V Brně kralovali Rossi, de Puniet a Pedrosa

  16:06
Brno - Velká cena České republiky silničních motocyklů zná všechny své letošní vítěze. Prestižní kategorie MotoGP zakončila brněnské závody nejtěsnějším možným vítězstvím Valentina Rossiho nad Španělem Gibernauem. Na Masarykově okruhu se dále z vítězství radoval Francouz de Puniet v dvěstěpadesátkách a nejslabší kubaturu do 125 ccm ovládl vedoucí muž seriálu Španěla Pedrosa. Českým závodníkům se příliš nedařilo, bodové naděje Jakuba Smrže utnulo poslední kolo. Nejlepším výsledkem je tak 17. místo Peška, mladičká Janáková v premiéře skončila pětadvacátá. Celkově se v Brně objevilo za víkend 75 tisíc diváků.

DO 125 CCM
Dramatický průběh, pády favoritů a nakonec vítězství lídra průběžného pořadí, tak vypadal průběh závodu do 125 ccm na Velké ceně České republiky silničních motocyklistů. Na brněnském Masarykově okruhu se z vítězství radoval Španěl Daniel Pedrosa na Hondě a zvýšil tak svůj náskok ve vedení šampionátu. Za ním se na stupních vítězů srovnali Ital Stefano Perugini a Alex de Angelis ze San Marina. Z domácích zástupců si nejlépe vedl Igor Kaláb, mladičká Janáková si splnila sen, když dojela pětadvacátá.

Průběh nejslabší kubatury připomínal na špici závodního pole ruletu, v níž se štěstí odvrátilo hned od několika favoritů. Nejrychleji odstartoval Němec Steve Jenkner, po prvním kole jej však v čele na další tři okruhy vystřídal lídr MS Pedrosa. Po pěti okruzích se vrátil na chvíli na první pozici Jenkner, vzápětí už však diktoval tempo Švýcar v barvách českého týmu Elite Thomas Lüthi. Střídání na špici pokračovalo, jako první kroužil před brněnskými tribunami dva okruhy nejrychlejší muž z tréninků De Angelis a krátce také Ital Lucchio Cecchinello, který už ve čtvrtém kole vytvořil nový traťový rekord této objemové kubatury časem 2:07,836, což představuje průměrnou rychlost 152,154 km/hod.

První pohroma dvou favoritů přišla v polovině závodu: Němec Jenkner dostal smyk, upadl přes něj Cecchinello a oba měli po nadějích. Stejná situace a ještě v hrůzostrašnějším provedení se odehrála za další dvě kola. Do smyku se dostal Španěl Pablo Nieto a když na jeho motorku najel Lüthi, po sérii vysokých kotrmelců
skončil u ochranných bariér.

Po Jenknerově pádu se v čele usadil Pedrosa a do cíle už před sebe nikoho nepustil. V Brně tak oslavil sedmé vítězství ve Velké ceně. Ve druhé polovině závodu se postupně probojoval až na třetí místo de Angelis.

Trojlístek českých jezdců bojoval mezi sebou až v závěru startovního pole. Nejlépe si vedl Kaláb, jenž se postupně vzdálil Janákové až na rozdíl jedenácti sekund. Dojel na čtyřiadvacátém místě, šestnáctiletá Janáková při své premiéře v závodě MS hned za ním. Smůlu měl Václav Bittman, jenž v posledním kole upadl a závod nedokončil.

"Měl jsem štěstí, že jsem se nezamotal do pádu, který postihl Cecchinella. Měl jsem dobře připravený stroj, zejména v závěru jsem se mohl spolehnout i na pneumatiky. Jsem spokojený, že se mi podařilo zvýšit náskok v čele průběžné klasifikace," uvedl vítězný Španěl Pedroso.

Ital Perugini, který vyhrál předchozí závod na německém Sachsenringu, si stěžoval na motor svého stroje Aprilia. "Dnes nepracoval tak dobře, proto jsem nemohl na Pedrosu zaútočit. Dvě kola před cíle jsem měl problémy, z tohoto pohledu musím být s druhým místem spokojen," prohlásil Perugini.  Také třetí v cíli De Angelis zářil spokojeností. "Jsem rád, že se mi podařilo zúročit nejrychlejší čas z tréninku umístěním na stupních vítězů. Je to určitě pokrok oproti loňsku, kdy jsem skončil po nejrychlejším tréninkovém čase až osmý," vysvětlil.

Krkolomné pády se na zdraví postižených motocyklistů výrazně nepodepsaly. "Švýcar Lüthi má pouze odražená obě ramena. Jinak nemá žádné vážnější zranění. Také dalším jezdcům se nic vážnějšího nestalo," řekla pro ČTK vedoucí tiskového střediska celého seriálu mistrovství světa Eva Jirsenská.

DO 250 CCM
Domácí naděje nedošly naplnění, čeští motocyklisté v Brně na světové body nedosáhli. V kubatuře do 250 ccm kraloval Velké ceně České republiky Francouzský jezdec Randy de Puniet, jemuž se dravou jízdou podařilo dobýt teprve druhé vítězství v seriálu mistrovství světa. Za ním skončili favorizovaní Elias a Poggiali. Po pádu dosud skvěle jezdíácího Rouse už v prvním kole měl nejblíže do bodované patnáctky Jakub Smrž,ovšem jeho naděje ukončil pád v posledním kole. Nejlépe tak dojel Pešek na 17. místě.

De Puniet dosáhl na Masarykově okruhu svého teprve druhého vítězství v závodu mistrovství světa do 250 ccm. Jednadvacetiletý Francouz v závěrečném okruhu zaskočil své největší soupeře Španěla Toniho Eliase a vedoucího jezdce seriálu Manuela Poggialiho ze San Marina odvahou a chutí riskovat.

Smůlu měl nejrychlejší z českých jezdců v kvalifikaci Radomil Rous, který odstartoval z třetí řady, ale spadl už v prvním okruhu. Smrž na domácí trati vjel do posledního kola na čtrnáctém místě, avšak závod po pádu také nedokončil. Nejlépe z českého kvarteta tak skončil sedmnáctý Pešek, devatenáctý dojel do cíle
Michal Filla.

Ve srovnání s předcházejícím závodem třídy do 125 ccm chyběla čtvrtlitrům větší dramatičnost. Hned v úvodu se totiž v čele usadila tříčlenná skupinka ve složení De Puniet, Poggiali a Elias, jenž měl nejrychlejší start. Tento trojlístek pravidelnou jízdou postupně zvyšoval náskok před pronásledovateli. Drama nabídl až závěr, kdy při Poggialiho pokusu předjet Eliase hrozil oběma jezdcům pád. V posledním kole vsadil De Puniet na razantní útok, který mu vynesl důležitý náskok a nakonec také vítězství.

"Do posledního okruhu jsem vjížděl se záměrem odpoutat se oběma soupeřům. Jsem rád, že se mi v této sezoně podařilo už pošesté se probojovat na stupně vítězů. Svým úspěchem jsem zvýšil i možnost zasáhnout do boje o titul mistra světa," řekl vítězný De Puniet.

Dvacetiletý Španěl Elias byl spokojen nejen s druhým místem. "Potěšil mě hlavně start do závodu. V závěrečné tvrdé bitvě jsem se rozhodl jet za De Punietem a podařilo se mi odrazit útok Poggialiho," pravil. Vedoucí jezdec seriálu MS skončil ve finiši nejlepšího trojlístku až třetí. "Musím sportovně přiznat, že Elias byl v
posledním kole lepší. Ovšem i třetí místo mně pomohlo zvýšit si náskok v čele průběžné klasifikace," řekl dvacetiletý Poggiali.

MOTO GP
Nevydařenou sérii tří závodů bez vítězství se podařilo vedoucímu jezdci průběžné klasifikace mistrovství světa silničních motocyklů Italu Valentinu Rossimu
zlomit. Závod v královské třídě MotoGP gradoval v posledních dvou okruzích, kdy Rossi svedl tuhý souboj o vítězství se Španělem Setem Gibernauem, jenž skončil
druhý se ztrátou pouhých 42 tisícin sekundy. 

V úvodu dráždil favority Australan Troy Bayliss, jenž sice s šestým kvalifikačním časem startoval až z druhé řady, ale plných deset okruhů pak kroužil na první pozici. Na dvě kola jej v čele vystřídal Rossi, následné dva okruhy diktoval tempo Gibernau. Postupně se od zbytku pole oddělila čtveřice Rossi, Gibernau, Bayliss a Capirossi, jemuž ale tři kola před koncem vypověděl poslušnost stroj.

Po sobotním tréninkovém pádu chyběl na špici nejrychlejší muž páteční kvalifikace Max Biaggi, jenž dojel do cíle až na pátém místě. Na start nastoupil i Japonec Šinja Nakano, který po pádu v sobotním dopoledním tréninku utrpěl otřes mozku a několik hodin strávil ve fakultní nemocnici v Brně na vyšetření. Navzdory
lehkým zraněním Nakano závod dokončil na čtrnáctém místě.

Zkušený Rossi triumfoval v hektickém závěru. "Zajel jsem jeden ze svých nejlepších závodů, který byl velmi tvrdý a nedalo se v něm už přemýšlet o taktice. Jel jsem zcela na doraz. Tentokrát jsem udělal v posledních dvou kolech dvě chyby," přiznal vítěz. "Po první z nich mě Gibernau předjel. Ještě jsem se dopustil menší chybičky v posledním kole, ale nástup Gibernaua se mi podařilo odrazit. Z vítězství mám obrovskou radost," uvedl po závodě Rossi, jenž přišel na tiskovou konferenci s ledovým zábalem na pravé ruce po štípnutí vosou. "Štípanec jsem dostal naštěstí až po závodě," dodal Rossi.

Gibernau jezdil většinu závodu v těsném závěsu za Rossim. "Škoda, že jej vosa neštípla v závodě. Mohl jsem mít situaci jednodušší," vtipkoval Španěl. "Valentino udělal v předposledním kole chybu. Já jsem se jí pak dopustil v závěrečném okruhu a už jsem ji nestačil napravit, neboť do cíle zbývaly pouze dvě zatáčky. Přesto byl souboj velmi těsný," dodal Gibernau.

Třetí Bayliss zářil spokojeností. "Podařil se mi skvělý start z druhé řady. Motocykl jsem měl výborně naladěný, ovšem na útok na první dvě místa jsem neměl, neboť soupeři jeli skvělý závod," poznamenal Australan.

DIVÁCI
Takřka pětasedmdesát tisíc diváků navštívilo po tři dny desátý závod mistrovství světa silničních motocyklů na Masarykově okruhu. Dnešnímu závodu přihlíží podle
oficiálních zpráv brněnských pořadatelů 44.465 návštěvníků. Na páteční tréninkový program přišlo na tribuny 11.380 diváků a na sobotní tréninky 18.715 příznivců motorismu.

Mezi čestnými hosty je také skotský pilot formule 1 David Coulthard, jenž měl v sobotu v České republice svůj soukromý program a v neděli po desáté hodině jej helikoptéra dopravila do areálu závodiště. Po zahřívacím kole třídy MotoGP se Coulthard setkal s italským jezdcem Maxem Biaggim.

Výsledky:
Do 125 ccm (19 okruhů - 102,657 km):
1. Pedrosa (Šp./Honda) 40:59,354 (prům. rychlost 150,269 km/hod), 2. Perugini (It./Aprilia) -3,981, 3. de Angelis (San Mar./Aprilia) -10,454, 4. Kallio (Fin./KTM) -11,052, 5. Barbera (Šp./Aprilia) -12,351, 6. Dovizioso (It./Honda) -12,968, 7. Giansanti (It./Aprilia) -
21,109, 8. Borsoi (It./Aprilia) - 21,513, 9. Ui (Jap./Aprilia) - 24,841, 10. Pellino (It./Aprilia) -34,942, ...24. Kaláb (ČR/Honda) -1:20,158, 25. Janáková (ČR/Honda) -1:31,093, Bittman (ČR/Honda) nedokončil.
Pořadí MS: 1. Pedrosa 162 b., 2. Perugini 137, 3. Dovizioso 112, 4. de Angelis 108, 5. Cecchinello (It./Aprilia) 105, 6. Jenkner (Něm./Aprilia) 98.
Pohár konstruktérů: 1. Aprilia 222, 2. Honda 186, 3. KTM 32. 

Do 250 ccm (20 okruhů - 108,06 km):  1. De Puniet (Fr./Aprilia) 41:45,354 (prům. rychlost 155,273 km/h), 2. Elias (Šp./Aprilia) -0,527, 3. Poggiali (San Marino/Aprilia) -0,951, 4. Rolfo (It./Honda) -5,492, 5. Porto (Arg./Honda) -10,407, 6. F. Nieto (Šp./Aprilia) -10,875, 7. Battaini (It./Aprilia) -15,278, 8. Guintoli (Fr./Aprilia) - 15,565, 9. Macudo (Jap./Yamaha) -32,752, 10. Faubel (Šp./Aprilia) -36,167, ...17. Pešek (ČR/Yamaha) -1:08,193, 19. Filla (ČR/Yamaha) -1:44,230, Rous (ČR/Aprilia) vypadl v prvním kole a J. Smrž (ČR/Honda) v posledním okruhu.
Stav mistrovství světa: 1. Poggiali 145, 2. F. Nieto 136, 3. Rolfo 135, 4. De Puniet 130, 5. Elias 126, 6. Battaini 107, 7. West (Austr./Aprilia) 104, 8. Porto 98, ...22. Smrž 12. 
Pořadí značek: 1. Aprilia 245, 2. Honda 151, 3. Yamaha 67.

MotoGP (22 okruhů - 118,866 km):  1. Rossi (It./Honda) 44:18,907 (prům. rychlost 160,937 km/h), 2. Gibernau (Šp./Honda) -0,042, 3. Bayliss (Austr./Ducati) - 0,668, 4. Checa (Šp./Yamaha) -5,390, 5. Biaggi (It./Honda) - 8,729, 6. Hayden (USA/Honda) -11,043, 7. Barros (Braz./Yamaha) - 11,439, 8. Ukawa (Jap./Honda) -13,574, 9. Tamada (Jap./Honda) - 23,273, 10. Melandri (It./Yamaha) -26,404.  ¨
Stav mistrovství světa: 1. Rossi 212, 2. Gibernau 178, 3. Biaggi 141, 4. Capirossi (It./Ducati) 97, 5. Bayliss 96, 6. Checa 78, 7. Ukawa 74, 8. Barros 71.
Pořadí značek: 1. Honda 245, 2. Ducati 145, 3. Yamaha 115.

Na trati závodu kubatury do 250 ccm se seřadili de Puniet, Poggiali a Elias a nakonec si rozdělili místa na stupních vítězů

Randy de Puniet v Brně vyhrál kubaturu do 250 ccm a mohl pozdvihnout francouzskou vlajku

Španěl Gibernau sice těsně přišel o vítězství, před diváky ale smutný nebyl

Gibernau už v cílové rovince Rissho nepředjel, dojíždí druhý v těsném závěsu

Tak dopadla motorka Švýcara Lüthiho po jeho pádu v závodu do 125 ccm na Velké ceně České republiky v Brně

Španěl Pedrosa si jede v Brně pro vítězství v kubatuře do 125 ccm

Pedrosa zdraví brněnské diváky po svém zdejším triumfu

Druhý Gibernau napájí šampaňským svého přemožitele Valentina Rossiho

Valentino Rossi projíždí jednu ze zatáček na Masarykově okruhu

Valentino Rossi ořišel na stupně vítězů ve vězeňské čapce a oslavu vítězství si užíval

Autoři: ,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Liga a data: Na papíře je první Slavia. Kdo hraje nad poměry a kdo zaostává?

30. dubna 2024

Premium Zajímá vás, jak by vypadala tabulka fotbalové ligy po třiceti kolech čistě na základě tvrdých dat?...

Barcelona díky hattricku Lewandowského porazila oslabenou Valencii

29. dubna 2024  23:12,  aktualizováno  23:18

Fotbalisté Barcelony porazili v dohrávce 33. kola španělské ligy díky hattricku Roberta...

Sestupem ohrožené Cagliari bez zraněného Jankta prohrálo v Janově

29. dubna 2024  22:48

Fotbalisté Cagliari bez zraněného Jakuba Jankta prohráli dohrávku italské ligy a souboj nováčků na...

Nejsem vítán, stáhnu se! Agateljan opouští hokejové Ústí, zbyly jen dluhy

29. dubna 2024  20:54,  aktualizováno  21:35

Pět měsíců a dost! Arménec Mikael Agateljan vycouvá z ústeckého hokeje, zatíženého dluhy....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...