Gratulace i od rivalek. Ledecká jim poslala vzkaz hodný panovnice

  10:58
Carezza (Od našeho zpravodaje) - Na snowboardu pořádně nejezdila několik týdnů, na přípravu měla pouhé tři dny (a to ještě jeden z nich propršel). I tak Ester Ledecká hned triumfovala ve Světovém poháru v Carezze. Také proto, že soupeřky nutí jezdit na hraně.
Česká snowboardistka Ester Ledecká  po triumfu v paralelním obřím slalomu v...

Česká snowboardistka Ester Ledecká po triumfu v paralelním obřím slalomu v Carezze. | foto: Sport Invest

Do širokých špalírů gratulantů, co poslední dobou blahopřejí Ester Ledecké, se připojila i možná trochu nečekaná skupina. „Strašně mě potěšilo, že za mnou po prvním tréninku přišli všichni závodníci a trenéři. Objímali mě a říkali, že mi na lyžích strašně fandili. Jsou hrozně hodní, že to takhle berou,“ líčí Ledecká.

Už je zase zpátky mezi snowboardisty – tohle gesto tedy přišlo od přímé konkurence. Od té konkurence, kterou Ledecká na úvod Světového poháru včera v Carezze předčila tak, jak to jen jde: ovládla kvalifikaci i všechny čtyři jízdy, načež zkrápěla diváky šampaňským pro vítězku.

Začátek sezony přitom věnovala snaze protlačit se mezi lyžařskou špičku a 7. místem ve sjezdu v Lake Louise naznačila, že strop má vysoko. „Už když jsem vyhrála trénink, přišla celá špička a holky jako Lindsey Vonnová říkaly: Good job! Jenom jsem tam seděla a nechápala jsem, co se děje,“ vzpomíná.

Na tyhle šampionky jí ještě stále nemálo schází. Zato na „prkně“ designovaném bratrem Jonášem už jasně platí: Zde jsem vládkyní já.

Chcete mě porazit? Tak riskujte

Že je Ledecká velmi talentovaná a enormně zapálená do přípravy, to se ví dlouho. Ale stejně to byl od ní v Dolomitech vzkaz hodný nekompromisní panovnice. Jen tři dny na snowboardu trénovala, z toho ne v právě dobrém počasí. A stejně vyhrála.

„Samozřejmě by se mi líbilo, kdyby to tak soupeřky braly a měly ze mě trochu strach,“ mrkla. „Ale musím se hlavně soustředit sama na sebe, abych byla v pohodě a jezdila ty nejlepší výsledky. Myslím, že na to máme.“

Česká snowboardistka Ester Ledecká po triumfu v paralelním obřím slalomu v...
Česká snowboardistka Ester Ledecká (uprostřed) po triumfu v paralelním obřím...

Množným číslem myslí svůj tým. Servis má výborný, pomáhá jí. Na trati je ale všechno jen na ní. A konkurence neví, co s tím. Když ji skútr v Carezze vyvážel po strmém svahu vstříc startu, zračilo se v jejím obličeji, že je „v zóně“, tak koncentrovaná, tak připravená.

Přijela ze závodů v jiném sportu – a nehrálo to roli. Nejspíš i proto ve čtvrtfinále, semifinále i finále její sokyně pokaždé zaškobrtly, ztrácely tempo. Ledecká je totiž svojí dravostí nutí riskovat; tuší, že chtějí-li zdolat rozjetou Češku, je potřeba předvést něco víc než obvykle.

„Z mého pohledu se to těžko hodnotí, ale je možné, že když někdo jede před vámi líp, tak se snažíte zkrátit stopu. A v těchto podmínkách takto moc dlouho jet nejde,“ narážela v průběhu čtvrtka na čím dál rozbitější trať.

Tu postupně víc a víc zahaloval stín, když slunce zacházelo za vysoký horský štít. Ve stínu zářila česká mistryně světa, celková vítězka Světového poháru, dominátorka.

A to sama Ledecká povídala: „Přeorientovat se z lyží na snowboard, to bohužel rozhodně není hned. Potřebuju tři čtyři dobré dny.“

Česká snowboardistka Ester Ledecká po triumfu v paralelním obřím slalomu v...
Česká snowboardistka Ester Ledecká v cíli paralelního obřího slalomu v Carezze.

Extra povzbuzení v Itálii

I proto ve čtvrtek v Carezze ještě ráno trénovala. „Byla hodně disciplinovaná, měla výborné provedení. Skvěle si vedla ve spodní části trati, což očividně řadě jiných dělalo problémy,“ spokojeně říkal její nový americký snowboardový trenér Justin Reiter. „Z pohledu techniky ještě musím pracovat na pár věcech, ale byl to skvělý den.“

Zatím první. Nejspíš ne poslední – víc ukážou již páteční a sobotní závody, které hostí další italská lokalita, Cortina d’Ampezzo, dějiště zimní olympiády v roce 1956. „Je to nádherný start. Budeme ale pracovat dál, dál se učit,“ slibuje Reiter.

Do práce a učení dostala Ledecká várku pozitivních emocí. V cíli se objímala s maminkou Zuzanou a hlavně ji dojalo, že spatřila i svého italského snowboardového trenéra Ericha Pramsohlera, jemuž teď v cestování s „týmem Ester“ brání zdravotní problémy. „To, že přijel, bylo pro Ester extra povzbuzení,“ uznal Reiter, jenž z velké části přebral Pramsohlerovu pozici.

První triumf – a spousta radosti. V Dolomitech je k nebi přece jenom o něco blíže, a tak se hodí psát, že hvězda Ledecké stoupá.

„Já nad tím úplně nepřemýšlím. Strašně se těším na to, co přijde. Doufám, že to budou jenom dobré věci,“ řekla. „Snažím se, abych měla natrénováno, abych se pořád posouvala dopředu. Samozřejmě mám radost, že se to dobře vyvíjí, ale nerada bych to zakřikla.“

Vzhledem k tomu, že tato slova pronesla ještě před závodem, nezakřikla nic. Ba naopak.

ZÁPISNÍK: Ester I. Povstala nová hrdinka?

Česká snowboardistka Ester Ledecká na trati paralelního obřího slalomu v...

V minulých dnech se tu prostřídal déšť s chumelenicí, zato ve čtvrtek už na italské Dolomity svítilo horské slunce – štíty hor se takřka naparovaly pod modrou oblohou a v těchto idylických kulisách se zrodil výsledek, na který Česko čekalo až do 14. prosince. První triumf olympijské sezony. „Je to strašná čest,“ pronesla Ester Ledecká.

Ani s bolavými zády bojující rychlobruslařská triumfátorka Martina Sáblíková, ani toho času nezávodící biatlonistka Gabriela Koukalová, ani obhájkyně snowboardového zlata Eva Samková, která si ve středu vyhodila rameno. První „zlatou“ má 22letá univerzálka Ester.

Po nedávném výtečném 7. místě ve sjezdu na lyžích přidala na „prkně“ na úvod Světového poháru výhru v obřím slalomu, ve své olympijské disciplíně pro Pchjongčchang 2018. „Pozdravuju všechny, co mi drželi pěsti štěstí. Je to hezké, ale myslím, že zlatých bude od holek brzo víc. Jsou šikovné,“ řekla. Ona rozhodně taktéž.

Ledecká už už sviští mezi sportovní elitu Česka. Vzhledem ke zmíněným strastem hvězd výpravy pro Pchjongčchang vlastně ani nepřekvapí, že premiérově uspěla právě ona. A to může v blízké Cortině d‘Ampezzo dnes a zítra vítězit znovu (ba dokonce dobýt zlatý hattrick, pokud by chtěla snít opravdu ve velkém).

Její nejbližší dál neustále chrastí kasičkou, do níž se za výraz „olympiáda“ platí pětieurová pokuta. „Dávejte si bacha!“ hrozila v žertu v Carezze i novinářům. Buď jak buď, tenhle výraz bude v okolí Ledecké znít čím dál hlasitěji, jako ozvěna v Dolomitech.

V únoru totiž v Jižní Koreji bude – půjde-li vše dál podle plánu – favoritkou nejen na medaili, ale nejspíš i na zlato.

Tak jako Sáblíková či Koukalová, když jsou v nejlepším rozpoložení. „Něco jsem zaslechla a doufám, že to není moc vážné,“ říká o obtížích tradičních ženských hvězd výpravy. „Doufám, že se dají do kupy. Tohle je prostě smůla – a je jedno, jestli jde o olympijskou nebo jinou sezonu, nebo jestli máte jet na dovolenou. Pokaždé to je smutné. Ale takhle je to smutné pro celý národ.“

Na druhou stranu můžou povstat nové hrdinky.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Německý pilot Hülkenberg bude jezdit za Sauber, plány s ním má i Audi

26. dubna 2024  12:14

Německý pilot formule 1 Nico Hülkenberg bude od příští sezony jezdit za Sauber. Švýcarský tým o tom...

Rose, Kane, Bedard. A teď má Chicago jedničku draftu i v NFL. Atlanta šokovala

26. dubna 2024  12:09

Dopředu se vědělo, že první kolo draftu NFL budou opanovat ofenzivní talenti. Realita ale předčila...

Přístup, co se nenosí. Zklamání i únava stranou, kolik finalistů může jet na MS?

26. dubna 2024

Premium Při skládání hokejové nominace tvoří speciální kategorii. Náročnou klubovou sezonu zakončí těsně...

Hořava ve Spartě končí, hlavní trenér Gross dostal důvěru i na další sezonu

26. dubna 2024  11:40

Nepovedený závěr play off ho o pozici nepřipravil. Sparťanské hokejisty povede i v příští sezoně...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...