Španělský pilot F1 Jaime Alguersuari jezdil se svým monopostem po pláži.

Španělský pilot F1 Jaime Alguersuari jezdil se svým monopostem po pláži. | foto: Red Bull

Že formule 1 patří jenom na okruhy? Omyl! Red Bull se proháněl po pláži

  • 7
Ležíte na rozpáleném písku, hltáte sluneční paprsky, v ruce koktejl, opodál šplouchá Karibik. A najednou bzzz, kolem se s ukrutným řevem prožene monopost F1 s červeným býkem ve znaku. Red Bull připravil v Dominikánské republice další šíleně atraktivní formulovou exhibici.

Red Bull už v minulosti ukázal, že s formulí jedna se dá jezdit i jinde než jen na asfaltu závodní dráhy. Piloti testovali jízdu po sněhu na zamrzlém jezeře a třeba i arénu plnou hlíny, kde se skáče freestyle motokros.

Tentokrát nejmladší pilot startovního roštu velkých cen Jaime Alguersuari zvolil pro svou vyjížďku místo, které málokdo čekal - pláž Juanillo-Cap Cana.

Nejprve se Španěl předvedl s monopostem v ulicích Santo Dominga, kde jeho exhibici přihlíželo na dvě stě tisíc fanoušků. A odtud už to na nádhernou pláž nebylo vůbec daleko.

Neotestujeme, co umí naše raketa na písku? řekl si.

Se svým strojem RB5 letěl rychlostí 180 kilometrů za hodinu jen pár metrů od blankytně modré hladiny. "Jsem šťastný, byla to paráda," chrlil ze sebe dvacetiletý pilot. "Strašně jsem si to užil, taková věc se nepovede každý den."

Na podobně horkou půdu teď Alguersuari vyrazí o víkendu při Velké ceně Turecka v Istanbulu. Pohodu Karibiku vystřídá bitva o body do šampionátu, pilot Red Bullu v dosavadních šesti závodech získal tři, nejlepším umístěním bylo deváté místo v Malajsii.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž