Aleš Loprais s kamionem těsně před startem úvodní etapy Rallye Dakar 2013.

Aleš Loprais s kamionem těsně před startem úvodní etapy Rallye Dakar 2013. | foto: Loprais.cz

Šel jsem do vedení s rozbitým autem, prozradil lídr Dakaru Loprais

  • 1
Velké duny, vyschlá řečiště, první kaktusy a jemný písek. A to vše bez předních tlumičů, které na tatře Aleše Lopraise odešly sto kilometrů před cílem. Přesto je po česká posádka 4. etapě Rallye Dakar ve vedení kategorii kamionů. "Museli jsme výrazně zvolnit, mohli jsme zničit nápravu nebo ulomit kolo," popisoval potíže Loprais.

Do Arequipy (nebo opačným směrem) se již tradičně jezdí jedna z nejobtížnějších dakarských etap.

V průběhu nejdůležitější etapy prvního týdne museli soutěžící absolvovat extrémně náročný dvoukilometrový sráz, který je zřejmě dokonce těžší než proslulý dakarský sjezd písečného kopce do Iquiqe v Chille.

Loprais ho zvládl skvěle, stejně jako všechny ostatní nástrahy. Ale podobně na tom byla většina jeho soupeřů. Celá špička se vměstnala do pouhé půl hodiny. Loprais měl štěstí, že jediným ze špičky, kdo měl skutečné problémy, byl vedoucí Nizozemec De Rooy. Navzdory nejrychlejšímu závěru etapy ze všech skončil až za Lopraisem, který bez předních tlumičů kodrcal opatrnou jízdou k cíli.

"Snažil jsem se držet tempo, ale zároveň nebláznit a zbytečně neatakovat vedení. Není za námi pojistka, tedy rychlá asistence jakou má De Rooy nebo jiné týmy. Celý měřený úsek jsme zvládli. Bohužel nám sto kilometrů před cílem  odešlo přední tlumení, a proto jsem musel výrazně zvolnit," popisoval průběh etapy v sobotu třiatřicetiletý jezdec, který jako každoročně oslaví narozeniny v bivaku Rallye Dakar.

Jak se jede s těžkým kamionem po nezpevněných cestách bez tlumičů? Podle popisu Aleše Lopraise není o co stát. "Hladil jsem Princeznu po volantu a říkal jí, ať holka vydrží. Rány v kabině byly hodně nepříjemné a bolí mě dost záda. Posádka je v pohodě a auto dostane nové tlumení," dodal lídr průběžného pořadí Rallye Dakar.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž