Víme, že vrchol sezony přichází až nyní, říká Jeřábková před Final4 Ligy mistryň

  12:59
Může se stát druhou českou házenkářkou v historii, která nad hlavu zvedne trofej pro vítěze Ligy mistryň. Tou první je její spoluhráčka z norského Vipers Kristiansand Jana Knedlíková, která opojný pocit triumfu v EHF Champions League zažila dokonce již čtyřikrát. Knedlíková v letech 2017 až 2019 slavila s maďarským Györem, loni právě s Kristiansandem. „Je třeba před ní smeknout klobouk. Kam Jana přijde, tam je trofej prakticky jistá,“ pousměje se plzeňská rodačka Markéta Jeřábková, šestadvacetiletá reprezentační spojka, která do Norska přestoupila před začátkem této sezony.

Víkend ukáže, zda to bude správný odhad. Ve čtvrtek se Jeřábková s Knedlíkovou a celým norským týmem přesunuly do Budapešti, dějiště Final4 Ligy mistryň.

S Vipers do něj vstoupí jako obhájci prvenství v sobotu v 18 hodin duelem proti francouzským Métám. Druhou dvojici tvoří domácí Györ a dánský Esbjerg. O den později je na programu duel o třetí místo a finále.

„Nechci říci, že si to neuvědomuji, tenhle házenkářský sen jsem vždycky měla. Ale spíš mi ještě nedochází, že už je to tady. Je to něco extra, ale snažím se moc si tlak nepřipouštět. Prostě jít do zápasu s tím, že ho chceme vyhrát. Tak jako každý jiný,“ popisovala Jeřábková před odletem z Norska.

S o šest let starší krajankou Knedlíkovou tíhu prestižního turnaje příliš nerozebírá, ale věří, že její zkušenosti mohou pomoci.

Házenkářka Markéta Jeřábková během utkání proti Francii v Plzni

„Nicméně jak to každá z nás zvládne, to je individuální věc. Já si spíš říkám, jestli v jejím věku ještě vůbec budu hrát. Doufám, že se teď Jana neurazí!“ smála se Jeřábková. „Ale v každém případě je moc příjemné být v jednom týmu s člověkem, které už na takové úspěchy dosáhl. Beru to tak, že mě dokáže uklidnit, když bude potřeba. Zkušeností má spoustu, určitě to na hřišti bude poznat.“

Závěrečný turnaj EHF Champions League hostí budapešťská MVM Dome. Aktuálně největší házenkářská hala v Evropě, která si křest odbyla na přelomu loňského a letošního roku během evropského šampionát mužů.

Házenkářka Jeřábková: Bráchovi jsem dělala brankáře. Olympiáda je sen

„Uvidíme, jaká tam bude atmosféra. Postavili ji pro dvacet tisíc diváků. Možná by bylo lepší hrát v aréně pro deset tisíc a mít ji narvanou, než aby tahle byla z půlky prázdná. Na druhou stranu, je to zbrusu nová hala, moc pěkná a pro takovou událost jistě vhodná,“ uvažovala kanonýrka z Plzně.

Maďarsko pro ni není neznámou. Po odchodu z Mostu v roce 2018 strávala dvě sezony v Érdu, klubu z předměstí Budapešti. „Érd je opravdu kousíček, není to pro mě úplně cizí prostředí. Ale pro mě je nejdůležitější, že v Budapešti bude celá moje nejbližší rodina. Dorazí rodiče, bude tam přítel, dcerka, brácha s rodinou. Na všechny se strašně těším,“ líčila Jeřábková, jejíž starší bratr Jakub je český hokejový obránce a reprezentant.

Cesta na vrchol však pro Kristiansand nebude snadná. V sobotním semifinále nastoupí proti francouzským Métám, s nimiž ve skupinové fázi Ligy mistrů dvakrát neuspěl.

Česká házenkářka Markéta Jeřábková střílí v zápase s Nizozemskem.

„Ale zároveň bych ty dva zápasy zařadila mezi naše nejhorší v sezoně. Určitě můžeme a také budeme hrát lépe. Půjde o to, jaký výkon podáme, je to hlavně o nás. Pokud předvedeme nejvíc, co dokážeme, pak může být postup hodně blízko. Dál v tuto chvíli nemyslím, soustředíme se výhradně na Méty,“ uvedla levá spojka na adresu týmu plného francouzských reprezentantek a dalších světových es. V Métách září na spojkách mimo jiné Brazilka Almeida de Paula nebo Dánka Louise Burgaardová. „Každý má silné a slabší stránky. My musíme využít především toho, v čem je náš tým silný a toho se držet. Věřím, že se to povede,“ mínila Jeřábková, která minulou sezonu strávila v bundesligovém Thüringer HC.

Už během jara ale dostala nabídku z Norska a o přesunu do jednoho z nejlepších klubů světa neváhala. Teď s Kristiansandem může dosáhnout na životní úspěch.

„Klub loni Final4 vyhrál a právě proto cíle pro tuhle sezonu ani nemohou být menší. Plán na víkend je jasný a všichni věříme, že to máme ve svých rukách. Pokud každá z nás podá maximum, co v sobě má, nedělní večer může být příjemný,“ zasnila se.

V letošním ročníku Champions League si připsala již pětapadesát branek. Konkurence ve Vipers je ale veliká. „Nepřemýšlím nad tím, kolik prostoru v Budapešti dostanu. Jestli dvě minuty nebo na šedesát, v každém případě chcete být pro tým maximálně prospěšný. Ale samozřejmě miluji hrát a být na hřišti, kdo by to nechtěl.“

S Kristiansandem už Jeřábková v této sezoně ovládla norský pohár, základní část nejvyšší soutěže a před týdnem oslavila také norský titul. „Malá oslava byla, ale spíš máme všichni v klubu v hlavách, že ten hlavní vrchol je teprve před námi,“ nadhodila Jeřábková.

Autor:
  • Nejčtenější

Výsledky MS v hokeji 2024: Pražské zlato, po 14 letech jsou Češi mistry

10. května 2024,  aktualizováno  26.5 23:17

Opět po devíti letech klání mistrovství světa pohostila Praha a Ostrava. Čeští hokejisté zakusili v...

Švýcarsko - Česko 0:2. Pastrňák utnul domácí čekání, hokejisté slaví 13. zlato

26. května 2024  8:49,  aktualizováno  23:43

Takřka čtyřicet let vyhlížel takový zážitek. V poslední květnovou neděli se hokejem poblázněný...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Švédsko - Česko 3:7. Národní tým je ve finále MS, má jistou medaili

24. května 2024  8:25,  aktualizováno  25.5 17:20

Na tento okamžik čekali čeští hokejisté čtrnáct let. Národní tým slaví postup do finále mistrovství...

Kanada - Česko 4:3P. Nejdřív vyrovnání, pak rozhodla chyba v přesilovce

21. května 2024  15:26,  aktualizováno  19:17

Defenzivně zodpovědné výkony nakonec vystřídala ve třetí třetině zběsilá přestřelka. Čeští...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Oslabení před finále. Dodatečná stopka pro Ruttu, Krejčík musel do nemocnice

25. května 2024  22:15,  aktualizováno  22:50

Národní tým se ve finále domácího mistrovství světa bude muset obejít bez Jana Rutty. Český obránce...

Minnesota odvrátila první mečbol Dallasu, tým táhli Edwards a Towns

29. května 2024  7:54

Basketbalisté Minnesoty vyhráli ve čtvrtém finále Západní konference NBA v Dallasu 105:100 a...

Florida přerušila vítěznou jízdu Rangers z nastavení a srovnala sérii

29. května 2024  7:10,  aktualizováno  7:39

Potřetí za sebou se ve finále Východní konference play off NHL mezi Floridou a Rangers...

Teď je to na vás, pánové. Trenér Hašek nepřekvapil, přesto lehce riskuje

29. května 2024  7:25

Zatímco se vedle něj na televizní obrazovce míhala jména vyvolených, díval se do sálu plného...

Macháče nesrazilo pětihodinové čekání, v Paříži postoupil do druhého kola

28. května 2024,  aktualizováno  29.5

Jediný český tenista zasáhl do programu třetího hracího dne Roland Garros. Tomáš Macháč se nenechal...

Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA
Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA

Ovoce, nebo čokoláda? Zapojte se do testování a ochutnejte oboje najednou! Šnek BOB přichází s novinkou v podobě ovocných pochoutek v čokoládě....

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...