 5
Slavná Rallye Dakar se poprvé v historii pojede v Saúdské Arábii a opět u toho bude i početné pole českých závodníků. Po čtvrteční havárii a následném odstoupení Martina Kolomého by se jich v neděli v Džiddě mělo na start postavit devětadvacet. Po Africe a Jižní Americe se jezdci představí na třetím kontinentu.

„Myslím, že Dakar se vrací ke kořenům v náročnosti a pro nás všechny je to výzva. S příchodem nového ředitele přicházejí nové, těžší podmínky a já osobně to vítám,“ řekl Aleš Loprais, jehož čeká čtrnáctý start na Dakaru a zažil tak i závodění v Africe.

Češi na Dakaru: ambice, dobrodružné touhy, pomoc i magnet na klienty

Organizátoři Rallye Dakar vybírají v Saúdské Arábii trasu, kudy povede závod v roce 2020.

„Na druhou stranu jsem ale nezažil žádný Dakar, ve kterém bych řekl, že byl lehký. Na každém jsme si toho lidově řečeno hodně vyžrali a člověk si vždy několikrát řekne: Sakra, co tady dělám? A stejně se tam za rok vrátíte,“ pousmál se Loprais, který zůstal i nadále věrný kategorii kamionů.

Hlavní českou hvězdou bude Martin Prokop, který se bude snažit navázat mezi automobily na šesté místo z loňska. Bude se však muset obejít bez svého tradičního navigátora Jana Tománka a po Kolomého nehodě i bez druhého týmového auta, které by mu krylo záda. „Letos to bude hodně o spolujezdcích a věřím, že Viktor (Chytka) tam nechá všechno a zvládneme to spolu,“ řekl Prokop.

„Po Martinově nehodě budeme muset změnit strategii. Tým bude muset jet v safety módu, jak jsme jezdili dříve. Nebudu moct tolik útočit. Dakar je ale o změnách, o přizpůsobení se a tak tomu bude i v letošním roce,“ podotkl Prokop, jenž se ale již domluvil na částečné spolupráci s Tomášem Ouředníčkem, který v jeho týmu jel loni.

Černým koněm mezi českými startujícími by mohl být Miroslav Zapletal, který v roce 2009 skončil na Dakaru sedmý a má i zkušenosti se závoděním na Blízkém východě.

Mezi motocyklisty byl před rokem z Čechů nejlepší Milan Engel, jenž se bude snažit navázat na životní 15. místo. 

Vysoké ambice mají i Jan Brabec nebo nováček Martin Michek. „Naposledy se mi podařilo udržet chladnou hlavu a nikam nepospíchat, protože jsem věděl, že Dakar bude hrozně dlouhý a těžký, což se potvrdilo. Se stejnou taktikou chci jet i letos,“ řekl Engel.

Pořadatelé pro startující připravili 7900 kilometrů dlouhou trať s dvanácti etapami, jejichž součástí bude 5100 km měřených úseků. Tři čtvrtiny trasy by měly vést po písku.

Začíná se v neděli v Džiddě na pobřeží Rudého moře a cíl bude 17. ledna v novém zábavním centru Kiddíja nedaleko Rijádu. Vítězství z loňského roku obhajují v hlavních kategoriích Násir Attíja (automobily), Toby Price (motocykly) a Eduard Nikolajev (kamiony).

Program 42. ročníku Rallye Dakar v Saúdské Arábii

Rallye Dakar 2020

5. ledna - 1. etapa: Džidda - Vadž (752 km celkově/319 km rychlostní zkouška)

6. ledna - 2. etapa: Vadž - Naúm (401 km/367 km)

7. ledna - 3. etapa: Naúm - Naúm (489 km/404 km)

8. ledna - 4. etapa: Naúm - Úla (676 km/453 km)

9. ledna - 5. etapa: Úla - Háil (563 km/353 km)

10. ledna - 6. etapa: Háil - Rijád (830 km/478 km)

11. ledna - volný den

12. ledna - 7. etapa: Rijád - Vadí ad-Dauásir (741 km/546 km)

13. ledna - 8. etapa: Vadí ad-Dauásir - Vadí ad-Dauásir (713 km/474 km)

14. ledna - 9. etapa: Vadí ad-Dauásir - Haraz (891 km/415 km)

15. ledna - 10. etapa: Haraz - Šubajtá (608 km/534 km)

16. ledna - 11. etapa: Šubajtá - Haraz (744 km/379 km)

17. ledna - 12. etapa: Haraz - Kiddíja (447 km/374 km)

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž