Závěrečnou horskou zkoušku ovládl Carapaz, Evenepoel si jede pro titul z Vuelty

  12:30aktualizováno  18:43
Dvacátou etapu španělské Vuelty ovládl ekvádorský cyklista Richard Carapaz. Jezdec týmu Ineos se dostal do úniku dne a jako jediný vydržel před skupinou favoritů až do cíle. Slaví tak už třetí vyhranou etapu v letošním ročníku. Celkové vítězství v závodu potvrdil Belgičan Remco Evenepoel (Quick-Step), který ustál tlak průběžně druhého Enrica Mase (Movistar), a už zbývá jen nedělní slavnostní dojezd do Madridu, než se stane ve dvaadvaceti letech prvním belgickým šampionem španělské Grand Tour po čtyřech dekádách. Vojtěch Řepa dorazil do cíle na 110. místě se ztrátou více než půl hodiny.

Richard Carapaz ovládl dvacátou etapu na Vueltě. | foto: Profimedia.cz

Na téměř identické trase svlékl před sedmi lety ve dvacáté etapě Fabio Aru z červeného dresu Toma Dumoulina a stal se šampionem Vuelty.

Dvacátá etapa Vuelty

Sledovali jsme podrobně

V podobný scénář doufal letos Enric Mas. Jenže měl proti sobě příliš těžkého soupeře.

Remco Evenepoel, který ve své kariéře zatím nedokončil žádnou Grand Tour, si jako lídr závodu počínal v rozhodující den s až ohromujícím klidem. Pokud před startem sobotní etapy hovořil o nervozitě, po celých 180 kilometrů nedal na sobě nic znát.

Zůstával obklopen svými domestiky a když peloton dorazil do kopců, jel za zadním kolem Mase jako stín. Nezlomilo ho ostré tempo Movistaru, které protřídilo pole favoritů.

Mas se nakonec odhodlal k jedinému útoku. Čtyřicet kilometrů před cílem na stoupání Puerto de la Morcuera se zvedl ze sedla, Evenepoel ho však bez problému následoval. Tím bitva o celkové pořadí skončila.

I když v úpatí závěrečného stoupání Puerto de Cotos znovu zvýšil Movistar tempo, Mas už znovu nenastoupil.

„Nevím, co se děje, ale je to skvělý pocit. Loni mě spousta lidí kritizovala, myslím, že jsem jim teď odpověděl,“ říkal v cíli dojatý Evenepoel.

„Před dneškem jsem byl opravdu vystresovaný. Moc jsem toho nenaspal. Nevěděl jsem, co mě čeká,“ přiznal. „Během celého dne jsem věřil svým nohám a jen následoval ostatní. Teď jsem opravdu šťastný, že jsem vyhrál. Letošní rok je pro mě úžasný. Vyhrál jsem Liege-Baston-Liege, klasiku San Sebastian, Vueltu a v zimě se budu ženit,“ vyjmenoval na závěr své životní úspěchy.

Evenepoela přemohlo v cíli dojetí:

Mnohem dramatičtejší se nakonec ukázal souboj o etapové prvenství. Dlouho se zdálo, že početná skupina uprchlíků má vítězství jisté, aktivitou v poli favoritů se ale začal náskok na předposledním kopci rychle snižovat.

V závěrečném stoupání se pak smrskla výhoda vedoucí dvojice Carapaz a Sergio Higuita (Bora-Hansgrohe) na pouhých pár vteřin a zdálo se, že o vítězství budou bojovat favorité.

Jenže Carapaz to tak nechtěl nechat a sedm kilometrů před cílem mohutným nástupem odjel Higuitovi. Do cíle už zbývalo posledních pár kilometrů téměř po rovině a Carapazova výhoda se jeho velkým úsilím postupně zvyšovala. Ustál i tlak Thymena Arensmana, který zaútočil ze skupiny favoritů, ale k Ekvádorci se nedokázal přiblížit na méně než 14 sekund.

Co se na začátku etapy jevilo jako snaha o zisk co nejvíce bodů do vrchařské soutěže, které je Carapaz lídrem, se nakonec vyklubalo v třetí etapovou výhru v letošním ročníku. K tomu Carapaz skutečně uhájil svůj puntíkatý dres a je vítězem této soutěže.

Český závodník Vojtěch Řepa strávil dvacátou etapu v bezpečí pelotonu a do cíle dorazil na 110. příčce. V celkovém pořadí patří dvaadvacetiletému jezdci stále KernPharma 77. místo.

Jak se vše odehrálo

Ze startu rovnou na kopec. Prakticky hned po startu v městečku Moralzarzal začalo stoupání na první prémii dne Puerto de Navacerrada a rovnou se velmi tvrdě bojovalo o únik. Do prvních skupinek se dostali i Vojtěch Řepa nebo vítěz letošního Gira Jai Hindley, nakonec se však podařilo odtrhnout šesti uprchlíkům, kteří záhy měli na peloton výhodu téměř tří minut.

Boj o únik podruhé. Hned po deseti kilometrech na svazích Navacerrady se ale začala situace opět měnit. Z hlavního pole se chtěl odpoutat muž v puntíkatém dresu Carapaz, což se mu po několika nástupech také podařilo. K jeho aktivitě se přidali i Hugh Carthy (EF Education) nebo Thibaut Pinot (FDJ).

První prémie dne. Mezitím se už stihli od pelotonu vzdálit Gino Mäder (Bahrain Victorious) a Gregor Mühlberger (Movistar). K nim se z Carapazovi skupiny dostal Marc Soler (UAE) a pokračoval dál k šestici na čele. Vrchařskou prémii na Navacerradě ovládl Robert Stannard (Alpecin-Deceuninck) z původního úniku. Při přejezdu přes vrchol z pelotonu nastoupil Alejandro Valverde (Movistar). Jeho útok zachytilo několik dalších jezdců, kteří se společně s ním pustili do stíhání uprchlíků před nimi.

Soler, Stannard a ti za nimi. Když Soler dojel skupinu na čele, dokázal jeho tempo akceptovat pouze Stannard. Dvojice tedy pokračovala společně dál, zatímco za nimi se postupně sjeli všechny odjeté skupinky a vytvořil se tím početný únik dne, ve kterém šlapalo dvacet dva jezdců. Mezi nimi také Vincenzo Nibali (Astana) nebo Louis Meintjes (Intermarché-Wanty). Než dojeli pod druhé stoupání dne, měli na peloton náskok přes pět minut. Na Solera se Stannardem však stále ztráceli čtyřicet sekund.

Druhá prémie dne. Odstup si dvojice na čele držela i ve stoupání na Puerto de Navafría. Protože skupina za nimi příliš nespolupracovala, odpoutal se od ní Pinot, ke kterému se připojili Mäder a Mühlberger. Prémií projel jako první opět Stannard, zatímco taktovku v pelotonu převzali od Quick-Stepu jezdci týmu Bora-Hansgrohe.

Vše pohromadě. Před další prémií druhé kategorie Puerto de Canencia sice Pinotova trojice dojela vedoucí duo, ani ne za deset kilometrů je ale měla mohutná skupina za nimi na dosah a 57 kilometrů před cílem se čelo závodu slilo ve čtyřiadvacetičlenný únik.

Očekávaný útok. Na začátku stoupání Morcuera se usadili na čele pelotonu jezdci týmu Movistar a okamžitě zvýšili tempo, aby tak připravili půdu pro útok jejich lídra Enrica Mase. Jenže když Mas 40 kilometrů do cíle opravdu nastoupil, Evenepoel se držel jeho zadního kola jako stín a vzápětí se sám přesunul do čela prořídlé skupiny favoritů.

Carapazovy puntíky. Z čelní skupiny se mezitím odpoutala trojice Carapaz, Meitjes a Sergio Higuita (Bora-Hansgrohe) a vybudovala si drobný náskok před zbylými uprchlíky, kteří se ji marně snažili dostihnout. Na Puerto de la Morcuera pak Carapaz za první místo získal deset bodů do vrchařské soutěže, čímž potvrdil puntíkatý dres na svých zádech.

Promíchání karet. Ve sjezdu pod závěrečné stoupání Puerto de Cotos dojeli skupinu favoritů mnozí odpadlí jezdci z popředí celkového pořadí a také několik důležitých domestiků. Zároveň se k favoritům propadli závodníci z původního úniku, rozložení sil v této skupině se tak znovu proměnilo. Z předního tria mezitím nastoupil Carapaz, kterého dojel Higuita a společně odjeli Meintjesovi.

Příměří mezi favority. Ani na závěrečném stoupání celého ročníku nedošlo k velkým útokům. Dvakrát to zkusil Kolumbijec Miguel Ángel López, nezískal ale ani minimální rozestup. Vysoké tempo navíc jeli jezdcí týmu UAE, kteří se tak snažili posunout Joao Almeidu ze šesté na pátou příčku. Z té vycouval mladý Carlos Rodríguez (Ineos), který absolvoval sobotní etapu s pozůstatky po těžkém čtvrtečním pádu a celý den ztrácel, nakonec se ale propadl pouze na sedmou příčku.

Carapaz má hattrick, Evenepoel titul. Všechny síly nechal Carapaz na posledních kilometrech dvacáté etapy do Navacerrady, přinesly mu ale vítězný hattrick. Za ním dovezl do cíle v bezpečí červený dres Evenepoel. Před nedělním etapou do Madridu, která má ráz spíše exhibice, uhájil na druhého Mase výhodu 2:05 minut.

Cyklistický závod Vuelta

20. etapa (Moralzarzal - Puerto de Navacerrada, 175,5 km):


1. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) 4:41:34, 2. Arensman (Niz./DSM) -8, 3. Ayuso (Šp./SAE Team Emirates), 4. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe), 5. Mas (Šp./Movistar) všichni -13, 6. Evenepoel (Belg./Quick-Step Alpha Vinyl), 7. Meintjes (JAR/Intermarché-Wanty-Gobert), 8. López (Kol./Astana-Qazaqstan Team) všichni -15, 9. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) -17, 10. Higuita (Kol./Bora-hansgrohe) -32, ...110. Řepa (ČR/Kern Pharma) -31:58.

Průběžné pořadí: 1. Evenepoel 78:00:12, 2. Mas -2:05, 3. Ayuso -5:08, 4. López -5:56, 5. Almeida -7:16, 6. Arensman -7:56, 7. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -7:57, 8. O’Connor (Austr./AG2R-Citroën Team) -10:30, 9. Urán (Kol./EF Education-EasyPost) -11:04, 10. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe) -12:01, ...77. Řepa -3:26:07.

  • Nejčtenější

Česko - Finsko 1:0N. Drama s vítězným koncem, skvělý výkon předvedl Dostál

10. května 2024  22:56,  aktualizováno  23:24

Česká reprezentace má za sebou první vystoupení na domácím mistrovství světa v hokeji. Svěřenci...

Program a výsledky MS v hokeji 2024: Češi mají dvě výhry, čekají je Švýcaři

29. května 2023  10:42,  aktualizováno  12.5 19:04

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí turnaj vítězstvími nad Finskem a Norskem. V pondělí od...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 3:6. Divoký obrat řídil jubilant Červenka, rozhodl šťastný gól

11. května 2024  18:55,  aktualizováno  23:40

Pořádně se nadřeli. Čeští hokejisté ale po těžkém výpadku v zápase s Norskem zabrali, umazali...

Překvapení v nominaci. Z Rulíkova týmu pro MS vypadli Nosek, Vrána či Ticháček

5. května 2024  20:46,  aktualizováno  21:38

Dlouho očekávaný jmenný výčet zazněl. Trenér české hokejové reprezentace Radim Rulík představil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zbabělé, je jako neřízená střela. Finové tepou Gudase, atmosféru naopak chválí

11. května 2024  10:29

Ví se o něm, že hraje na hraně pravidel. Občas si počíná i lehce za ní. Radko Gudas je zkrátka na...

Další gól do Tak neváhej a toč, žasne kouč Budějovic. U hráčů odmítá strach

13. května 2024  12:31

Týden pravdy. Českobudějovické fotbalisty čekají v dalších dnech dva extrémně důležité zápasy,...

Olomoucko-americké námluvy. Blue Crow se nemusí spokojit s fotbalovou Sigmou

13. května 2024  12:28

Libor Špunda netají, že je milovníkem sportu. Kromě ligového basketbalového klubu BK Redstone...

Před Švýcary trénoval i Kubalík, o startu rozhodne lékař. Blümel se nepřipojí

13. května 2024  11:04,  aktualizováno  12:23

Úleva pro české fanoušky. Domácí hokejisté se na krátkém tréninku připravovali na večerní duel se...

Svezla se a měla jasno. Rolbařka působí v mužské branži už 36 let, teď si užívá MS

13. května 2024

Premium Řítíme se rychlostí třinácti kilometrů za hodinu. Zdá se vám to málo? Kdepak, jedeme po ledu a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...