Favoritem pro Imolu je stále Ferrari

  9:18
P r a h a - Od začátku letošního MS vozů F1 uběhlo něco málo přes měsíc a týmy poprvé zavítají do Evropy. Čtvrtý závod letošního ročníku uvidí diváci v Imole. Okruh v San Marinu je charakteristický tím, že se podobně jako v Brazílii jede proti směru hodinových ručiček. Okruhy se podobají i průměrnou rychlostí, která se pohybuje těsně nad hranicí 200km/h. Loni se zde z vítězství radoval Schumacher, ale zle na něho po celý závod dotíral Mika Häkkinen. Minulý závod jasně naznačil, že Michelin pracuje na vývoji svých pneumatik nečekaně rychle a rozdíl mezi ním a Bridgestone se pomalu, ale jistě zmenšuje.

Ferrari má stále nejvíce šancí na prvenství v závodě. Michael Schumacher v Brazílii rozhodně nepředvedl žádný skvělý výkon a bude velmi motivován si v takřka v domácím prostředí své stáje napravit reputaci. Od Davida Coultharda ho dělí pouze šest bodů a on dobře ví, že další nepovedený závod by ho mohl stát prvenství v průběžném pořadí. Rubensovi se „povedlo“ zatím v každém letošním závodě sestřelit alespoň jednoho pilota z tratě a tak věřme, že se to v Imole nebude opakovat počtvrté. Před sezónou všem novinářům říkal: „V této sezóně se pokusím poprat s Michaelem o pozici stájové jedničky" – jak se zdá, zůstalo jen u slov.

Ferrari nám v posledních dvou závodech předvedlo oba póly svých možností. Zatímco v Malajsii jeho jezdci na mokré trati jasně dominovali a skvělá stíhací jízda vyrazila dech asi všem nezaujatým pozorovatelům, v Brazílii jim naopak dvouzastávková strategie, špatné vyvážení vozu a ne úplně stoprocentní výkon pilotů nepřinesly očekávané výsledky.

Tým West McLaren Mercedes, jak se zdá hodně zapracoval na svém MP4-16. Přední představitelé týmu hovořili o tom, že pro první závod v Evropě by jejich monopost již měl být stoprocentně konkurenceschopný. Coulthard již před čtrnácti dny dokázal, že na voze se udělalo hodně práce a pokud by byl vůz v Imole ještě lepší, mohlo by to přinést kýžené bodíky. Ty by potřeboval hlavně Mika Häkkinen. Po třech závodech má na svém kontě pouhopouhý jeden bod a pokud se tedy říká, že jedno narozené dítě zpomalí jezdce o jednu sekundu, pak má Mika doma nejméně trojčata. David, by letos mohl v McLarenu převzít funkci stájové jedničky a bojovat s Ferrari o mistrovský titul. Jestli se tak opravdu  stane, napoví z části i tento závod.
 
Tým Williams spolu se svým partnerem dodávajícím motory, firmou BMW, se stane pro McLaren a Ferrari asi velmi brzy tou nejčernější noční můrou. Spolupráce těchto dvou silných jmen motoristického sportu se zdá být velmi, velmi úspěšná a Ralf Schumacher spolu s Juanem Pablem Montoyou moc dobře vědí, jaká šance se jim nabízí. Tato stáj má ještě jedno eso v rukávu. Má smlouvu o dodávce pneumatik s firmou Michelin a tak se může zanedlouho stát, že tyto pneumatiky budou například za deště lepší, než Bridgestone. To se pak mohou dít věci. Asi je jen otázkou času, kdy se týmu opět podaří vyhrát velkou cenu. Na druhou stranu nemůžeme očekávat, že v letošní sezóně budou tyto vozy stále jezdit před výše uvedenými týmy. Přece jen, zkušeností je málo a ty se ve formuli 1 uplatňují nejvíce.

Šanci na bodované umístění mají jistě také týmy Jordan a BAR, ovšem jen za předpokladu, nedojede-li do cíle některý z výše zmíněných jezdců. Frentzen v Brazílii, jen kvůli veliké smůle, neskončil na stupních vítězů. Po závodě byl hodně zklamaný, ale ví stejně dobře jako Eddie Jordan, že na letošní sezónu připravili dobrý vůz. Určitě se tedy zde nebude opakovat sezóna loňská. Trulli předvádí letos stabilně dobré výkony a má šanci na to, dojet v bodované šestici. Uvědomme si ale, že pokud dojedou všichni jezdci stájí Ferrari, McLaren a Williams, před ním skončí ještě Frentzen, nestačí to pravděpodobně na lepší, než osmé místo.

Skoro to samé platí i o týmu BAR. Tam ovšem překvapivě podává lepší výkony Olivier Panis. Zdá se, že sezóna u McLarenu mu velmi prospěla a s tak zatím ve všech závodech zastínil svého stájového kolegu Villeneuva. Tomu se letos příliš nedaří a je velmi pravděpodobné, že na něho měla vliv jeho kolize s Ralfem Schumacherem při VC Austrálie.

Tým který nemůžu zařadit do dvojice s žádným jiným nese jméno Sauber. Mladíčci Heidfled a Räikkönen jezdí opravdu skvěle. To že se Nick dostal až na stupně vítězů je výsledkem skvělé práce konstruktérů a mechaniků v týmu. Z loňského motoru Ferrari dostávají vše a věřím, že se od tohoto týmu dočkáme ještě nejednoho překvapení. 

Další v pořadí jsou stáje Benneton a Arrows. Obě tyto stáje se letos hodně trápí a obzvláště výkony Bennetonu nejsou hodny týmu s touto tradicí. Giancarlo Fisichella sice podal v minulém závodě obdivuhodný výkon, když dovezl svůj vůz do cíle na šestém místě, ale napomohla tomu spíše náhoda než kvalita vozu Benneton. Můžeme ale doufat v to, že právě tato skutečnost vyburcuje mechaniky týmu, aby do Imoly postavili vůz, který by byl reprezentativní. Ovšem se svou trochou do mlýna by asi musel přijít i Renault. Ani sebelepší konstruktér totiž nedokáže postavit auto schopné vyhrát šampionát se slabým a těžkým motorem. 

Někteří lidé pilota Arrowsu Verstappena dnes jednoznačně odsuzují za jeho kolizi s Montoyou. Ale již v několika závodech dokázal, že řídit umí. Bernoldi se poprvé přesouvá na okruh, který je mu znám z F3000 a tak by jeho výkon mohl být milým překvapením.

A co tým Jaguar? Výkony které letos podává se dají lehce srovnávat s těmi loňskými. Sice se pomalu zlepšuje, avšak tohle tempo asi stačit nebude. Burti s Irvinem sice nepodávají nějak katastrofální výkony, nu ale, že by nějak excelovali? To zase ne.

Dále už zbývají jen dva týmy. Prost a Minardi. I přes obrovskou snahu Jeana Alesiho se týmu Prost stále nedaří. Motory Ferrari budou zřejmě na úrovni ostatních, ale je zoufale potřeba něco vymyslet s konstrukcí vozu, jinak to na lepší výkony asi stačit nebude. Minardi to vlastně závodí jen samo se sebou a tak mu v tomto šampionátu přejme hodně zdaru.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Extraligové přestupy: Zohorna se vrací, změny na lavičce Třince i Kladna

1. května 2024  7:57,  aktualizováno  16:16

Aktualizujeme Sotva opadly emoce po napínavé finálové sérii, extraligové kluby už směřují veškerou pozornost k...

Třinec přivedl z Hradce tvrďáka Janka. Trenér Országh se vrací na Slovensko

1. května 2024  12:54,  aktualizováno  15:27

Hokejový obránce Bohumil Jank se po šesti letech vrací do extraligového Třince. Jedenatřicetiletý...

Rivalové z finále v jedné šatně: Do neděle bychom se zabili, hlásil Sedlák

1. května 2024  15:24

Ještě v neděli by si během finále extraligy nejraději vyškrábali oči, do prodloužení sedmého zápasu...

Moje přihrávka? Nic výjimečného, řekl Kroos. Bayern může litovat, že ho pustil

1. května 2024  13:50

Stačilo, aby dostal trochu prostoru a hned vymyslel geniální průnikovou přihrávku na Viníciuse...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...