Balonky BJP, plný „kulturák“ a dvacet sudů piva. Jak Hostěradice žily bojem

  9:40
Zklamaní a někteří i pořádně naštvaní odcházeli fanoušci a přátelé Jiřího Procházky v neděli ráno z kulturního domu v jihomoravských Hostěradicích. Rodiště českého zápasníka MMA o víkendové noci pohltil přenos z jeho zápasu v New Yorku proti Alexi Pereirovi, oč větší však bylo nadšení před bitvou, o to silnější byl pocit zmaru po porážce.

Někdo spílal rozhodčímu za předčasné ukončení zápasu, někdo se odebral k baru pro sklenku na zahnání splínu a pár desítek lidí povstalo a zklamaně tleskalo. Takhle si Hostěradice další velkou noc, během které se nachystaly na vítězství slavného rodáka Jiřího Procházky na turnaji UFC, rozhodně nepředstavovaly.

„Kontroverzní… prostě kontroverzní,“ hlesl Martin Procházka, strýc hlavního aktéra přenosu, k němuž se upínaly zraky zhruba sedmi stovek přítomných. V Hostěradicích, malé obci na Znojemsku, žije 1 650 obyvatel, a kdo vydržel ponocovat nebo nemusel v neděli do práce, ten si cestu do kulturního domu našel.

Rozhořčení i zmatek. Procházka v NY prohrál, ale správně? Pastrňák: To byl vtip

I senioři nebo rodiče s malými dětmi pomohli zaplnit parket pod velkoplošnou obrazovkou, na které přenos z New Yorku od brzkých ranních hodin běžel. Naplno jely dva bary, nachystáno bylo dvacet sudů piva a dvě stě párků, na stolech ležely proteinové tyčinky s Procházkovým obrázkem a jménem.

Konec však byl jiný než loni, když stejně početný dav na hostěradickém fotbalovém hřišti v euforii přihlížel tomu, jak Procházka ve velkolepé bitvě zdolal Glovera Teixeru. V Madison Square Garden, nejslavnější sportovní aréně světa, se dnes bojovalo jen necelá dvě kola, než rozhodčí boj po Pereirově tvrdém úderu a Procházkovu zavrávorání ukončil.

Zhruba sedm set lidí lidí v Hostěradicích fandilo na dálku Jiřímu Procházkovi při jeho zápase v New Yorku.

„Tak naštvaná na rozhodčího jsem! Tak naštvaná!“ šermovala rukou rozzlobená fanynka, oblečená v tričku s nápisem Champion Procházka. Do Hostěradic jich rovnou stovku poslal zápasníkův manažer, a protože zájemců bylo víc než triček, rozděloval se balík přísně podle toho, kdo je místní a kdo přespolní.

Dva fanoušci dorazili až z Brna a mávali nad hlavou českou vlajkou, vyzdobenou nápisem Fans Brno. „Na Zbrojovku jsem odpoledne v Brně nešel, ale tohle jsem si ujít nechtěl nechat. Kdysi jsem dělal thajský box, Jirkova cesta je úžasná. Fandím mu a fascinuje mě, čeho dosáhl,“ pověděl fanoušek Robert.

O tom, že se přes další stupínek na své cestě Procházka nepřehoupne, bylo jasné poměrně brzo. Podle značné části osazenstva však zápas po Pereirově direktu končit nemusel. „Dal mu, to ano, ale Jirka ještě neležel. Titulové zápasy se nechávají delší čas,“ spekuloval Jan Burger (nez.), místostarosta Hostěradic.

Obec nad přenosem zápasu ochotně převzala patronát, kulturní dům vybavila plátnem a výzdobou a otevřela ho už čtyři hodiny před duelem. Od dvou od rána se scházeli první zvědavci. „Už týden jsem nervózní. Jednak z toho, jak zápas dopadne, jednak z organizace,“ přiznal místostarosta.

O organizaci mít obavu nemusel, klapla na jedničku. Jeden kout sálu hned pod pódiem obsadila parta ultras, kteří už dřív za Procházkou vyrazili i do světa, tentokrát však – mnozí z finančních důvodů – zůstali raději doma.

Přišli i Martin a Petr Procházkové, tedy strýcové uchazeče o mistrovský pás organizace UFC, stejně jako si noc nenechal ujít jeho bratranec Tomáš Procházka. „Jirkova mamka se na přímý přenos ze zásady nedívá, nemá na to nervy. Pustí si vždycky až záznam, kdy zná výsledek a není to takový nápor na nervy,“ podotkl Martin Procházka. I prarodiče se prý spokojují až se záznamem. „No a já bych býval do New Yorku letěl, ale čtrnáct dní před tím, než byl oznámen termín, jsem si koupil dost drahé elektrokolo, takže jsem si svoji rezervu na zábavu vyčerpal,“ pokrčil rameny strýc.

Do kulturního domu dorazil s paklem nálepek a rozdával je. Celá budova se proměnila v jeden velký festival pod hlavičkou BJP, což je Procházkova známá sportovní zkratka, vzniklá v dobách jeho mládí. Stejná zkratka se vyjímala i na nafukovacích baloncích, rozmístěných po zdech.

Přivítání bude, i když ne vítězné

Dalším notoricky známým gestem, zvednutou paží se zatnutou pěstí, Procházka svoje blízké pozdravil na nahrávce, promítnuté těsně před zápasem.

„Jirka, Jirka!“ odpověděl mu dav na dálku skandováním.

Pro Hostěradice je Jiří Procházka nejen rodákem a kamarádem, ale i vzorem. Loni díky němu v tamní posilovně přibyla fight zóna, do které se jednou týdně dostavuje trenér na speciální tréninky MMA. Když bylo minulý rok Procházkovi třicet, slavil kulatiny právě v kulturním domě, kde se jeho zápas v noci na neděli přenášel, a samozřejmě Hostěradice zažily bouřlivé přivítání loni po jeho triumfálním návratu ze Singapuru. Vedení obce tehdy Procházkovi věnovalo dort a katanu, s níž dort porcoval, fotbalisté přišli s dresem a číslem 1, šampion na travnatou plochu dosedl s vrtulníkem.

„Klíče od města mu při další oslavě dávat nebudeme; je sice slavný, ale je náš. Já bych mu osobně nejraději postavil sochu,“ nechal se unést Burger. „Jirka vyrůstal vedle nás, byl mým sousedem. Kolikrát já jsem na tu jeho partu vyběhl, ať se zklidní, že řádění už bylo až až,“ zavzpomínal.

Zhruba sedm set lidí lidí v Hostěradicích fandilo na dálku Jiřímu Procházkovi při jeho zápase v New Yorku. Procházkův manažer jim k tomu věnoval speciální trička.

Přivítání Procházky po návratu z bitvy se plánuje i tentokrát, jen nebude tak okázalé, jako kdyby následovalo po vítězství. Hostěradice však za nedělního rozbřesku daly najevo, že je jeden nezdar nemá šanci rozhodit.

„Pít se bude dál. Nevadí, že to nebude na oslavu!“ zavelel do začínajícího dne jeden z fanoušků v předsálí kulturního domu. Asi hodinu po zápase bylo rezerv ještě dost, z dvaceti sudů se tou dobou vypilo šest. Nalévalo se celou dobu kromě zápasu, kdy se i obsluha baru vmáčkla do sálu a sledovala se zatajeným dechem bitvu na plátně.

Potlesk z prořídlého publika si český bojovník vysloužil oznámením hned po boji do mikrofonu, že ukončení ze strany rozhodčího přišlo ve správný čas, že už byl „out“. I když se s tímto faktem jeho zastánci těžce smiřovali...

Svoji útěchu si našel víceméně každý. „Jirkova mamka bude ráda, že je kluk vcelku, nebyl bitý až do mrtva,“ prohodil místostarosta.

Časem se na prohru i na křivdu zapomene. Určitě se pak ještě budou hodit i černá trička, opatřené nejen nápisem Champion Procházka na hrudi, ale i sloganem Champion Will Rise Again (Šampion znovu povstane) na zádech. V nic jiného, než se že „jejich Jirka“ vrátí co nejdřív jako vítěz, věřili v noci na neděli v Hostěradicích všichni.

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Mo, co jste si s Kloppem udělali? ptali se Salaha. Když to řeknu, bude zle

27. dubna 2024  20:42

Když ho po zápase v mixzóně novináři požádali o rozhovor, liverpoolský útočník Muhamad Salah jen...

Dál neporažený. Leverkusen už měl namále, vyrovnal v šesté minutě nastavení

27. dubna 2024  19:13,  aktualizováno  20:34

Aktualizujeme Už jistý německý šampion Leverkusen ve šlágru 31. kola bundesligy se třetím Stuttgartem prohrával...

West Ham sebral body Liverpoolu, ztratili i United, Sheffield už sestoupil

27. dubna 2024  13:25,  aktualizováno 

Aktualizujeme Fotbalisté West Hamu promluvili do boje o titul v Premier League. V utkání 35. kola anglické ligy...

Hvězdy NHL ozáří MS v Česku. Přijedou Bedard, Karlsson, Tkachuk i Hischier

25. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  27.4

Hokejové mistrovství světa v Praze a Ostravě láká. Zatímco Sidney Crosby rozhodnutí stále zvažuje,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...