Plochá dráha Slaný. Finále Poháru mistrů evropských zemí družstev Nciki

Plochá dráha Slaný. Finále Poháru mistrů evropských zemí družstev Nciki Pedersen (vpravo). | foto: MF DNES

Jubilejní Zlatá přilba láká i mistra světa

Když Evžen Erban dříve lákal největší plochodrážní esa na svítkovský ovál, často se dost nadřel. Letos je ale v úplně jiné situaci. "Všichni se nám hlásí sami. I ti, co nad námi ohrnovali nos," tvrdí manažer závodu o Zlatou přilbu města Pardubice.

Není divu. Nejstarší podnik na světě, jehož vítěz si odveze domů tolik ceněnou trofej, slaví jubileum. Letos se pojede už 60. ročník.

"Šedesátá Zlatá přilba táhne," potvrdil Erban.

Tradiční plochodrážní svátek se vrací k třídennímu programu. Odstartuje v pátek 3. října, kdy se jede 34.
Zlatá stuha juniorů. O den později se ve Svítkově rozhodne o letošním juniorském mistru světa do 21 let. A vše završí nedělní 60. Zlatá přilba.

"Bude to opět velký plochodrážní festival," pronesl Erban.

Vrcholem pochopitelně bude Zlatá přilba. Předběžná startovní listina se hemží jmény jezdců nejvyšší kvality.
Sedm z nich figuruje v elitní desítce Grand Prix. "Startovka by se už neměla moc měnit. Účast bude opravdu perfektní," řekl Erban.

Největším tahákem bude úřadující světový šampion Nicki Pedersen z Dánska, jenž v Grand Prix směřuje k obhajobě titulu. "Projevil velký zájem o start. Chce si konečně odvézt Zlatou přilbu," řekl Erban.

V Pardubicích by neměl chybět ani Pedersenův největší sok Jason Crump z Austrálie, jenž cennou trofej vyhrál už dvakrát. A také jeho krajan Leigh Adams, majitel čtyř přileb.

A další hvězdy? Vyberte si...

Američan Hancock, Dán Andersen, Švéd Lindgren nebo Brit Nicholls, vítěz pardubického závodu z roku 2005.

"Závod by měl mít vysokou kvalitu," prohlásil Erban.

Nejistá je pouze účast Švéda Andrease Jonssona, jenž na pardubickém oválu triumfoval vloni. "Možná bude muset jet baráž v polské lize stejně jako Brit Harris," uvedl Erban. Zlatou přilbu si pochopitelně nenechá ujít ani tuzemská špička. Scházet nebude ani Topinka, zatím poslední český vítěz z roku 1996.

"Někteří naši jezdci jsou sice vázáni povinnostmi v zahraničních ligách, ale snad udělají vše proto, aby u nás jeli," řekl Erban.

A další lákadlo jubilejní Zlaté přilby. Do Svítkova přijedou i legendy z řad bývalých vítězů slavného závodu.

Dorazit by měli třeba Dán Gundersen, Britové Davis s Doncasterem či Štancl se Špinkou. V jednání jsou Dán Nielsen, Švédové Per Jonsson, Fundin a Rickardsson nebo Rus Kurilenko. "A věřím, že dorazí i sedminásobný vítěz Ole Olsen," řekl Erban.

Vstupenky se letos kromě tradičních míst v Pardubicích prodávají i v síti Ticketportal. "Oproti loňsku jsme je nezdražovali. Navíc na páteční program je vstup zdarma," uvedl tiskový mluvčí závodu Petr Moravec. "A kdo na nedělní závod vyrazí vlakem, může jet za poloviční cenu," dodal Roman Apeltauer z Agentury M-S-P.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž