Druhé vítězství ve dvou dnech. Bennett triumfoval i ve třetí etapě Vuelty

  12:40aktualizováno  17:54
Irský sprinter Sam Bennett ovládl hromadný dojezd třetí etapy Vuelty. 193 kilometrů dlouhá etapa kolem města Breda uzavírala úvodní nizozemský víkend cyklistické Vuelty. Na její konec pošetřil nejvíce sil jednatřicetiletý jezdec týmu Bora-Hansgrohe, který triumfoval i v předchozí etapě. Čeští závodníci Vojtěch Řepa a Jan Hirt dokončili etapu ve stejném čase jako vítěz na 121., respektive 158. místě.

Sam Bennett slaví vítězství ve třetí etapě Vuelty. | foto: AP

Za minulou sezonu měl na kontě jen dvacet osm závodních dní a s týmem Quick-Step se neloučil zrovna v dobrém. Letos se Bennett v Boře hledal, chybělo mu sprinterské sebevědomí. Před Vueltou ale hovořil o návratu do formy.

To stvrdil hned při první příležitosti, v sobotu v závěru druhé etapy, kdy ovládl hromadný dojezd v Utrechtu. „Zbavil jsem se tím tlaku,“ radoval se posléze.

Třetí etapa Vuelty

Sledovali jsme
v podrobné reportáži

Možná i právě díky uvolněnosti vypadalo jeho druhé vítězství o čtyřiadvacet hodin později tak jednoduše.

Znovu se Bennettův tým držel až v druhé linii za sestavami Alpecin-Deceuninck a Trek-Segafredo, znovu jeho rozjížděč Danny van Poppel vystartoval dopředu v perfektní chvíli.

Tentokrát zvolil opačný kraj silnice, než všichni ostatní, dlouho to proto vypadalo, že Bennett do spurtu vůbec nezasáhne. Náhle se ale přiřítil v obrovské rychlosti a nedal soupeřům šanci.

Sam Bennett vítězí ve třetí etapě Vuelty.

Sprinter Treku Mads Pedersen se musel znovu spokojit s druhým místem, na třetím místě finišoval Daniel McLay (Arkea-Samsic). Až šestý dojel Tim Merlier, jehož tým Alpecin znovu celý den kontroloval tempo na čele pelotonu.

Bennett si vítězstvím navíc upevnil vedení v soutěži o zelený dres. „Byl to docela těžký dojezd, spoustu lidí se chtělo chytit mého zadního kola, několikrát jsem zůstal zavřený,“ popisoval poslední stovky metrů.

„Dnešek byl dost nervózní, se spoustou zrychlení za zatáčkami, ale kluci se o mě neustále starali. Co v závěru předvedl Danny, byl mistrovský kousek,“ nešetřil chválou Bennett své týmové kolegy. „Vyhrát dva dny po sobě je opravdu skvělé, posílilo mi to sebevědomí.“

Červený dres znovu mění majitele, i tentokrát ale putuje mezi týmovými kolegy z Jumbo-Visma. Mike Teunissena střídá ve vedení celkové klasifikace Ital Edoardo Affini. „Je šílené, že jsem lídr závodu. Musím poděkovat klukům z týmu, chtěli, abych červený dres měl já,“ říkal v cíli Affini.

Italský cyklista Edoardo Affini se po třetí etapě oblékl do červeného dresu pro lídra Vuelty

Puntíkatý dres pro nejlepšího vrchaře poveze i v další etapě Nizozemec Julius van den Berg (EF Education).

Vojtěch Řepa i Jan Hirt zvládli den plný nebezpečných kruhových objezdů a vyhýbání se obrubníkům bez úhony. Řepovi patří v celkovém pořadí 96. příčka, Hirtovi 117.

V pondělí je na Vueltě volný den, během kterého se závod přesune do Španělska. Úterní čtvrtá etapa dává svým kopcovitým profilem šanci na úspěch úniku.

Jak se vše odehrálo

Rovina kolem Bredy. V brzkém odpoledni se peloton vydal na 193 kilometrů dlouhou trasu kolem nizozemského města Breda. Že je to krajina nepřející vrchařům dokládá i statistika, podle které byla nedělní etapa nejrovinatější za posledních dvacet dva let.

Démon úniků v akci. V neděli byl o účast v úniku mnohem větší zájem než předešlý den, proto trvalo několik kilometrů, než se vytvořila skupina sedmi závodníků. Mezi nimi nechyběli majitel puntíkatého dresu pro nejlepšího vrchaře Julius van der Berg (EF Education) ani mistr mezi uprchlíky Thomas De Gendt (Lotto-Soudal).

Předpisová spolupráce. Náskok úniku se záhy vyšplhal ke třem minutám a tento odstup zůstával téměř na vteřinku stejný dalších několik desítek kilometrů. Ne čele pelotonu se v diktování tempa ukázkově střídali zástupci sprinterských týmů Bora-Hansgrohe, Trek-Segafredo a Alpecin-Deceuninck.

Ztráta pro izraelskou stáj. Úzké nizozemské silničky s často se měnícím povrchem způsobily v první polovině dne hned dva pády. Nejprve se k zemi poroučeli Henri Vandenabeele (DSM) a Filippo Conca (Lotto-Soudal), po několika kilometrech zastihl pád kolegy z týmu Israel-Premier Tech Itamara Einhorna a Michaela Woodse. Woods se nejprve posadil zpět na kolo, záhy byl ale sanitkou převezen do nemocnice na pozorování. Španělský závod tak pro něj skončil.

Náskok stahuje nervozita. Když se závod dostal do poslední stovky kilometrů, začaly se kvůli obavám z karambolů na čelo pelotonu posouvat další a další týmy. Bojem o pozice se zvýšilo tempo hlavního pole a náskok úniku rychle padal až k pouhé minutě.

Jediné stoupání dne. Uprchlíci svedli 60 kilometrů před cílem boj o body do vrchařské soutěže. Prémii na stoupání Rijzendeweg vyhrál De Gendt, van den Berg projel hned za ním, a pojistil si tak puntíkatý dres i pro další etapu. Peloton byl v té chvíli skupině uprchlíků vzdálen už jen na 50 sekund.

Labutí píseň úniku. 50 kilometrů před cílem zbývaly z náskoku uprchlíků pouhé třičtvrtě minuty, skupina si ale i nadále držela přibližně třicetisekundovou výhodu. Zlom nastal až při sprinterské prémii, před kterou se začaly týmy v hlavním poli rovnat do sprinterských vláčků. To zvýšilo tempo pelotonu a výhoda se ztenčila na dvacet vteřin. Uprchlíci si ještě zabojovali o vítězství na prémii, také tentokrát byl nejrychlejší De Gendt. I když jezdci v úniku srdnatě šlapali pár desítek metrů před pelotonem ještě několik dalších kilometrů, jejich chvíle na čele závodu se blížily ke konci.

Komplikace Ineosu. Dvacet kilometrů před cílem se dostali do pádu hned tři jezdci Ineosu, a to ti nejdůležitější. Lídr týmu na celkové pořadí Richard Carapaz a jeho hlavní pomocníci do hor Pavel Sivakov a Tao Hart. Naštěstí žádný z jezdců nevypadal příliš potlučený a společně se rychle vrátili zpět do pelotonu.

Mistrovský kousek Bory. Jak se blížila cílová rovinka, začalo se na přední místa v balíku posouvat stále víc a víc týmů. Jezdci Bory ale stejně jako v sobotu stále zůstávali v zákrytu a příliš se neukazovali. A stejně jako v sobotu i tentokrát byla tato strategie vítězná.

Cyklistický závod Vuelta

3. etapa (Breda - Breda, 193,2 km)

1. Bennett (Ir./Bora-hansgrohe) 4:05:53, 2. Pedersen (Dán./Trek-Segafredo), 3. McLay (Brit./Arkéa-Samsic), 4. Coquard (Fr./Cofidis), 5. Lienhard (Švýc./Groupama-FDJ), 6. Merlier (Belg./Alpecin-Deceuninck), 7. Groves (Austr./BikeExchange-Jayco), 8. Beullens (Belg./Lotto-Soudal), 9. Ackermann (Něm./SAE Emirates), 10. Van Poppel (Niz./Bora-hansgrohe), ...121. Řepa (ČR/Kern Pharma), 158. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Affini (It./Jumbo-Visma) 8:20:07, 2. Oomen (Niz./Jumbo-Visma), 3. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma), 4. Kuss (USA/Jumbo-Visma), 5. Teunissen (Niz./Jumbo-Visma), 6. Gesink (Niz./Jumbo-Visma) všichni stejný čas, 7. Hayter (Brit./Ineos Grenadiers), 8. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers), 9. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers), 10. Sivakov (Fr./Ineos Grenadiers) všichni -13, ...96. Řepa -1:12, 117. Hirt -1:25.

  • Nejčtenější

Česko - Finsko 1:0N. Drama s vítězným koncem, skvělý výkon předvedl Dostál

10. května 2024  22:56,  aktualizováno  23:24

Česká reprezentace má za sebou první vystoupení na domácím mistrovství světa v hokeji. Svěřenci...

Program MS v hokeji 2024: Češi udolali v nájezdech Finy, v sobotu vyzvou Norsko

29. května 2023  10:42,  aktualizováno  10.5 22:59

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí turnaj vítězstvím 1:0 po samostatných nájezdech nad...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Překvapení v nominaci. Z Rulíkova týmu pro MS vypadli Nosek, Vrána či Ticháček

5. května 2024  20:46,  aktualizováno  21:38

Dlouho očekávaný jmenný výčet zazněl. Trenér české hokejové reprezentace Radim Rulík představil...

Tadeji, sundej to! Pogačar odvracel diskvalifikaci, Ganna prohnal zlaté parťáky

8. května 2024  7:46

Je vůbec možné, aby v průběhu etapy letošního cyklistického Gira nezaútočil Tadej Pogačar? Teprve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jak si Pogačar protáhl nohy a ujížděl i sprinterům. Je to hovadina, soudí Raboň

7. května 2024  9:29

Málem vyhrál v sobotu hned úvodní klasikářskou etapu Gira. Pak v neděli ovládl první dojezd na...

Co, trénink? Kanaďané radši volí výlety po střední Evropě, mistrovství si užívají

11. května 2024  9:29

Poprvé měli na led pražské O₂ areny vyjet ve čtvrtek odpoledne, místo toho však podobně jako...

MS v hokeji ONLINE: Národní tým čeká druhý duel, do turnaje vstupuje Kanada

10. května 2024  9:34,  aktualizováno  11.5 9:06

Domácí mistrovství světa hokeji pokračuje druhým hracím dnem, v Praze i Ostravě se hraje šest...

Kubalík tátou: Vynechat MS? Debata byla, ale šli jsme do toho. Zvládneme to

11. května 2024  8:53

Blesklo mu hlavou, že by letos na mistrovství světa nejel. Poštěstilo se, partnerka otěhotněla a...

Denver uštědřil Minnesotě první porážku v play off NBA, vyhrála i Indiana

11. května 2024  8:50

Obhájce titulu Denver uštědřil basketbalistům Minnesoty první porážku v play off NBA. Na jejich...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...