Kopecký pojede Oberland rallye

Kostelec nad Orlicí - Dva měsíce čekal automobilový soutěžní jezdec Jan Kopecký na další start. Na počátku ledna skončil druhý v Jänner rallye v Rakousku, která se jela jako první díl mistrovství České republiky, o víkendu bude s navigátorem Schovánkem usilovat o podobný úspěch v okolí německého města Schongau.

"Potřebujeme se dostat do správného závodnického tempa," vysvětlil Kopecký, proč si dva týdny před Rallye Šumava, druhým podnikem českého šampionátu, vybral úvodní díl německého mistrovství v rallye.

Trať Oberland rallye, kterou posádka Kopecký, Schovánek absolvuje s vozem Škoda Fabia WRC, je pro členy Škoda Matador teamu velkou neznámou. Přestože některé úseky leží v nadmořské výšce 850 metrů, nepočítají s tím, že by se podobně jako při Jänner rallye jezdilo na sněhu.

"Počasí je nevyzpytatelné, ale spíše to vypadá na tvrdý povrch," uvedl jezdec z Kostelce nad Orlicí, který se do Německa vydal v úterý, "až na místě zjistíme, jak to s tratí vlastně vypadá."

Kopecký bude v Německu patřit k favoritům. K naplnění role mu může pomoci i to, že se na vozidle dva měsíce usilovně pracovalo. "Tovární tým Škoda Motorsport vůz neustále vylaďuje. Jeho jízdní vlastnosti se opět posunuly znatelně vpřed. Chování vozu je skvělé a ovládá se naprosto lehce," pochválil Kopecký poslední úpravy v nastavení podvozku, tlumičů a map diferenciálů.

Jednadvacetiletý soutěžní jezdec bude na Oberland rallye řídit jeden z pravděpodobně pěti vozů specifikace WRC ve startovním poli.

"Jednoznačně největším konkurentem a favoritem je Němec Kahle, který pojede s octavií. Dále jsou s vozy WRC přihlášeni dva Italové a ještě jeden německý závodník," sdělil.

S octavií WRC startoval v minulém roce také Kopecký, nyní před sebou má druhou letošní rallye s fabií WRC. V tom předcházejícím v Rakousku byl nejlepší ze všech českých jezdců na startu, porazil ho pouze domácí matador Raimund Baumschlager.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: jízdné, rallye