Drama až do konce. Hamilton se po triumfu v Arábii dotáhl na Verstappena

  18:25aktualizováno  22:18
Dramatickou Velkou cenu Saúdské Arábie vozů formule 1 vyhrál Lewis Hamilton z Mercedesu a bodově vyrovnal v pořadí mistrovství světa svého rivala Maxe Verstappena z Red Bullu. Britský jezdec získal k osmému triumfu v sezoně i prémiový bod za nejrychlejší kolo v závodě a díky němu má spolu s Nizozemcem před závěrečným podnikem v Abú Zabí shodný počet 369,5 bodu. Třetí skončil po těsném finiši jeho týmový kolega Valtteri Bottas.
Lewis Hamilton z Mercedesu pózuje s trofejí pro vítěze Velké ceny Saúdské...

Lewis Hamilton z Mercedesu pózuje s trofejí pro vítěze Velké ceny Saúdské Arábie. | foto: AP

„Závodím už dlouhou dobu, ale tohle bylo neuvěřitelně těžké. Snažil jsem se být tak rozumný a tvrdý, jak to jen šlo. Se všemi svými zkušenostmi jsem držel auto na trati a jel čistě. Bylo to těžké. Řešili jsme spoustu různých věcí, takže jsem opravdu hrdý na to, co jsme dokázali,“ uvedl po dojezdu před televizními kamerami Hamilton.

Velká cena Saúdské Arábie

Sledovali jsme v podrobné reportáži

Úřadující šampion Hamilton, který útočí na rekordní osmý titul mistra světa v kariéře, si v dvakrát restartovaném podniku zajistil vítězství po řadě tvrdých soubojů s Verstappenem. Ten kvůli nepovoleným obranným manévrům obdržel nejprve pětivteřinový trest a následně doplatil na jinou volbu pneumatik, které mu později dosluhovaly.

Brit tak v závěru zvítězil o více než jedenáct vteřin a získal 103. vítězství v kariéře. Mercedes se rovněž výrazně přiblížil triumfu v Poháru konstruktérů: má osmadvacetibodový náskok na Red Bull.

„Bylo to fakt rušné. Stala se řada věcí, s nimiž úplně nesouhlasím, ale je to tak, jak to je. Dal jsem do toho všechno a pneumatiky už ke konci nevydržely. Alespoň jsem skončil druhý,“ řekl Verstappen a když se doslechl, že ho fanoušci zvolili jezdcem závodu, prohodil: „Tento sport je víc o penalizacích než závodění. Fanoušci však mají naštěstí jasno.“ 

Lewis Hamilton z Mercedesu mává z pódia po vítězství na Velké ceně Saúdské Arábie.

Vítěz kvalifikace Hamilton udržel po startu vedení před Bottasem a Verstappenem, jeho plány však poprvé zkřížila nehoda Micka Schumachera v 10. kole. Brit během výjezdu safety caru zajel pro novou sadu pneumatik a věřil, že by měl mít do budoucna výhodu nových gum. Ředitelství závodu ale kvůli poškozeným bariérám celý závod přerušilo a na situaci vydělal Verstappen. Pilot Red Bullu si během pauzy nechal též vyměnit gumy a ještě figuroval při restartu z pevných pozic na první příčce.

Obnovení závodu ovšem nevyšlo Nizozemci podle představ a před rychlejším Hamiltonem ubránil vedení jen za cenu zkrácení tratě. Poté, co za nimi havarovali Pérez s Leclercem, na což doplatili i Russell s Mazepinem, byl závod opět přerušen. Během pauzy komisaři rozhodli, že se Verstappen při druhém pevném restartu zařadí až za vedoucího Ocona a druhého Hamiltona.

Ani to však lídra šampionátu nezlomilo a tentokrát mu vyšel restart lépe. Nizozemský jezdec se šikovně protlačil před oba piloty a vrátil se do čela. Hamilton sice měl kontakt s Oconem, při němž si poškodil přední křídlo, brzy se ale začal vedoucího Verstappena stíhat.

V 37. kole Hamilton zaútočil, Verstappen při obraně své pozice vyjel mimo trať, a měl tak svého rivala vzápětí před sebou. V okamžiku, kdy ale Verstappen brzdil, Brit do něj ve zúžené části tratě zezadu narazil a oba poškodili vůz. „Nechápu, proč sešlápl brzdu tak silně. To kvůli tomu jsem do něj narazil. Bylo to trochu matoucí,“ prohlásil Hamilton.

Verstappen s tím však nesouhlasil: „Zpomalil jsem, chtěl jsem ho pustit, byl jsem vpravo, ale on mě nechtěl předjet a srazili jsme se. Nechápu, co se tam stalo,“ reagoval Nizozemec.

Ve 42. kole Verstappen manévr zopakoval, přepustil Hamiltonovi svou pozici, vzápětí jej ale opět předjel, k čemuž se komisaři rozhodli věnovat až po závodě. Během toho naopak udělili pilotovi Red Bullu za předchozí zkrácení tratě pětivteřinový trest. Nizozemec následně i kvůli horším stavu pneumatik o vedení stejně přišel.

„Verstappenovo řízení by se mělo přezkoumávat. Jezdí tvrdě, možná za hranou. Chceme čistý šampionát, v němž vyhraje ten lepší. Pokud to na konci bude Max, budu s tím v pohodě. Jen to musí být férový závod,“ vzkázal šéf Mercedesu Toto Wolff.

K přezkoumání Verstappenovy jízdy nakonec došlo a Nizozemec dostal desetivteřinový trest. Penalizace však na druhém místě pilota Red Bullu nic nezměnila.

„Nečekané brzdění vozu číslo 33 (Verstappen) jsme vyhodnotili jako nebezpečné a bylo tak hlavním důvodem kolize,“ citovala agentura Reuters prohlášení traťových komisařů.

Hamilton nakonec v závěru již žádné drama nepřipustil a dojel si pro třetí vítězství za sebou. Šampionát vyvrcholí Velkou cenou Abú Zabí 12. prosince. O něco výhodnější pozici má i přes rovnost bodů Verstappen, neboť vede v počtu vítězství v sezoně 9:8.

Velká cena Saúdské Arábie

závod mistrovství světa vozů formule 1 v Džiddě

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 2:06:15,118, 2. Verstappen (Niz./Red Bull) -11,825, 3. Bottas (Fin./Mercedes) -27,531, 4. Ocon (Fr./Alpine) -27,633, 5. Ricciardo (Austr./McLaren) -40,121, 6. Gasly (Fr./AlphaTauri) -41,613, 7. Leclerc (Mon./Ferrari) -44,475, 8. Sainz (Šp./Ferrari) -46,606, 9. Giovinazzi (It./Alfa Romeo) -58,505, 10. Norris (Brit./McLaren) -1:01,358.

Nejrychlejší kolo: Hamilton.

Průběžné pořadí MS (po 21 z 22 závodů): 1. Verstappen a Hamilton oba 369,5, 3. Bottas 218, 4. Pérez (Mex./Red Bull) 190, 5. Leclerc 158, 6. Norris 154, 7. Sainz 149,5, 8. Ricciardo 115, 9. Gasly 100, 10. Alonso (Šp./Alpine) 77.

Pohár konstruktérů: 1. Mercedes 587,5, 2. Red Bull 559,5, 3. Ferrari 307,5, 4. McLaren 269, 5. Alpine 149, 6. AlphaTauri 120, 7. Aston Martin 77, 8. Williams 23, 9. Alfa Romeo 13.

Autoři: ,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Biatlonovou sezonu 2023/2024 ozdobilo MS v Česku, globus mají Bö a Vittozziová

17. dubna 2023  10:09,  aktualizováno  17.3 23:53

První startovní výstřel Světového poháru padl 25. listopadu 2023 ve švédském Östersundu, naposledy...

Liverpool - Sparta 6:1, sedm minut, čtyři góly, pak exhibice. Skóre mohlo být vyšší

14. března 2024  19:58,  aktualizováno  22:51

Liverpool (Od našeho zpravodaje) Ještěže už je konec. Sparťanští fotbalisté na souboj se slavným Liverpoolem s radostí vzpomínat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tvrdý zákrok a msta v tunelu. Prasárna, Flynn u mě skončil, řekl sparťan Kempný

16. března 2024  23:09

Běžela 34. minuta. Sparta získávala proti Liberci převahu, když najednou útočník Severočechů Oscar...

Plzeň - Servette 0:0, 3:1 na pen. Historický úspěch, hrdinou Jedlička

14. března 2024  17:48,  aktualizováno  23:36

Plzeňští fotbalisté zvládli penaltový rozstřel (3:1) a přes Servette Ženeva postupují do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - AC Milán 1:3, marná snaha v deseti. Naději vzala červená pro Holeše

14. března 2024  17:41,  aktualizováno  20:47

Slávističtí fotbalisté v Evropské lize v aktuální sezoně dohráli. V osmifinálové odvetě s italským...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Z VOLEJE: Exot, co sní o velké Sigmě. Beneš o kritice, prodeji i vizi

19. března 2024  9:59

Na přednášky na právnické fakultě dobíhal v adidasové teplákovce přímo z tréninků malých...

OBRAZEM: Mix basketu, zápasu a ragby. Combatball míří i na fotbalový stadion

19. března 2024  9:26

Českou sportovní scénu rozvířil combatball. Po chomutovské hale vyprodal v závěru minulého týdne i...

Litoměřický vzkaz Zlínu: Staršímu týmu náš hokej nedělá dobře...

19. března 2024  9:06

Vybavujete si, jak kolovaly řeči o plesové sezoně, pokud se hokejovému Litvínovu nedařilo v...

Ustojí trenér Polách špatné výkony? Zbrojovka je opět v tísni

19. března 2024

Jenom tři jarní kola ve druhé fotbalové lize stačila, aby vedení Zbrojovky začalo zvažovat už...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...