Honička na Tigera začíná, diváci zaplavili golfové US Open

  10:06
Nikdo se moc nestará o to, jak bude Angel Cabrera zítra v prvním kole US Open hrát. Všechny zajímá, jak se vypořádá s tím, že ho absolvuje po boku Tigera Woodse. "Doufám, že s ním půjdu celý turnaj. Hrát se světovou jedničkou je to nejlepší. Je to výzva," uvedl argentinský vítěz letošního Masters. Tam jeho velký kolega neuspěl.

Enormní zájem diváků o trénink Tigera Woodse na golfové US Open. | foto: AP

To, čemu se v zámořské sérii říká třeba "Cirkus Tiger", je na Black Course areálu Southpage v americkém státě New York už pořádně cítit. Hráči trénují a diváci se srocují kolem Woodse, jenž se chová, jako by byl široko daleko na hřišti sám se svým caddiem. Světová jednička tohle už dávno zvládla. Horší je to pro ostatní.

Enormní zájem diváků o trénink na golfové US Open.

Třetím do party pro úvodní "Woodsův" flight bude Padraig Harrington. Ten loni vyhrál British Open i PGA Championship, v humbuku kolem svých balonů nachází irský samorost dokonce jisté zalíbení. "Pamatuju si, jak frenetická atmosféra byla v roce 2002, když tady Tiger US Open vyhrál. Já hrál dobře, hluk davu mě ponoukal k lepším výkonům," potvrdil sedmatřicetiletý golfista, že se stejně jako Cabrera nemíní zaleknout ostrého startu.

favorité I

Podle expertní skupiny pgatour.com: 1. Tiger Woods, 2. Geoff Ogilvy, 3. Phil Mickelson, 4. Paul Casey, 5. Zach Johnson, 6. Robert Allenby, 7. Jim Furyk, 8. Camilo Villegas, 9. Sean 0´Hair, 10. Sergio García.

Experti při svých prognózách ale soustředí pozornost do jiných zahajovacích flightů. Skoro až nepříjemně se cítil Geoff Ogilvy, když po příjezdu do areálu zjistil, jak vysoko si stojí. "No, není důvod, proč bych neměl být vysoko, hraju teď slušně," rozhodl se Australan zachovat si tvář.

Ale obrátil pozornost kolemstojících k tabuli, která visí na plotě u přístupové cesty od klubovny. ´Černé hřiště je krajně obtížné. Doporučujeme ho pouze vynikajícím golfistům´ hlásá nápis. Ogilvy na něj ukázal, řka: "Tohle je pravděpodobně jediné hřiště s takovým varováním hned u první jamky."

Ian Poulter a jeho údiv při tréninku na US Open.

favorité II

Podle indexu hry v uplynulých týdnech: 1. Tiger Woods, 2. Steve Stricker, 3. Angel Cabrera, 4. Zach Johnson, 5. Sean O'Hair, 6. Jim Furyk, 7. Brian Gay, 8. Rory Sabbatini, 9. Ian Poulter, 10. Tim Clark.

Australan to ještě nemusí mít před proamericky naladěným publikem tak těžké, citlivého tématu se ale musel dotknout Sergio García. Muž, zařazovaný do ambiciozní druhé vlny, našel příměr v jiném sportu. "Paul Gasol získal před několika dny vítězný prsten," připomněl úspěch svého krajana, basketbalisty LA Lakers, "kolem Španělska se tedy dějí pozitivní věci. Já jsem hrdý na to, že jsem Španěl, a udělám všechno, abych dobře reprezentoval zemi před Newyorčany, o nichž vím, že jsou golfem posedlí."

Favorité III

Podle experta na statistiku: 1. Tiger Woods, 2. Paul Casey, 3. Geoff Ogilvy, 4. Phil Mickelson, 5. Tim Clark, 6. Ernie Els, 7. Luke Donald, 8. Steve Stricker, 9. Robert Allenby, 10. Charlie Wi.

Tak trochu stranou pozornosti na pár dní zůstal Phil Mickelson. Jako by okolí respektovalo, že jeho manželka Amy se v příštím týdnu chystá na operační sál s rakovinou prsu. Jako by se raději chodilo po špičkách kolem hráče, jenž před týdnem na St. Jude Classic nepříliš dobře zvládl návrat po pětitýdenní pauze, v níž se věnoval rodině.

Tiger Woods, jeho trenér Hank Haney a ochranka na US Open.

favorité IV

Skupina "černých koní": 1. Billy Mayfair, 2. Michael Sim, 3. Hunter Mahan, 4. John Merrick, 5. Jeev Milkha Singh, 6. Rocco Mediate, 7. Bubba Watson, 8. Heath Slocum, 9. Charlie Wi, 10. Jeff Maggert.

Když je tedy světová dvojka v hájení, je nutné se vrhnout na světovou trojku. Paul Casey přitom vyhrál svůj první turnaj PGA Tour až letos v dubnu (Houston Open), kolonka jeho úspěchů na majors je panensky čistá. "Tyhle turnaje jsou na seznamu cílů vždycky vysoko. V nadcházejícím období následují tři rychle po sobě, takže si chci udržet formu další dva, tři až čtyři měsíce," řekl Angličan, usídlený v Arizoně.

V různých seznamech favoritů se točí stejná jména, tu a tam probleskne jiné. Všem ale vévodí na postu číslo 1 Tiger Woods. Jihoafrický debutant na US Open James Kamte s ním v tréninku obešel jednu devítku a byl u vytržení: "Nejdřív jsem nechtěl, ale pak jsem víc pozoroval, jak přistupuje ke hře, a dařilo se mi. Nic lepšího mě nemohlo potkat."


Woods výzvu přijímá, ale také posílá

Nával vzpomínek, veskrze příjemných, pocítil Tiger Woods, když znovu stanul na půdě Bethpage State Parku v malém městečku Farmingdale. Poblíž populární Zátoky ústřic slavil už jedno vítězství na turnajích kategorie major. Bylo to před sedmi lety. Teď se sem US Open vrátilo a on také v roli obhájce loňského prvenství.

"Je skvělé být zase tady," zahájil svou řeč, než se pustil do tréninku. Pak několik dní testoval, co prodloužené a extrémně těžké hřiště žádá a chce. "Musíte být trpěliví a musíte hodně dobře trefovat fairway," vypíchl hlavní podmínky úspěchu.¨

Loni kvůli operaci vynechal dva zbývající turnaje velké čtyřky a na letošním Masters skončil po půlroční rekonvalescenci šestý. Teď má ale za sebou vítězství v Memorial Tournament a čeká se, že zaútočí na další velký titul. "Opravdu se těším. Mám rád výzvy ve svých majors," potvrdil ambice.

V Bethpage se opakuje totéž, co v dubnu v Augustě. Hovor se vede tímto směrem: Jack Nicklaus má 18 prestižních titulů, Woods 14 a je tu další šance, jak tento rozdíl snížit. Když měl odpovědět na otázku, kdo z nich je lepší, odpověděl právě těmito čísly.

Před dvanácti měsíci v Torrey Pins, když naposledy snížil náskok legendy a svého idolu, bylo to až v play-off. Právě v té přetahované s Roccem Mediatem poznal, že musí na operaci kolena. Teď musí neustále sdělovat, jak to s jeho vyspraveným kloubem je. "Cítím se dobře," potvrdil vpředvečer US Open. "Předtím, ať jsem dělal cokoli a trénoval jakkoli tvrdě, se to zhoršovalo, jen jsem si způsoboval větší a větší poškození. Teď je to přesně naopak."

Větší výzvu soupeřům Tiger poslat nemohl.


  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Kouč Rulík pozval do přípravy před MS pětici finalistů extraligy

30. dubna 2024  17:32,  aktualizováno  19:26

Kouč hokejové reprezentace Radim Rulík pozval do týmu, který se připravuje na domácí světový...

Junioři skončili ve skupině druzí, ve čtvrtfinále MS je čeká Slovensko

30. dubna 2024  17:17

Čeští hokejisté obsadili na mistrovství světa do 18 let ve Finsku druhé místo ve skupině B a ve...

Vítkovický útok posílí kanadský útočník Nellis. Přichází ze Slovenska

30. dubna 2024  17:12

Hokejisty extraligových Vítkovic posílí kanadský útočník Anthony Nellis. Devětadvacetiletý hráč...

Lakers přivolali střídání generací a řeší: Odejde James, nebo budou v týmu dva?

30. dubna 2024  17:10

Pokud byste hledali ročník NBA, v němž do druhého kola play off nezasáhl žádný z tria LeBron James,...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...