Český reprezentant Jakub Janda v závěrečném závodu letní Grand Prix skokanů na lyžích v Liberci.

Český reprezentant Jakub Janda v závěrečném závodu letní Grand Prix skokanů na lyžích v Liberci. | foto: ČTK

Janda zvládl divoký závod. Vrací se fenomén?

  • 27
Snad je to opravdu náznak, že by se staré dobré časy mohly vrátit. Skokan na lyžích Jakub Janda, vítěz Světového poháru 2006, si ve finském Kuusamu zopakoval to, co nezažil víc než rok a půl. V závodě elitního seriálu se umístil v elitní patnáctce závodníků.

"Takový výsledek ukazuje připravenost na sezonu. Že byl jedenáctý v tak těžkém závodě, to je výborný začátek," míní David Jiroutek, trenér reprezentačního béčka i Jandy.

Janda nadšení zatím brzdí: "Byl to docela divoký závod, foukalo zezadu, nepoznáte nic. Až po dalším závodě, kde budou pro všechny zhruba stejné podmínky. Nechávám tomu volný průběh."

Můstek v Kuusamu je proslulý větrnou loterií. I proto se tu v pátek napoprvé nedoskákalo klání týmů. V sobotu se objevily i jiné problémy. "Když už byli závodníci na nájezdovce, přestaly jít veškeré počítače, časomíry, semafory, rychlosti," líčí Jiroutek. Trenéři tedy mávnutím posílali závodníky dolů podle pokynů z vysílačky. "Kluci o tom nevěděli."

Janda, jenž měl v Kuusamu po boku i oblíbeného slovinského kouče Vasju Bajce, jenž ho vytáhl z krize, si však právě ve druhém kole dokázal polepšit: "Jsem docela spokojený, ale po závodě jsem byl naštvaný, že jsem nebyl desátý."

To znamená, že i příště musí absolvovat kvalifikaci, s níž měl v Kuusamu největší problémy. Projevily se na něm totiž následky virózy. "V kvalifikaci udělal svůj nejhorší skok," uvedl Jiroutek.

Jandu čeká po návratu do Česka další lékařské vyšetření a tréninky. "V pondělí a v úterý kondička, ve středu lehký, regenerační trénink," popisuje. Pak se vydá na další závody do Trondheimu.

Co mu ještě chybí ke zlepšení? Jiroutek míní: "Ti před ním skočili stejný skok, ale měli trochu víc štěstí. Takže určitě i štěstí, které nepochybně přijde, protože přeje připraveným. A Jakub připravený je."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž