Martin Jakš

Martin Jakš | foto: MF DNES

Plány Jakše: Být zdravý a před Libercem chytit dobrou formu

  • 1
Poslední závod jel před více než měsícem ve francouzském La Clusaz. V té době měl ještě velké plány, jak napodobí loňské skvělé výsledky v prestižním Tour de Ski. Všechno ale bylo nakonec jinak.

Běžce na lyžích Martina Jakše skolily střevní potíže a sotva pominuly, přišel kašel a problémy s průduškami. A nucená pauza.

Včera odpoledne už ale železnorudský rodák polykal spolu s ostatními českými reprezentanty kilometry na soustředění v Bedřichově. "Snad ten výpadek nebyl tak hrozný, do šampionátu v Liberci je ještě čas formu vyladit," věří.

A hned zdůrazňuje to nejpodstatnější. "Doufám, že už jsem si vybral všechny zdravotní trable." Poté, co se kvůli průduškám musel smířit s tím, že náročný seriál Tour de Ski nezvládne, trénoval Martin Jakš doma na Šumavě.

"Něco jsem najezdil v okolí Horské Kvildy, po Silvestru jsem se přesunul na Boží Dar." S Lukášem Bauerem, který právě na Božím Daru v Krušných horách bydlí, se tam ale nepotkal. "Ten závodil v té době na Tour," vysvětluje úřadující mistr světa do 23 let.

Ve volném čase se na boj reprezentačního parťáka Bauera a konečný triumf svých vrstevníků Cologny a Northuga díval v televizi. "Nebylo to nic příjemného, sám jsem tam chtěl být a uspět. Snad jen když jsem viděl ten závěrečný kopec, nelitoval jsem," usmívá se.

Smutek z toho, že Tour de Ski nemohl jet, je už zapomenut. Před Jakšem totiž stejně jako před celým českým národním týmem stojí největší výzva - únorové mistrovství světa v Liberci. "To je samozřejmě jednoznačný vrchol sezony," přikyvuje 22letý lyžař.

A jak se tréninkový výpadek podepsal na jeho formě? "Těžko říct, zatím jsem nezávodil a z tréninků toho moc nepoznáte. Pocity ale nejlepší nemám," přiznává. "Na druhou stranu ovšem opravdu dobře netrénuju dlouho. A času do šampionátu je snad dost," neztrácí naději.

Na mistrovství světa by se měl Jakš postavit na trať své parádní disciplíny, kterou je 15 kilometrů klasickou technikou. "Rád bych ještě jel sprint dvojic, který se letos také jede klasicky, a štafetu. Všichni věříme, že bychom mohli být v pořadí vysoko," konstatuje.

A to přesto, že lídr týmu Bauer letos nemá loňskou suverenitu. "Letos jsme jeli dvě štafety, jednou jsme byli čtvrtí a podruhé šestí. Vždycky ale s minimální ztrátou na ty úplně nejlepší. Věřím, že když budeme zdraví a nebudeme muset se sestavou experimentovat, můžeme udělat velký výsledek."

Tratě ve Vesci si v závodě čeští reprezentanti vyzkouší už tento víkend na závěr soustředění. Příští týden by se celá parta měla přesunout do estonského Otepää, kde se o víkendu 24. a 25. ledna jede další díl Světového poháru. Jak pro Jakše dopadne měření s absolutní špičkou?


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž