Neumannová měla odpočinkový den

  18:22
Nové Město na Moravě - Zlatá lyže bude mít dvě velké hádanky až do pátku. To se české hvězdy v běhu na lyžích rozhodnou, zda a v jakém závodě Světového poháru budou o víkendu v Novém Městě na Moravě startovat. "Vedle jistého sprintu přemýšlím o sobotní klasické desítce," řekla Kateřina Neumannová, která měla ve čtvrtek odpočinkový den. Mistr světa Martin Koukal zvažuje nedělní sprint.

Pouze odpočinku, rodinné pohodě s dcerou Lucií, lékařským testům a procházce věnovala česká reprezentantka Kateřina Neumannová dnešní den před víkendovými závody. Naopak Martin Koukal i Lukáš Bauer vyběhli dopoledne na tratě a dvě hodiny trénovali.
 
"Na trénink se chystám až v pátek dopoledne a teprve potom se rozhodnu, zda v sobotu poběžím. Své rozhodnutí řeknu až na páteční odpolední tiskové konferenci," uvedla tajemně Neumannová.

Pro svoji internetovou stránku ovšem naznačila poněkud více: "Sobotní závod chci jet, to snad jen kdyby Standa Frühauf měl jiný názor."
 
Běžkyně odmítala všechny rozhovory a televizní štáby ji mohly natočit pouze při cestě na snídani a na oběd v hotelu Ski. "Chtěla bych mít chvíli soukromí a připravit se na závod," řekla Neumannová.
 
Podstatně sdílnější byl mistr světa Koukal, který lyžoval se sádrovým obvazem na pravé ruce. "Jezdil jsem klasiku, cítím se v pohodě," řekl a dodal, že zraněná ruka ho při běhu nebolí. "Co se týče mého startu, tak večer přiletí ze Švédska můj trenér Christer Skog. Dáme hlavy dohromady společně s lékařem. Možná uděláme nějaký test a podle něj se rozhodne, zda budu startovat," uvedl Koukal, který vidí padesátiprocentní možnost svého startu v nedělním sprintu. Odpoledne ve Žďáru nad Sázavou běhal bez lyží.
 
Optimismem hýřil obhájce loňského prvenství v Novém Městě Bauer. "Na startu se sjede kvalitní konkurence zahraničních běžců. Ale přesto bych chtěl skončit nejhůře do desátého místa. Cítím, že moje výkonnost roste," zopakoval Bauer.
 
Většina zahraničních výprav přijela do Nového Města až vpodvečer. Norové cestovali na Českomoravskou vysočinu přes Prahu, naopak Švédové dali přednost leteckému spoji do Vídně, odkud je pořadatelé odvezli autobusem. Intenzivní přípravě se už věnovala vedoucí závodnice Světového poháru Estonka Kristina Šmigunová.
 
Na startu bude i rodák z Kamčatky

Ve startovním poli se představí také pětadvacetiletý běžec Daniel Kuzmin, který se narodil na Kamčatce, před dvěma lety dostal izraelské občanství a závodí za ŠKP Banská Bystrica.

"Minulou neděli jsem skončil na 26. místě v Jizerské padesátce. Věnuji se dálkovým běhům, ale letos jsem startoval už ve Světovém poháru ve Val di Fiemme, kde jsem skončil šedesátý. V Novém Městě jsem poprvé, mým cílem je umístit se do čtyřicátého místa," řekl Kuzmin.

Počasí v Novém Městě ukázalo v průběhu dne lyžařům několik tváří. Teplota se pohybovala těsně nad nulou, odpoledne sněžilo a večer začalo drobně pršet. "Tratě jsou ve velmi dobrém stavu, chtěl bych ocenit nesmírné úsilí pořadatelů při jejich úpravě," řekl technický delegát závodu Tid Pek z Estonska.

Poběží dva tucty českých lyžařů

Vedle Kateřiny Neumannové a Lukáše Bauera, kteří patří k favoritům Zlaté lyže, poběží tradičně členové reprezentací a v národních skupinách dostanou šanci mladí. Celkem budou na startu dva tucty českých reprezentantů.
 
Český prapor před rokem pozvedl Bauer vítězstvím na volné patnáctce. Letos je v sobotu na pořadu patnáctka klasická, ale národní trenér Květoslav Žalčík věřil, že jednička týmu bude opět vysoko. "Rád bych ho viděl do šestého místa, ale když mu to sedne a povede se namazat, tak by mohl být výš," doufal Žalčík.
 
Servismanům dělá vrásky na čele počasí. Podle předpovědi meteorologů má být o víkendu kolem nuly a sněžit, což je pro přípravu lyží nejsložitější. "Musíme se na to maximálně soustředit, aby se to povedlo," řekl Žalčík, který svým svěřencům na čtvrtek naplánoval volný a na pátek vylaďovací trénink.

Těžší trať, kterou pořadatelé v Novém Městě připravili, by měla být podle kouče pro české běžce výhodou. "Ale to ukáže až závod," podotkl Žalčík. Nejlepší sezonu v kariéře prožívá Jiří Magál, který už v SP čtyřikrát bodoval, zatímco v minulých letech pouze jednou. "I od něho se čeká výsledek. Bude záležet, jak se s tím popasuje. Je schopen zajet kolem patnácti," mínil trenér.
 
Další umístění do třiceti by bylo překvapením. "Moc bychom si to přáli, ale body visí hodně vysoko," uvedl Žalčík. Rád by viděl Milana Šperla a Tomáše Tempíra alespoň do čtyřiceti. Poměřit se s elitou pokusí dálkový běžec Stanislav Řezáč, který se netají svými záměry kvalifikovat se na olympiádu do Turína 2006.
 
Mezi ženami by mohly vedle Neumannové bodovat Helena Balatková nebo Kamila Rajdlová, které se ovšem v této sezoně příliš nedaří. V národní skupině poběží mimo jiné bývalá reprezentantka Petra Letenská, jež před pěti lety doběhla na 15 km volnou technikou jednadvacátá.

Nominace Česka:
Losovaná skupina:
Lukáš Bauer, Jiří Magál, Milan Šperl, Tomáš Tempír.
Národní skupina: Dušan Kožíšek, Viktor Novotný, Radek Šretr, Michal Schreiber, Jiří Ročárek, Petr Dušek, Stanislav Řezáč, Daniel Šlechta, Robert Krupička, Pavel Brýzl (Pavel Chromek).
Losovaná skupina: Kateřina Neumannová, Helana Balatková, Kamila Rajdlová, Iva Janečková.
Národní skupina: Kateřina Smutná, Eva Hallová, Lenka Palánová, Alena Kupilíková, Eva Skalníková, Petra Letenská.

Autoři: ,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Lehečka je v Madridu v osmifinále, Menšík kvůli problémům s rukou vzdal

29. dubna 2024  15:32,  aktualizováno  18:11

Tenista Jiří Lehečka postoupil na antukovém turnaji v Madridu do osmifinále. Brazilce Thiaga...

PONEDĚLNÍK: Sparťanská jízda, marnost bez VARu a Kim jako Son

29. dubna 2024  17:59

Pět tisícovek fanoušků Sparty v Olomouci, fantastická fotbalová atmosféra na vyprodaném Andrově...

Sudí podle komise měli na Bohemians vyloučit pardubického Chlumeckého

29. dubna 2024  17:20

Sudí v nedělním utkání 30. kola první ligy mezi fotbalisty Bohemians a Pardubic chybně nevyloučili...

Senzace na úkor Čechů. Osmnáctku na MS předčil outsider z Kazachstánu

29. dubna 2024  16:43,  aktualizováno  16:59

Den po vydřené výhře nad Švédskem prožili čeští hokejisté do 18 let na mistrovství světa ve Finsku...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...