BMW už testuje nový motor

Mnichov - Představitelé německé automobilky BMW jsou spokojeni s vývojem motoru, který bude v příštím roce pohánět monoposty Williams a tvrdí, že oproti situaci před rokem mají velký náskok. Stáj skončila letos v Poháru konstruktérů na druhém místě, když na vítězné Ferrari ztratila 129 bodů. Němečtí inženýři tak doufají, že se jim tento propastný rozdíl podaří v následující sezoně snížit. Příštích sedmnáct závodů bude monopost pilotovaný Juanem-Pablem Montoyou a Ralfem Schumacherem pohánět nový agregát P83. Ten byl již před několika týdny poprvé testován na trati v Barceloně, kde si ho vyzkoušel testovač Williamsu Marc Gené.

Sportovní šéf BMW Mario Theissen byl s prvními výsledky testů spokojen. "Ve vývoji nového motoru máme oproti loňském roku náskok šesti týdnů. V prvním zkoušce jsme použili dva agregáty, ve druhé pak již tři. Upřímně řečeno, nevím teď přesně, kolik dalších motorů nyní máme na testovací stolici," sdělil.

Sezona skončila, ale tým a jezdci budou mít volných jen pár týdnů, aby se hned v listopadu vrátili na okruhy, kde budou opět provádět zkoušky motoru P82.

BMW letos již přesáhlo hranici 19 000 otáček za minutu, a tak si Theissen myslí, že křivka vývoje již příliš stoupat nebude. "S letošní sezonou jsem vcelku spokojený, protože jsme udělali pokrok s otáčkami i celkovým chováním motoru. Bude následovat další pokrok, ale už to nebude asi takový vývojový skok. Nedokážu si představit, že bychom se dostali až na 20 000 otáček za minutu, protože nás v roce 2004 čekají jiná pravidla a vývoj půjde jinou cestou," uvedl Mario Theissen.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž