nový monopost Ferrari

nový monopost Ferrari - Nový model monopostu Ferrari nese prostý název - F2007. | foto: Reuters

Šéf McLarenu: Ferrari závodilo s nelegálním vozem

  • 5
Hungaroring - (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) - Špionážní aféra v F1 nabírá na obrátkách a objevují se další fakta. Poté, co prezident FIA Mosley poslal stížnost na McLaren k odvolacímu soudu, přešel šéf týmu Dennis do protiútoku: "Ferrari závodilo s nelegálním autem a poskytuje silně zavádějící informace," řekl.

Prezident Mezinárodní automobilové federace FIA Max Mosley si vyměnil korespondenci s prezidentem italského automotoklubu Luigim Macalusem a poté se rozhodl, že případ údajného zneužití technických dokumentů týmu Ferrari McLarenem by měl projednat ještě odvolací soud.

Macaluso se domáhal zejména toho, aby italská stáj z Maranella dostala možnost předložit svou verzi celé aféry. A to vše navzdory tvrzení McLarenu, že získání a zacházení s dokumenty bylo soukromou aktivitou jeho bývalého zaměstnance Mikea Coughlana. To i Světová rada pro motoristický sport nedávno potvrdila. Podle Italů ale bylo její vyšetřování nedostatečné.

Rona Dennise rozzuřil zaprvé fakt, že korespondence byla veřejná. Dostaly se tak prý na veřejnost také informace o jeho týmu, aniž kdokoli předem McLaren upozornil.

Dále také v otevřeném dopise (po vzoru výše jmenovaných) uvedl, že byly prostřednictvím zmiňovaných dopisů zveřejněny zavádějící informace, které poškodily tým McLaren.

"Sám pan Coughlan tvrdí, že tyto dokumenty nevyužil při své práci a že nikdo další od McLarenu nevěděl, že je má v držení,"  tvrdí Ron Dennis, podle kterého spolupráce hlavního mechanika Ferrari Nigela Stepneyho s Mikem Coughlanem směřovala k tomu, aby společně přestoupili ke stáji Honda.

Novou skutečností je, že Ron Dennis potvrdil, že protest jeho týmu McLaren-Mercedes proti pohyblivé podlaze (umožňovala snížený odpor, a tedy větší rychlost na rovinkách) Ferrari po závodě v Melbourne byl skutečně založen na informaci od Stepneyho. Mike Coughlan tehdy o všem, co se od hlavního mechanika Ferrari dozvěděl, informoval vedení stáje.

Byl však upozorněn, aby v kontaktech s hlavním mechanikem konkurenční stáje nepokračoval. Dokonce bylo technicky zajištěno, aby nemohl dostávat emailové zprávy z Itálie. Tehdy ještě sám neměl o listinách s technickými údaji letošního Ferrari ani ponětí. Dokonce požádal tým v Barceloně o schůzku se Stepneym, kde mu sdělí, že s ním ukončuje všechny kontakty. Udělal však přesný opak, o tom ovšem v McLarenu nic nevěděli.

"Ferrari jelo v Melbourne s nelegálním vozem. Po našem upozornění a následném vyšetřování FIA bylo vše napraveno. McLaren se rozhodl v zájmu sportu proti výsledku neprotestovat. Pan Stepney nebyl McLarenem jmenován, protože svou informací prospěl čistotě sportu. Žádný tým nemůže požadovat od svých zaměstnanců mlčení, pokud nepostupuje v souladu s pravidly," uvedl mimo jiné v dopise Dennis.

V závěru výkonný ředitel a šéf týmu Vodafone McLaren-Mercedes vyjádřil víru, že vše bude vyřešeno podle skutečných, a nikoli zavádějících údajů. Uvedl, že McLaren neudělal nic protiprávního, a poukázal na fakt, že ani opětovným ohledáním nebyly zjištěny podobnosti mezi vozy MP4-22 a Ferrari F2007.

"Bylo by tragédií, kdyby byl jeden z nejdramatičtějších šampionátů v historii ovlivněn, nebo dokonce rozhodnut kontakty jednoho zaměstnance Ferrari s jedním zaměstnancem McLarenu bez vědomí jejich týmů," dodal Dennis.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž