Florbalový bronz zůstal v Praze

  • 1
Praha - Mladí florbalisté využili na mistrovství světa v Praze domácího prostředí a vybojovali bronzové medaile. Na třetí příčku je dostalo vítězství nad Švýcarskem 5:2. Dál platí stará pravda: florbalu neohroženě vládnou severské mocnosti - třebaže se skandinávském derby vítězství Finska nad Švédskem nečekalo.

V psychicky náročném zápase se v zaplněné hale rodil český medailový úspěch pozvolna. Domácí tým rozehrál zápas nervózně, chyběl mu důraz a také nabídl soupeři čtyři přesilovky. Dvě z nich Švýcaři proměnili a v polovině zápasu stáhli vedení českého týmu na 2:3. Záhy se ale trefil kanonýr Skalík a do poslední třetiny vstupoval český tým s dvoubrankovým vedením. Které udržel.

Český trenér Jaroslav Marks zničil podle svého zvyku hlasivky, ale zápas se mu hodnotil těžko i z jiného důvodu. "Když získáte medaili, hůř hledáte nedostatky. Ale my jich ze začátku měli řadu, prohrávali jsme osobní souboje, chyběla nám síla," vydoloval alespoň některé. Kladnou stránku hry svého týmu ani nerozebíral. "Stálo nás to hlavně hodně psychických sil," dodal.

K nečekané změně došlo na světovém trůnu. Obhájci zlata ze Švédska ještě deset minut před koncem vedli nad Finy 2:1, ale pak se úplně položili. Soupeř jim během devíti minut nasázel pět branek a uštědřil vynálezcům florbalu ojedinělou porážku. Rozdíl ve skóre byl přitom stejný jako v semifinále proti Česku. Dvěma góly se blýskl nejlepší střelec turnaje Lauri Kapanen.
 
Kategorii B vyhráli s přehledem Poláci, kteří na příštím šampionátu za dva roky nahradí mezi elitou sestupující Rusko.

VÝSLEDKY
Elitní kategorie:
Finále:
Finsko - Švédsko 6:2
(0:0, 1:2, 5:0). Branky a nahrávky: 57. a 60. Kapanen, 33. H. Lehtonen, 51. Kosola, 54. Palokangas, 58. Mikkola - 22. Eriksson, 37. J. Andersson.
O 3. místo:
Česko - Švýcarsko 5:2
(1:1, 3:1, 1:0). Branky a nahrávky: 9. Soukup (Vaculík), 25. Doležal (Plaček), 26. Sladký (Skalík), 33. Skalík (Kadlec), 60. Kadlec - 15. Eggenberger (Albrecht), 33. CH. Gerber (Eggenberger). Rozhodčí: Bengtsson, Polverari (oba Švéd.). Vyloučení: 4:1. Využití: 0:2.
 
Kategorie B:
Finále:
Polsko - Německo 8:3
(1:1, 3:0, 4:2)
O 3. místo:
Estonsko - Nizozemsko 8:5
(2:2, 2:2, 4:1)

,