Závod MS supersportů ve třídě do 300 ccm. Zleva:Lennox Lehmann, Petr Svoboda a...

Závod MS supersportů ve třídě do 300 ccm. Zleva:Lennox Lehmann, Petr Svoboda a Bruno Ieraci. | foto: Profimedia.cz

Svoboda v Assenu vyhrál i druhý závod a vede MS supersportů do 300 ccm

  • 0
Motocyklový jezdec Petr Svoboda vyhrál v Assenu i druhý závod mistrovství světa supersportů ve třídě do 300 ccm a po první soutěžním víkendu je suverénním lídrem šampionátu. S plným ziskem má dvacetiletý Čech v čele pořadí náskok 20 bodů před Brazilcem Humbertem Maierem, s kterým dnes svedl vyrovnanou bitvu o vítězství.

Na trati ji přitom prohrál a cílem projel třetí za Maierem a Italem Matteem Vannuccim. Celé trio od sebe dělilo pouhých 45 tisícin sekundy, ale oba soupeře po dojezdu komisaři potrestali ztrátou jednoho místa kvůli vyjetí z trati v posledním kole a Svoboda byl klasifikován jako vítěz.

Svobodovým maximem v uplynulých třech sezonách bylo sedmé místo v loňském zářijovém závodě v Magny-Cours. V šampionátu vloni startoval jako náhradní jezdec v českém týmu Accolade Smrž Racing a výsledek z Francie byl jeho dosud jediným umístěním v první desítce. Poté se stal jezdcem německého týmu Füsport-RT Motorsports a letos absolvuje druhou kompletní sezonu po roce 2021.

Šampionát kategorie Supersport 300 tvoří osm soutěžních víkendů v rámci MS superbiků, na konci července se pojede v Mostě.

Superbikům v Assenu zcela dominoval španělský obhájce titulu Álvaro Bautista. Po sobotním triumfu vyhrál i dnešní sprint a druhý závod. Z devíti startů v sezoně má na kontě osm vítězství, minule v Mandalice nedokončil sprint. Čech Oliver König zaznamenal na závěr víkendu na 16. místě nejlepší výsledek v sezoně, ale na body stále čeká.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž