Belgičané brali v Ředhošti vše

  13:41
Ředhošť - Triumfem belgických posádek skončil čtvrtý podnik evropského poháru v sajdkárkrosu I.M.B.A. Cup, který se konal v Ředhošti na Litoměřicku. Belgičané v celkovém hodnocení obsadili první tři příčky a ve třech jízdách pouze dvakrát uvolnili pozice na stupních vítězů pro soupeře z jiné země. Vítězem se stali obhájci loňského prvenství Gunther Goovaerts a Benny van den Bulck, jenž si prvenstvím upevnili své vedoucí postavení v průběžném hodnocení letošního šampionátu.

Hattrick měli na dosah jejich krajané Pascal Vanderstraeten - Rudy Corthouts, ale pro ně triumfální tažení skončilo tři kola před cílem třetí jízdy.

Objednávka nevyšla
Při loňském premiérovém pohárovém klání na české půdě zahraniční posádky v úmorném vedru mírou vrchovatou okusili ředhošťský prach. Letos předpověď počasí naznačovala, že účastníci po vydatných deštích budou bojovat nejen mezi sebou, ale také s náročným blátem.

"Objednávali jsme slunečné počasí bez deště, ale asi jsme náš požadavek neadresovali na správné místo," poznamenal Petr Vyštata, jeden z organizátorů závodů a také jeden z jezdců. "Když jsme po pátečním nočním dešti viděli, jak silně je trať podmáčená, měli jsme obavy, zda se závody vůbec uskuteční. Bylo jen štěstí, že jsme dráhu připravili s předstihem několika dní, protože v sobotu by na ní uvízly i traktory."

Sháňka po pneumatikách
Počasí se nakonec v sobotu trochu umoudřilo a k volným tréninkům posádky nevyjížděly do extrémně zablácené trati. Už první průjezdy zatáček ovšem na dráze zanechaly citelné stopy a řada zahraničních jezdců se po první tréninkové části začala shánět po jiných pneumatikách. Někteří v depu pobíhali od jednoho soupeře ke druhému a poptávali se po gumách s hrubším vzorkem. Jeden  sháněl jen přední pneumatiky, protože jeho stroj odmítal zatáčet.

Druhý chtěl koupit raději gumy najednou na přední i zadní kolo. "Na takový povrch je těžké volit pneumatiku. Žádná totiž nefunguje. Jak se kolo obalí blátem a přestane zabírat," říkal Petr Vyšata a dodával: "Záleží především na umění jezdce a souhře v posádce, jak nejobtížnějšími místy projede."

Obrat k lepšímu jakoby počasí slibovalo v poledne, nedlouho před zahájením první z trojice rozjížděk. Mraky se výrazně rozestoupily a slunce začalo ředhošťskou trať vysoušet. Při nájezdu posádek na startovní rošt se ovšem opět začal spouštět déšť, v době startu zesílil a pak s pomocí studeného větru přidával na intenzitě. Nechybělo mnoho a před zraky pěti stovek nejvěrnějších fanoušků závěr první dvacetiminutové rozjížďky mohli aktéři absolvovat v chumelenici.

Role favorita splněna
Start první jízdy se nejlépe vydařil vítězné posádce loňského poháru Goovaerts - van den Bulck, která si rychle získávala před svými soupeři náskok. Smůlu měl domácí tandem Funda - Dlask, když na prvním skoku po startu musel zastavit kvůli převrácené sajdkáře jednoho ze soupeřů a mimo trať ji vzápětí nešetrným bodyčekem vystrčila jedna z německých posádek. Než se chomutovská dvojice dostala zpět na dráhu, většina konkurentů již byla v nedohlednu.

Goovaerts s van den Bulckem si na čele startovního pole suverénně počínali celou první polovinu jízdy, pak ale začali zpomalovat a rychle je dojížděli jejich největší pronásledovatelé Vanderstraeten a Corthouts. Tři kola před cílem je krajané dostihli a rychle odsunuli na druhé místo, které úřadující šampióni jen s těsným rozdílem uhájili před další belgickou posádkou bratří Somersů.

"Vsadili jsme na sucho. Předpovídali jsme, že už nezaprší a podle toho jsme zvolili pneumatiky. V prvních kolech to bylo ještě dobré a tak jsme nasadili vysoké tempo, abychom si udělali před ostatními velký náskok. Jak ale trať více zmokla a bláta přibývalo, nemohli jsme jet tak rychle a tak jsme propadli na druhé místo," vysvětloval Goovaerts.

Z domácích nejlepší Novotného stroj
Z českých zástupců si vedl nejlépe nejzkušenější tandem Josef Novotný - Miroslav Kašpar, který se na start postavil po dlouhé devítiměsíční přestávce. Závod posádka začínala na osmé příčce a nakonec se vklínila mezi švýcarské borce na šestou pozici.

Do první desítky se potom dostala ještě dvojice Pohořal - Hotový a v "národním" boji o jedenáctou příčku byl úspěšnější tandem Kolář - Švácha. Chromý s Gažikem při svém ataku na krajany "zahučeli" v jedné zatáčce do blátivého mantinelu a ztratili více než dvacet vteřin vytahováním svého stroje zpět na dráhu.

Po startu druhé rozjížďky rozjásali české fanoušky Novotný s Kašparem, když se jim do první zatáčky podařilo najet na vedoucí pozici. Po skoku v další zatáčce už ale sledovali záda Vanderstraetena s Corthoutsem.

"Na skoku se sajda vzpříčila a po dopadu šla do smyku. Musel jsem ji zpomalit a toho využili Belgičané. Najeli si zatáčku lépe a dostali se před nás," sdělil Novotný a dlouho si udržoval druhou pozici. Před závěrem ale začal zpomalovat a propadl se až na šesté místo.

"Kvůli bolestem v lokti pravé ruky jsem nemohl držet plyn tam kde bylo potřeba a tak jsme postupně odcházeli. Do třetí jízdy už nenastoupím, ani bych se nemohl rozjet," svěřil se Novotný.

Pohořala zdržela chyba
Na druhou příčku se nejprve dostali Goovaerts s van den Bulckem, ale v posledním kole výrazně zpomalili kvůli defektu zadního kola a tak se na stříbrný stupínek v posledních metrech dostali Filip Pohořal a Václav Hotový. Úspěšnou jízdu českého výběru poté pátým místem vylepšili Kolář a Švácha.

"Nemuselo to být v závěru takové drama, mohli jsme být v popředí už od prvních zatáček. Na začátku nás ovšem zpomalila jedna jezdecká chyba. Stejné to ostatně bylo i v první rozjížďce, kde jsme o lepší pozici přišli po dvou výrazných zaváháních. Do třetice tedy všeho dobrého. Když nejedou Belgičané na svém domácím písku, jsou k poražení. A bláto jim evidentně nesvědčí," komentoval Filip Pohořal a před závěrečnou třetí rozjížďkou neskrýval velké ambice.

Nakonec Kolářův kotrmelec
Po startu poslední jízdy ovšem Pohořal s Hotovým v boji o medailové pozice chyběli a ještě před polovinou závodu odstoupili s ulomeným kolem na vozíku. Dobrý start měl naopak Kolář se Šváchou, ale jejich úspěšné vystoupení záhy skončilo v kotrmelci.

Od začátku závěrečné jízdy udávali tempo Vanderstraeten s Corthoutsem, ale v šestém z devíti okruhů zůstali stát mimo trať a cesta k vítězství se tak otevřela pro Goovaertse s van den Bulckem, kteří tak v Ředhošti získali ve třech jízdách všechny tři medailové kovy a dokonale splnili roli favoritů. Čest domácích zástupců zachraňoval osmým místem Chromý s Gažikem.

Výsledky - 1. jízda: 1. P. Vanderstraeten - R. Corthouts (Belg, MTH EML) 20:49,343, 2. G. Goovaerts - B. van den Bulck (Belg., KTM MTH EML) -6,505, 3. E. Somers - L. Somers (Belg., KTM BSU) -6,770,...6. J. Novotný - M. Kašpar (ČR, KTM) -57,394, 9. F. Pohořal - V. Hotový (ČR, MTH) -1:16,781, 11. F. Kolář - M. Švácha (ČR, MTH) -1:19,880, 12. L. Chromý - L. Gažik (ČR, MTH) -1:40,691, 18. P. Vyšata - V. Vyšata (ČR, Zabel VCM) -2:17,901, 24. M. Funda - J. Dlask (ČR, KTM EML) -1 kolo.

2. jízda: 1. Vanderstraeten - Corthouts 21:59,984, 2. Pohořal - Hotový -21,084, 3. Goovaerts - van den Bulck -21,917, ...5. Kolář - M. Švácha -28,022, 6. Novotný - Kašpar -28,287, 11. Chromý - Gažik -1:01,822, 20. Funda - Dlask -2:30,452.

3. jízda: 1. Goovaerts - van den Bulck 22:01,807, 2. B. Gommeren - D. Gorris (Belg., KTM MTH EML) -2,105, 3. K. Kaser - P. Kaser (Švýc., JHR Kawasaki) -7,197,...8. Chromý - Gažik -1:00,416, 15. Funda - Dlask -2:05,004.

Celkově po třech jízdách: 1. Goovaerts - van den Bulck 82 bodů, 2. Gommeren - Gorris 73, 3. Vanderstraeten - Corthouts 62,...8. Pohořal - Hotový 40, 10. Novotný - Kašpar 38, 11. Chromý - Gažik 34, 12. Kolář - Švácha 31, 22. Funda - Dlask 7, 25. Vyšata - Vyšata 3.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Česko - Finsko 1:0N. Drama s vítězným koncem, skvělý výkon předvedl Dostál

10. května 2024  22:56,  aktualizováno  23:24

Česká reprezentace má za sebou první vystoupení na domácím mistrovství světa v hokeji. Svěřenci...

Norsko - Česko 3:6. Divoký obrat řídil jubilant Červenka, rozhodl šťastný gól

11. května 2024  18:55,  aktualizováno  23:40

Pořádně se nadřeli. Čeští hokejisté ale po těžkém výpadku v zápase s Norskem zabrali, umazali...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Program a výsledky MS v hokeji 2024: Češi mají dvě výhry, čekají je Švýcaři

29. května 2023  10:42,  aktualizováno  11.5 22:47

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí turnaj vítězstvími nad Finskem a Norskem. V pondělí od...

Překvapení v nominaci. Z Rulíkova týmu pro MS vypadli Nosek, Vrána či Ticháček

5. května 2024  20:46,  aktualizováno  21:38

Dlouho očekávaný jmenný výčet zazněl. Trenér české hokejové reprezentace Radim Rulík představil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zbabělé, je jako neřízená střela. Finové tepou Gudase, atmosféru naopak chválí

11. května 2024  10:29

Ví se o něm, že hraje na hraně pravidel. Občas si počíná i lehce za ní. Radko Gudas je zkrátka na...

Koruna krále střelců? Finále poháru je pořád víc, hlásí plzeňský Šulc

12. května 2024  10:01

Spoluhráč Cheick Souaré ho na konci nastaveného času krásným pasem poslal za hostující obranu,...

Priske: Remíza jako výhra? To nesnáším. Ale vzhledem k okolnostem bod beru

12. května 2024  9:59

Před zápasem ho fanoušci nadšeně vyvolávali. Během něj je několikrát gesty hecoval a žádal o pomoc....

Carolina odvrátila první mečbol Rangers, Dallas zvítězil v Coloradu

12. května 2024  7:02,  aktualizováno  9:33

Aktualizujeme Hokejisté Caroliny oddálili po výhře 4:3 nad New York Rangers vyřazení a v semifinále Východní...

Chceme, abys vyhrál etapu. Pogačar „pouze“ plnil přání kolegů a Hirt oslňoval

12. května 2024  9:23

Během osmé etapy Gira d’Italia přijížděli k Tadeji Pogačarovi jeho soupeři a ptali se: „Proč...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...