Schumacher se dostal do pře s Briatorem

  • 2
Londýn - Michael Schumacher a jeho bývalý stájový šéf Flavio Briatore se dostali do slovní přestřelky. Jak k tomu došlo? Před Velkou cenou Itálie Michael Schumacher požádal piloty, aby se v prvních dvou zatáčkách nepředjíždělo. Šéf Benettonu Flavio Briatore, stejně jako šéf Arrowsu Tom Walkinshaw, nakázali svým pilotům, aby po startu jeli jako vždy. "Nikdy sami jezdili a neví, co to je, být jezdcem F1," zlobil se Schumacher. "Myslím, že ta dohoda nebyla fér, všichni piloti nesouhlasili," odpověděl mu Briatore.

Co Schumachera k tomuto zvláštnímu požadavku vedlo? Důvody měl dva.

1. Myslel na bezpečnost pilotů, protože první šikany v Monze jsou velmi nebezpečné a v roce 2000 zde byl při havárii smrtelně zraněn letícími úlomky monopostu traťový maršál.

2. Jeho rozhodnutí bylo také ovlivněno těžkou hromadnou havárií při závodech CART v Lausitzu. O den dříve, než se jelo v Monze, v ní téměř přišel o život expilot formule 1 Alex Zanardi.

"Oba mají nedostatek respektu ke svým jezdcům," pokračoval Schumacher. "Prostě je donutili: My tě platíme, tak budeš dělat, co říkáme. To je jedna z nejméně humáních věcí, o jaké jsem kdy slyšel," dodal Schumacher.

Briatore mu rázně odpověděl: "Není pravdou, že všichni jezdci souhlasili. Giancarlo Fisichella mi řekl: "Já jsem chtěl startovat normálně, ale Schumacher rozhodl za nás všechny."

Není divu, že právě Briatore a Walkinshaw byli proti. Jejich první piloti Fisichella (Benetton) a Verstappen (Arrows) mají nejlepší starty v celém poli a po tradičně slabé kvalifikaci je start vynáší o několik míst vpřed.

Je známo, že FIA zvažuje na základě stížností jezdců pozměnit pro rok 2002 druhou šikanu v Monze.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž