Sebastian Vettel

Sebastian Vettel | foto: AP

Schumi versus mladí dravci. Kdo doma dobude Německo?

  • 0
Jako pilot je skvělý, jako prognostik by se nejspíš neuživil. "Jen aby přišlo hodně lidí," strachoval se německý pilot formule 1 Sebastian Vettel před svou exhibiční jízdou v rodném Heppenheimu.

Následně mu přihlíželo takřka 120 000 diváků! "Město zachvátila nefalšovaná Vettelova horečka," psala agentura SID. A sám 23letý jezdec poté, co se projel improvizovanou dráhou, nadšeně říkal: "Bylo to výjimečné.

Jen se musím omluvit za zvýšený hluk – pár lidí jsem viděl se podiveně vyklánět z oken – a za překročenou rychlost. Normálně tu platí padesátka." Je to dobrá symbolika Vettelovy sezony: jezdí prostě mnohem rychleji než řada ostatních lidí, což mladíkovi ze stáje Red Bull zatím vyneslo slušné 4. místo.

Co by za to dal jeho slavný krajan Michael Schumacher! Tomu patří 9. příčka a v interním "německém šampionátu" až třetí místo (a to je hned o bod za ním další Němec Sutil). Schumacher to touží změnit v neděli na okruhu v Hockenheimu, kam se bouře formulových motorů vrací zase po dvou letech: okruh se totiž pravidelně střídá s jinou německou dráhou, Nürbugrringem.

A "Schumi" chce jet za rok i tam. "S letošními výsledky nejsem moc spokojený. Ale o to lepší by měly být v příští sezoně," potvrdil 41letý Schumacher, že nehodlá končit, a naopak míní dodržet svůj tříletý kontrakt v Mercedesu.

Kontrakt, který zatím přitáhl ke stáji velkou pozornost, ale žádnou zvláštní úrodu bodů. O ty se stará z mnohem větší části jiný německý jezdec, Nico Rosberg (má jich 90 proti Schumacherovým 35).

"Pořád však není pochyb o tom, že je Michael tím silnějším z naší dvojice," lichotí Rosberg kolegovi.

Že by snad Schumacherovi scházelo sebevědomí a potřeboval slyšet podobné věty? Kdepak. "Děláme pokroky, ohromně mě to baví a jsem pozitivně naladěný," vyprávěl Schumacher německým novinářům s tím, že věří i ve stupně vítězů. Zatím je jen na těch německých.

A bude mít co dělat, pokud na nich chce aspoň na Hockenheimu vyskočit výš: Rosberg a hlavně Vettel si věří. "Mám velmi silné auto, lidi mi budou fandit. Ukážu pořádnou show," slibuje Vettel.

Těšte se tak nejen na tradiční formulové zápletky, ale tentokrát i na tu ryze německou: dějiště Hockenheim, aktéři Vettel, Rosberg a Schumacher. Dvamladí dravci a jeden navrátilec, který chce krajanům doma ukázat, že odepisovat jej je předčasné.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž