Eliška Brožová v dresu Písku

Eliška Brožová v dresu Písku | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Písecké házenkářky míří po domácí výhře na pohár do Mostaru

  • 0
První tři kola interligy nepřinesla píseckým hráčkám bodový zisk, přesto v klubu není důvod k panice. Předem se vědělo, že jakýkoliv bod z prvních tří zápasů by byl velkým překvapením. Finalistky minulého ročníku slovenského play-off Michalovce a Šaľa patří mezi nejlepší kluby interligy.

Významně posílený tým Poruby je všemi odborníky považován za největšího kandidáta na letošní vítězství české části nejvyšší soutěže. Písečtí věřili v úspěch doma proti Olomouci, kterou v minulé sezoně dvakrát zdolali.

Doma to bylo 24:23 a v Olomouci domácí celek prohrál 21:22. Přesto se dostal na čtvrté místo mezi českými zástupci v soutěži a postoupil do play-off, což se Písku nepovedlo.

Cesta do Bosny a Hercegoviny

Písek se třemi silnými celky prohrál. Teď má nabitý program. Po předehrávce ihned odjel na noční cestu do Mostaru v Bosně a Hercegovině, kde bude dnes odpoledne poprvé trénovat. Od pátku do neděle se ve třech utkáních představí v kvalifikaci v Challenge Cupu.

Do Mostaru čekalo autobus s píseckým celkem 1 200 kilometrů. Hraje se turnajovým způsobem, v kterém se vzájemně utkají čtyři týmy. Jen první si zajistí postup.

"Naše děvčata dorazí do starobylého hlavního města Hercegoviny Mostaru ve čtvrtek kolem poledne a ubytované budou v hotelu César," sdělil předseda házenkářek Sokola Písek Rudolf Žaba.

Hotel se nenachází přímo ve starobylém centru města, ale naopak přibližně 15 km od legendárního mostarského mostu, poničeného nedávnou občanskou válkou. Hráčky budou mít klid na koncentraci na důležité bitvy, které je budou čekat ve třech dnech po sobě.

Dnes se v tréninku seznámí s halou a místním prostředím. Další trénink mají v programu zítra dopoledne, kde již budou dolaďovat taktiku a nacvičovat herní situace. Odpoledne se začne hrát.

Na úvod bude Písek čekat souboj s týmem z Běloruska. Pro Písecké je to úplně neznámý soupeř. Měl by být jedním ze slabších protivníků ve skupině.

Výhodou pro Písecké je, že budou moci sledovat savé další soupeře, o kterých předpokládají, že budou těžší.

V sobotu se utkají s nepříjemným celkem domácích Zrinski Mostar, který bude jistě spoléhat na výhodu známého prostředí a na pomoc bouřlivého publika.

"Herně můžeme hráčky Mostaru přirovnat k nám již dobře známému bosenskému klubu ŽRK Ilidža, s kterým se naše hráčky setkaly v Evropském poháru v roce 2009," přirovnal Žaba. Tenkrát sice Písek Ilidžu porazil 40:24, ale hrál ve své hale.

Vrchol turnaje se dá očekávat v neděli, kdy se Písek střetne se silným polským celkem KSS Kielce, který by se podle všech předpokladů měl právě s našimi děvčaty poprat o jediné postupující místo.

Jistě rozhodovat fyzická únava hráček z předchozích dvou střetnutí a svou roli mohou sehrát i zkušenosti. V tom jsou písecké hráčky ve výhodě, protože oproti Polkám už hrály pohár dvakrát a soupeřky mají premiéru.

"Za týden hrajeme zápas Českého poháru v Kobylisech," poznamenal Rudolf Žaba. "Snad ten těžký týden naše hráčky zvládnou," přál si před dlouhou cestou.