Šok v Brazílii: titul slaví Kimi Räikkönen

  17:58aktualizováno  19:44
Sao Paulo - Na jedné straně beznaděj a slzy, na druhé nečekané oslavy. Finský jezdec Kimi Räikkönen vyhrál Velkou cenu Brazílie a po dvou letech vrátil titul mistra světa F1 do Ferrari. Dosavadní lídr šampionátu Hamilton projel cílem na sedmém místě a spadl na konečnou druhou příčku. Alonso s druhým McLarenem skončil třetí v závodě i celkově.

Kimi Räikkönen slaví titul | foto: Reuters

Druhý projel cílem domácí Velké ceny Felipe Massa a završil tak triumf Ferrari. Italská stáj nečekaně po Poháru konstruktérů od zeleného stolu získala i titul mistra světa.

Räikkönen se před Massu posunul díky pozdější druhé zastávce v boxech. Ať už se jednalo o taktiku Ferrari nebo ne, tak brilantně provedenou změnu na vedoucí pozici nemohou komisaři FIA napadnout. Kdyby Räikkönen dojel druhý, z titulu by se navzdory sedmé pozici radoval Hamilton.

Pokud si někdo ve startovním poli titul zasloužil, byl to právě Kimi Räikkönen. Řadu let je považován za nejrychlejšího jezdce seriálu a dvakrát mu titul unikl smolně v posledním závodě. V sezoně 2003 nestačil na Michaela Schumachera, o dva roky později nestačil na Fernanda Alonsa.

V osmadvaceti letech se konečně dočkal a stal se nástupcem krajanů Keke Rosberga a Miky Häkkinena, který mu obzlášť v začátcích kariéry hodně pomáhal a kterého nahradil před pěti lety v týmu McLaren. Räikkönen ve své první sezoně u Ferrari nakonec nasbíral 110 bodů a šampionát vyhrál o jediný bod před oběma piloty McLarenu.

Tichý Fin vyhrál nejdramatičtější ročník za posledních 21 let, navíc zcela nečekaně z celkového třetího místa před posledním závodem na Interlagosu.

Jste spokojeni se zpravodajstvím iDNES.cz? Dejte nám svůj hlas v anketě Křišťálová lupa
Naopak tým Vodafone McLaren-Mercedes, který dominoval větší části sezony, končí opět bez titulu. Závěr mistrovství světa nevyšel zejména jeho preferovanému jezdci Hamiltonovi, který v Číně i v neděli v Brazílii ukázal nedostatek zkušeností. V Číně si zbytečnou agresivní jízdou zničil pneumatiky, na Interlagosu po startu zbytečně bojoval s Alonsem a vyjel z trati.

Definitivně mu ale naděje na titul vzaly technické problémy, které způsobily jeho pomalou jízdu od šestého kola. Spadl až na osmnácté místo, a přestože byl v závěru hodně rychlý, výše než na sedmou pozici proklouznout nemohl.

Fernando Alonso potřeboval k celkovému triumfu při vítězství Räikkönena dojet na druhém místě, ale od startu na obě ferrari neměl. Jezdil až o vteřinu na kolo pomalejší časy a bojoval o třetí místo s Polákem Kubicou. Alespoň to zvládl úspěšně. Kvůli nižšímu počtu druhých míst skončil v šampionátu až třetí za kolegou z McLarenu Hamiltonem.

Po skvělém výkonu získal konečnou devátou příčku v mistrovství světa Nico Rosberg z týmu Williams. K nejlepšímu umístění sezony mu pomohl skvělý předjížděcí manévr v samém závěru, kdy se protáhl před Kubicu z týmu BMW-Sauber.

Ferrari - dokonaný finiš
Skvělým závěrem šampionátu putuje do Ferrari po Poháru konstruktérů i titul mistra světa. Nakonec jim triumf v soutěži týmů náleží právem - McLaren by po pokaženém závěru prohrál také Pohár konstruktérů, i kdyby ho Mezinárodní automobilová federace FIA ze soutěže nebyla vyloučila.

Kimi Räikkönen vyhrál tři z posledních čtyř závodů. I když v Brazílii mu pravděpodobně Massa jedoucí z pole position vítězství daroval, nikdo si nedovolí tvrdit, že Fin získal titul mistra světa nezaslouženě.

Massovi se příliš nepovedl start a zblokoval hned za ním jedoucího Hamiltona. Räikkönen se ale nepokusil využít situace, neriskoval a spokojil se s druhým místem. Věděl, že pokud bude potřeba, pustí ho týmový kolega do vedení. Massa to slíbil už po Velké ceně Japonska, v které ztratil i teoretickou možnost na titul mistra světa.

Velká cena Brazílie se jela v rudých barvách. Třetí Alonso na vozy ferrari neměl. Nejlepší je ten, kdo má na konci sezony nejvíce bodů, a to jsou v sezoně 2007 Ferrari a Kimi Räikkönen. Fin vyhrál šest velkých cen - nejvíce ze všech. Nedostatek emocí nahrazoval koncentrovanou jízdou v každém okamžiku. Titul je ve správných rukou.

McLaren - je po nadějích
Dva závody před koncem sezony měl Hamilton náskok na Kimiho Räikkönena sedmnáct bodů. A kdyby náhodou neuspěl on, měl britský tým v záloze dvojnásobného mistra světa Fernanda Alonsa, který byl pět bodů před Finem.

Ale Alonso dojel pouze druhý a třetí a Hamilton po chybách svých i nedostatcích techniky získal ve dvou velkých cenách pouhé dva body. Propadák McLarenu byl stvrzen rychlostí monopostů, které na Ferrari koncem roku prostě nestačily.

Týmu nepřidaly ani vnitřní spory. Když po Velké ceně Číny řekl jeho šéf Ron Dennis, že McLaren nepojede proti Ferrari, ale proti Alonsovi, vůbec netušil, jak rád by po závěrečném závodě byl, kdyby mu titul přinesl alespoň nenáviděný Španěl, s kterým od léta nepromluvil ani slovo. Takto dál McLaren čeká na celkový triumf od dob Miky Häkkinena a sezony 1999. Jde o nejdelší pauzu bez titulu v jeho novodobé historii.

Nováček Hamilton v závěru sezony i v neděli v Brazílii ukázal, že není tak dokonalý fenomén, jak tvrdila britská média. V Číně příliš agresivní jízdou zničil pneumatiky, v Brazílii chyboval hned po startu. Na titul si bude muset ještě počkat. Ve dvaadvaceti letech má spoustu času. Víc než všichni jeho letošní soupeři.

Na Interlagosu vylétl v prvním kole z trati, když neustál útok Alonsa. Ale i s tímto problémem by páté místo potřebné k titulu vybojoval. Ale v šestém kole klesl kvůli technické závadě na 18. místo. Problémy s autem ho trápily až do cíle, přesto se protáhl na sedmou pozici. Asi nejnešťastnější sedmou pozici v jeho životě.

Alonso si pohodlně dojel pro třetí místo a na stupních vítězů se překvapivě nejvíce radoval on. Titul sice neobhájil, ale nemá ho ani jeho letošní úhlavní sok Hamilton, ani tým McLaren, který mu poslední týdny dával najevo, že o něj nestojí a rád by se ho zbavil.

Williams - návrat do formy?
Nico Rosberg, který se po celou sezonou snažil svou výjimečnou rychlostí komplikovat život favoritům, si to nejlepší nechal na závěr. Na čtvrtém místě ještě v letošní sezoně nedokončil. Mladý Němec je jedním z nejžhavějších zboží přestupového trhu formule 1.

V celkovém pořadí mu patří devátá příčka hned za osmi zástupci čtyř nejsilnějších týmů. Svými výkony navíc významně pomohl Williamsu ke čtvrtému místu v Poháru konstruktérů.

Při Velké ceně Brazílie se po výborně zvládnuté kvalifikaci držel celý závod na bodech a na závěr si nechal možná vrchol svého letošního snažení. V přímém souboji si poradil s oběma jezdci BMW-Sauberu. Navíc útok na Kubicu si nechal až na zcela poslední kolo letošního mistrovství světa.

Nezklamal ani Japonec Nakažima, kterého čekal premiérový závod v mistrovství světa. Po výborně zvládnutém závodě slavil desáté místo. Na trati sice nechyboval, ale v boxové uličce ano. Při první zastávce přejel místo určené k zastavení a srazil dva mechaniky. Oba museli být posléze ošetřeni ve zdravotnickém centru na okruhu.

BMW-Sauber - stovka se povedla
Sice jen o bod, ale cíl splněn. Německá stáj překonala hranici sta získaných bodů za letošní sezonu formule 1. Příští rok by už měla vítězit, pokud bude její pokrok pokračovat dosavadním tempem.

V Brazílii Heidfeld s Kubicou nijak nezářili, ale spolehlivě a neměnným tempem si dojeli pro páté a šesté místo. V závěru nestačili na nečekaně rychlého Rosberga, přesto nemusí být zklamaní. Sezona se jim povedla.

Kubica zvolil na Interlagosu strategii tří zastávek, Heidfeld dvou, ale výsledný čas byl téměř stejný. Polák skončil o místo lépe, protože využil souboje Heidfelda s Rosbergem a po jejich zaváhání proklouzl hbitě vpřed.

V konečném pořadí patří zástupcům BMW-Sauberu stejné pozice, jaké si vyjeli v Brazílii. A zcela zaslouženě.

Renault - nepovedený konec nepovedené sezony
Závěrečný závod byl odrazem celé sezony. Ze strany francouzského týmu totálně nepovedené. Z pozice nejlepší stáje padl Renault po odchodu Alonsa až na čtvrté místo a jen díky vyloučení McLarenu skončil v Poháru konstruktérů třetí. Na vině je nejen přestup mistra světa, ale i špatně zpracované údaje z aerodynamického tunelu, které způsobily výkonnostní propad.

Z počátku roku se hledal nováček Kovalainen, který naopak v druhé polovině sezony exceloval. Opačnou křivku výkonnosti ukázal Giancarlo Fisichella. Udržet si místo pro příští sezonu nebude mít jednoduché.

V Brazílii prožil tým totální katastrofu. Oba jezdci kolidovali v prvních kolech závodu. Fisichella se po návratu na dráhu z únikové zóny u Sennova esíčka střetl s nešťastným Japoncem Jamamotem. Fin Kovalainen musel po střetu v první zatáčce pro nové přední křídlo do boxů, vrátil se do závodu, ale ve třetí zatáčce havaroval a efektní demolicí svého monopostu ukončil premiérovou sezonu ve formuli 1.

Toyota - bída a zmar
Jediný bod z finále sezony je pro Toyotu úspěchem. Letošní sezona byla stejně nepodařená jako předchozí a jediným světlým bodem pro nejúspěšnější automobilku na trhu osobních vozů posledních let byly právě výkony Jarna Trulliho. Zejména jeho skvělé kvalifikační jízdy.

V konečném pořadí Toyota alespoň porazila regionálního konkurenta číslo jedna Hondu. Ale jen díky tomu, že ta byla ještě horší. Prohra s Red Bullem a debakl s Williamsem, kterému dodává motory, jsou lepším odrazem letošní výkonnosti Toyoty.

V Brazílii Trulli udržel kvalifikační umístění na bodech a Ralf Schumacher se tradičně trápil na hranici nejlepší desítky. Na víc auto s příliš konzervativní aerodynamikou nemělo.

Red Bull - nenaplněné ambice
Od auta Adriana Neweyho se čekalo víc, ale chyběla spolehlivost a někdy překvapivě rychlost. To potvrdil i závod na Interlagosu. Mark Webber se po vynikající kvalifikaci držel v nejlepší pětce i v závodě, ale už ve 14. kole se kvůli technické závadě, jako už mnohokrát v sezoně, loučil.

David Coulthard odjel svůj vysoký standard a to tentokrát na body těsně nestačilo. Red Bull předsezonní cíle nesplnil, ale příští rok může získat s autem Adriana Neweyho to, co mu chybělo letos - spolehlivost a stabilní výkony na všech tratích.

Výsledky Velké ceny Brazílie:

POŘADÍ JMÉNO NÁRODNOST TÝM ČAS
1. Kimi Räikkönen Finsko Ferrari 1h28:15,270
2. Felipe Massa Brazílie Ferrari +1,493
3. Fernando Alonso Španělsko McLaren +57,019
4. Nico Rosberg Německo Williams +1:02,848
5. Robert Kubica Polsko BMW Sauber +1:10,957
6. Nick Heidfeld Německo BMW Sauber +1:11,317
7. Lewis Hamilton Velká Británie McLaren +1 kolo
8. Jarno Trulli Itálie Toyota +1 kolo
9. David Coulthard Velká Británie Red Bull +1 kolo
10. Kazuki Nakajima Japonsko Williams +1 kolo
11. Ralf Schumacher Německo Toyota +1 kolo
12. Takuma Sató Japonsko Super Aguri +2 kola
13. Vitantonio Liuzzi Itálie Toro Rosso +2 kola
14. Anthony Davidson Velká Británie Super Aguri +3 kola
15. Adrian Sutil Německo Spyker +28 kol
16. Rubens Barrichello Brazílie Honda +31 kol
17. Heikki Kovalainen Finsko Renault +36 kol
18. Sebastian Vettel Německo Toro Rosso +37 kol
19. Jenson Button Velká Británie Honda +51 kol
20. Mark Webber Austrálie Red Bull +67 kol
21. Sakon Jamamoto Japonsko Spyker +69 kol
22. Giancarlo Fisichella Itálie Renault +69 kol



Konečné pořadí:

POŘADÍ JMÉNO STÁT TÝM BODY
1 Kimi Räikkönen Finsko Ferrari 110
2 Lewis Hamilton Velká Británie McLaren 109
3 Fernando Alonso Španělsko McLaren 109
4 Felipe Massa Brazílie Ferrari 94
5 Nick Heidfeld Německo BMW Sauber 61
6 Robert Kubica Polsko BMW Sauber 39
7 Heikki Kovalainen Finsko Renault 30
8 Giancarlo Fisichella Itálie Renault 21
9 Nico Rosberg Německo Williams 20
10 David Coulthard Velká Británie Red Bull 14
11 Alex Wurz Rakousko Williams 13
12 Mark Webber Austrálie Red Bull 10
13 Jarno Trulli Itálie Toyota 8
14 Sebastian Vettel Německo Toro Rosso 6
15 Jenson Button Velká Británie Honda 6
16 Ralf Schumacher Německo Toyota 5
17 Takuma Sató Japonsko Super Aguri 4
18 Vitantonio Liuzzi Itálie Toro Rosso 3
19 Adrian Sutil Německo Spyker 1



Pohár konstruktérů:

Závod  jsme sledovali on-line ZDE.

POŘADÍ JMÉNO STÁT BODY
1 Ferrari Itálie 204
2 BMW Sauber Německo 101
3 Renault Francie 51
4 Williams Velká Británie 33
5 Red Bull Rakousko 24
6 Toyota Japonsko 13
7 Toro Rosso Itálie 8
8 Honda Japonsko 6
9 Super Aguri Japonsko 4
10 Spyker Nizozemsko 1

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Rulíkova nominace na České hry: deset posil z NHL, o finalistech se rozhodne

29. dubna 2024  12:55,  aktualizováno  13:59

Trenér hokejové reprezentace Radim Rulík před Českými hrami vyřadil z týmu deset hráčů, které...

Play off se vším všudy, chyběl jen titul. Bolí to, přiznává trenér Zadina

29. dubna 2024  13:41

Marek Zadina během play off ukázal, že se hlavním trenérem Dynama nestal jen proto, že Pardubicím...

Janotka oživil i Muritalu, dává šanci mladíkům. A olomoucké béčko baví

29. dubna 2024  13:21

V dubnu vyhráli všech pět zápasů a bodově docvakli třetí Táborsko, které přivítají příště. Všimli...

Ostravští se naučili hrát koncovky, srazili mistra a věří si i na Nymburk

29. dubna 2024  13:07

Basketbalisté NH Ostrava byli v základní části národní ligy na pokraji baráže, blízko posledního...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...