Kvalifikace? Infarktová situace, připouští manažer

Hradec Králové - První účast a hned kvalifikace do závodu. Hradecká motocyklová stáj KL Intermoto se poprvé ve své historii zúčastnila závodu mistrovství světa silničních motocyklů třídy do 125 ccm a při své premiéře měla svého závodníka v hlavním závodě.

Přitom Karel Pešek, mladší bratr v závodě třetího Lukáše Peška, dostal pro brněnský závod divokou kartu jen dva týdny po svých patnáctých narozeninách. Věk 15 let je nutnou podmínkou pro účast v závodě tohoto světového šampionátu.

"Je vůbec jedním z nejmladších jezdců, kterému se podařilo v šampionátu kvalifikaci zvládnout a postavit se na startovní rošt," pochvaloval si spolumajitel a manažer KL Intermoto Josef Kubíček.

Sám však přiznává, že chvíle, které o tom rozhodovaly, byly velmi dramatické. Důkaz? Karel Pešek si místo v nedělním závodě zajistil až posledním kvalifikačním kolem. "Šlo opravdu o infarktovou situaci," netají Kubíček.

Přitom v průběhu kvalifikace se Pešek několikrát objevil na místě a hlavně s časem, který ho do závodu pouštěl. Jenomže její král Maďar Talmacsi neustále zrychloval a Peškovi chybělo několik desetin k tomu, aby splnil limit maximálně sedmiprocentní ztráty na nejlepšího.

"Nakonec musel zajet čas, který byl o více než tři vteřiny rychlejší jeho dosavadního brněnského maxima," popisuje Kubíček, "do limitu se vešel o dvě desetinky."

Také samotný závod byl pro KL Intermoto obrovským zážitkem. "Pro tak mladého jezdce to byl zatím jasně nejdelší závod, který jel," poznamenal Kubíček, "navíc ho dojel a v úžasné atmosféře, na kterou se nezapomíná." 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž