KOMENTÁŘ: Příběh velké revoluce v házené. Zatím prohrávají všichni

  9:55
Podobnou smršť lze v dějinách českého sportu hledat dost těžko. Minulé úterý čeští házenkáři kvůli covidu u hráčů a trenérů zrušili účast na mistrovství světa - absolutní precedens. O týden později, těsně před úterní půlnocí, pak svazová exekutiva poměrem hlasů 5:4 odvolala trenéry Jana Filipa a Daniela Kubeše i celý zbytek realizačního týmu, načež skončili všichni, kdo hlasovali proti, v čele s prezidentem svazu Jaroslavem Chvalným. Revoluce. Rychlá, rázná. Co do rezignací a vyhazovů dost „krvavá“. A oprávněná?

Realizační tým českých házenkářů při hymně před duelem s Makedonií. Zleva trenéři Jan Filip a Daniel Kubeš. | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Jak pro koho. Pro řadu členů házenkářského hnutí i obyčejných fanoušků jasný a spravedlivý verdikt. Pro jiné přílišná tvrdost, třeba i vůči uznávaným koučům, kteří vytáhli Česko - zemi v tomto sportu roky v lepším případě přešlapující na místě - zpět do Evropy.

Pro emočně nezainteresované to pak znamená memento složitých covidových časů plných nových dilemat. Házená rozhodla, byť nejtěsnější většinou, že se v nich nemají odpouštět žádné chyby, ač spáchané v těžkých podmínkách.

Nevyčerpané možnosti

První případy koronaviru se objevily v momentu, kdy se tým znovu sešel na začátku roku v Plzni - poté, co měl za sebou přípravu v Zubří a krátkou pauzu. 

Dle verdiktu první lapsus: „Nevhodně zvolený program akce, následná chybná reakce na zhoršující se pandemickou situaci ve společnosti (přerušení akce na přelomu roku).“ 

Pak jednotlivci odpadávali a odpadávali. 

Další chyba: „Nevyčerpání všech možností pro dosažení jasně definovaného cíle - účasti České republiky na MS v Egyptě (zřízení druhého týmu v jiném místě).“

To jsou tedy hlavní důvody, proč Filip s Kubešem po téměř sedmi letech končí, nikoli spekulace o porušování nařízení (detaily o nich se výrazně různí v závislosti na tom, koho se ptáte, jak už to bývá).

MS házenkářů 2021

Příloha iDNES.cz

„Realizační tým si to nějak naplánoval a plán nevyšel. Exekutiva vyhodnotila, že to nebylo dostatečné, že neměli kvalitně připravenou alternativu, to rozhodlo,“ řekl Chvalný, prezident v demisi.

A tím se věci komplikují. Šéf svazu verdikt sám rozporuje: nelíbí se mu, že byl vynesen ex post, že hodnotí extrémní situaci bez přihlédnutí k její extrémnosti. MF DNES se zároveň z rozhovorů omluvili další klíčoví aktéři, někteří hráči zmiňovali, že na zpracování emocí potřebují čas. Česká házená totiž není v dobrém stavu, a to je hodně slušné hodnocení.

Oba národní týmy ale i při nízké základně a domácích soutěžích, které i přes snahu mnohých dál vzpomínají na slavnější časy, představují vzácné případy, jak vytěžit z mála hodně. A Filip s Kubešem si po výborných kariérách vybudovali renomé také jako koučové, mají respekt hráčů. Šesté místo na Euru 2018 v kontextu podmínek české házené znamená zhruba to, jako by se hokejisti najednou vrátili k medailím.

Jaroslav Chvalný

Teď oba končí, Kubeš z pozice klubového kouče v bundeslize, nejlepší lize světa. Mimochodem, mistrovský Kiel v ní vede Filip Jícha a trénuje tam i Alois Mráz, všechno generační parťáci, mezi něž patří také končící šéf reprezentační komise Daniel Čurda. V české házené ale nepůsobí ani oni, ani třeba letitý kapitán a nedávný reprezentační manažer Karel Nocar. 

Je to víc výsledek jejich chyb (každý je dělá) či neústupnosti, nebo spíš důkaz, jak moc je česká házená, což je na skomírající sport paradoxní, rozdělena na skupiny a kliky, které častěji než společná vize spojí společný terč?

Poškození všeho druhu

Neúčast na mistrovství světa je samozřejmě kardinální průšvih. Postihla dosud tři původní účastníky, přičemž celky USA a Kapverd představují v oboru výkonnostní liliputy. 

Chvalný zmínil biatlonistu Michala Krčmáře, jenž nechápal, kde se sám mohl nakazit, když i rodiče navštěvoval v respirátoru. Pět jiných členů vedení svazu je názoru, že to vše jsou výmluvy, nikoli omluva. Jejich slovy: „Výše uvedená pochybení považujeme za neakceptovatelné selhání, nevratné poškození jména české házené v České republice i na mezinárodní úrovni.“

Trenéři českých házenkářů Daniel Kubeš (vlevo) a Jan Filip při rozhovoru s novináři.

Poškozen je teď také sám tým, který už v březnu čeká kvalifikace o Euro 2022 konané v Maďarsku a na Slovensku: chybět na takovém turnaji by byla vzhledem k možné účasti fanoušků další tragédie. Mužstvo nemá kouče, nemá jistý přístup hráčů. Chvalný setrvá ve funkci jen po zákonnou dobu, takže svaz hledá nového šéfa, a to v časech, kdy zvlášť menší sporty balancují na laně a hrozí jim čím dál hlubší pády.

Jak jsem chytil covid. I s rodiči jsem byl jen v respirátorech, popisuje Krčmář

Plán, který nevyšel: tohle spojení lze opakovat napříč dějinami. Jen se nabízí, zda plán házenkářů neměl být směrem k oné teoretické neprůstřelnosti vybudován předem, i za pomoci těch, kteří nyní tým rozmetali.

Zda jsou vznesené námitky - bublina bez možnosti odjet domů, paralelní příprava B-týmu v jiné bublině - spíš elegantní generálství po bitvě, či naopak rozumné požadavky, jež by i přes zvýšené náklady (finanční i personální) znamenaly v covidových časech tu nejlepší investici.

A zda vůbec mají za plánovaní a logistiku zodpovídat výhradně trenéři, což vyplývá z momentálního nastavení reprezentačních pravidel. 

Shrnuto: nevyhrál nikdo. Zato poražený je vidět: celá házená.

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Futsalový reprezentant Slováček je v pořádku. Po kolapsu i vtipkoval

27. dubna 2024  12:30

Kapitán chrudimských futsalistů Matěj Slováček je po kolapsu před pátečním semifinálovým zápasem v...

Kaut: Nechali jsme se vyprovokovat, to Třinec asi chtěl. Teď přijde svátek

27. dubna 2024  12:25

Třinci vstřelil už čtyři góly a k nim přidal tři asistence. Martinu Kautovi se ve finále extraligy...

Judista Musil skončil při debutu na ME v prvním kole, prohráli i další Češi

27. dubna 2024  12:17

Judista Radomír Musil skončil při debutu na mistrovství Evropy v prvním kole. Dvaadvacetiletý člen...

Vyprodáno. Sparta se valí na Olomouc. Unikátní situace, těší se trenér Saňák

27. dubna 2024  11:55

Bude to krásný pohled a skvělá kulisa. Fotbalový svátek. Naposledy Sigma vyprodala Andrův stadion...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...