Trenérovi házenkářek se nové regule nelíbí

  • 2
Olomouc - Poprvé v historii mají letos mladé házenkářky ze Sportovních center mládeže možnost hrát mistrovské zápasy v ženské soutěži. Základny Slavie, Zlína a Olomouce byly zařazeny do první ligy, která je po interlize druhou nejvyšší soutěží. Hned ve třetím kole soutěže na sebe narazily tradičně týmy Olomouce a Zlína. Ve středu v interlize bylo úspěšnější áčko Hanaček, v souboji rezervních celků však vyhrál Zlín 28:22.

„Je sice přínosem, že mladé hráčky získávají zkušenosti mezi ženami. Hrají kvalitnější zápasy, což jim pomůže v mládežnických reprezentačních výběrech. Ale vadí mi, že si nemohou zahrát v jednodušších zápasech v juniorské lize,“ říká trenér Olomouce Miroslav Zubek, kterému v týdnu z dvaceti hráček trénovalo v průměru deset až dvanáct.

„Například dvě mladé vysoké hráčky z tohoto kádru bych potřeboval i v juniorkách.“ Podle pravidel může v týmech Sportovních center mládeže hrát maximálně pět hráček ročníku narození 1983, které už nemohou hrát za juniorky a v ženské interlize mají povoleno pouze pět střídavých startů.

Trenéři SCM pak museli napsat ještě soupisku sedmi mladších hráček, které budou hrát pouze první ligu, přestože ještě věkem patří mezi juniorky. Zlínský trenér Bohumil Cepák si nový systém pochvaluje. „Nyní je nás sice málo, ale příští rok už budeme brát mládež ze sportovních tříd,“ říká.

Jeho svěřenkyně zatím porazily o gól Jindřichův Hradec, naopak s Bohunicemi o dva prohrály. „Soupeři bývají většinou zkušenější a naše hráčky jsou zase zakřiknuté. Ale to, doufám, platilo spíše jen v úvodních kolech.“

S týmem zlínského áčka se připravují Bachůrková, Boršická, Tinková a brankářka Šnajdrová. Prvně tři jmenované toho využily i v zápase první ligy, když vstřelily celkem 18 gólů. „Na místě spojek byl Zlín důraznější, což rozhodlo o jeho výhře,“ řekl k porážce o šest branek olomoucký kouč Zubek.