Zlín a Kunovice uzavírají interligu

Kunovice, Zlín - Černé obavy se naplnily.Mladinké házenkářky Kunovic i Zlína po dvou kolech uzavírají bez bodu pořadí českých týmů v česko-slovenské interlize. "Máme mladé družstvo, které si na sebe teprve zvyká. Výsledky nemohou přijít hned, chce to trpělivost," upozornil kouč Jan Hegar.

Jeho předchůdce na zlínské lavičce a současný trenér postupujících Kunovic Antonín Střelec doplňuje: "Platíme nováčkovskou daň. I ve vyrovnaných utkáních v přemíře snahy vytváříme chyby, které zkušenější soupeřky okamžitě trestají."

Zlín buduje od základů nový celek. Úspěšná sestava, která před rokem slavila titul českých mistryň, se rozutekla po světě. Loňský triumf klubu ekonomický rozkvět nepřinesl.

Místo opor v čele se Simerskou, Handlovou, Nevařilovou, Poznarovou či Kysučanovou teď týmu velí juniorky.

Zkušenosti si klub nemohl koupit a tak je hráčky musí draze získávat. A jak to bolí! Nad Bratislavou vedl tým krátce po změně stran 16:13, aby pak utkání ztratil neuvěřitelným střeleckým výbuchem.

Ve druhé půli hráčky nastřílely jen čtyři góly. "Katastrofální číslo. Jen to dokazuje, že holkám zatím chybí sebedůvěra. Nadějně rozehraný zápas nedokáží v rozhodující chvíli potvrdit, což je rychle zlomí," hořekuje Hegar.

V Kunovicích si nadějné házenkářky musí zvykat na novou roli. V mládežnických kategoriích totiž pravidelně patřily mezi absolutní republikovou elitu, v první lize žen pak rovněž dva roky bojovaly o čelo. První rok v interlize je však nejspíš nemine boj o záchranu.

"Tu pozici neznáme. Máme vítězné typy hráček, které slovíčko porážka neumí," domníval se kouč Střelec.

Tým táhnou opory juniorské reprezentace: střelecky disponovaná Helena Štěrbová a Kristýna Salčáková, která už slavila titul ve Zlíně a loni získávala zkušenosti v dresu vicemistryň z pražské Slavii.

"Ve srovnání se Slavií a Zlínem, kde se mohla opřít o zkušenější spoluhráčky, se musí vypořádat s novou pozicí lídra. Nemá to lehké," uznal trenér.

"Nemůžu holkám upřít snahu, jsou nesmírné bojovnice. Ale máme příliš úzký kádr, proto vyvíjíme velké úsilí k jeho posílení," dodal.

Že ani jeden tým zbytku českých týmů zatím nemůže konkurovat, dokumentovaly zápasy s loňským nováčkem z Písku. Kunovice podlehly 24:30 a Zlín 25:33.

"Písek je sehraný, holky spolu nastupují tři roky. Takového soupeře jsme potřebovali dostat v sedmém kole, ne hned na začátku," poznamenal Antonín Střelec.