Český fanda zná hvězdy z Le Mans

Le Mans - Zdejší příznivce automobilového sportu mohou při sledování závodu 24 hodin Le Mans, který odstartuje zítra v 16 hodin, hřát fanouškovská srdce. Můžou si říci: Ty já znám, ti jeli v Brně, tamti zase v Mostě. A ten dokonce ještě v Havířově na staré trati. Je to tak, do nejslavnějšího závodu světa nastoupí desítky pilotů, kteří bojoval na domácích tratích.

K oné havířovské raritě se váže příběh Rakušana Karla Wendlingera, velké naději, který kráčel slibně formulí 1 až do vážné nehody v Monaku. Jako nenápadný kudrnatý mladík věčně pojídající sušenky, se představil v roce 1987 na již neexistující trati Havířov-Šenov. Jel se žlutou formulí Ford a pozorný divák si mohl všimnout jeho přilby - byla to helma od Gerharda Bergera, který ji mladíkovi věnoval. Wendlinger poté startoval i v Brně.

Wendlinger startuje s prototypem Chrysler a jedním z jeho kolegů je Portugalec Pedro Lamy. Shodou okolností i jeho kariéru pilota Grand Prix zastavila vážná havárie. Jako mladík a hvězda německé formule 3 se předvedl divákům v Brně v roce 1992. Tehdy suverénně zvítězil a svým sympatickým vystupováním si získal své okolí.

Ital Christian Pescatori, člen tovární posádky týmu Audi Joest, která zítra odstartuje jako první, je v posledních letech v brně jako doma. Několikrát zde startoval s Ferrari 333 SP ve světovém poháru sportovních vozů, loni vyhrál, a letos o velikonocích se po Masarykově okruhu proháněl s Ferrari 360 Modena v šampionátu FIA GT. Angažmá u Audi, které získal po smrti krajana Michele Alboreta, je vrcholem jeho kariéry.

Jeho kolegové Němec Frank Biela a Emanuele Pirro, kteří zítra vyrazí z druhé pozice, také několikrát závodili v Česku. Biela, jenž má jeden ze svých domů v Mariánských Lázních a je blízkým přítelem Josefa Vence, jel v Brně již v roce 1987 jako jezdec formule 3 i cestovních vozů. Pirro, věčně vysmátý Říman s řadou Grand Prix v závodním životopise, pamatuje dokonce starý brněnský okruh. Zjevil se tam v roce 1985 jako jezdec továrního BMW Schnitzer a už tehdy se vědělo, že jde o novou hvězdu - testoval Brabham F1.

Z dalších pilotů, kteří v Le Mans budou bojovat o úspěch a jsou známí v Česku, lze uvést Němce Ralfa Kellenerse a Belgičana Didiera Theyse (Audi, na startu 3.), Holanďana Jana Lammerse (Dome, 4.), Brita Martina Brundleho a Francouze Stéphane Ortelliho (Bentley, 7.), Francouze Emanuele Collarda (Cadillac, 8.), Belgičana Erika van de Poeleho (Bentley, 9.) či další dvojici Francouzů Philippe Gacheho a Antoine Beltoise (Courage, 10.).

To jsou jen piloti, kteří odstartují z prvních deseti pozic. Ve zbytku pole je celá řada dalších více či méně slavných pilotů, kteří dobře znají české dráhy.
Fanoušek si prostě může u televize hovět: Vždyť ty já skoro všechny znám.

Série přímých TV přenosů z Le Mans:

16.06. 09:00 Eurosport
16.06. 09:45 Eurosport
16.06. 15:15 Eurosport
16.06. 18:00 Eurosport
16.06. 20:30 Eurosport
16.06. 23:15 Eurosport
17.06. 08:30 Eurosport
17.06. 15:15 Eurosport


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž