Osmnáctá etapa Vuelty: slaví López, Roglič dál v červené. Vidět byl i Hirt

  13:07aktualizováno  17:59
Potvrdil, že mu strmá stoupání vyhovují. A v závěru osmnácté etapy španělské Vuelty přesně jedno takové čekalo. Miguel Ángel López nechal za sebou na obávaném kopci Gamoniteiru Primože Rogliče a spol. a dojel si pro etapové vítězství. Roglič dál drží červený dres, Jan Hirt byl po práci pro týmového lídra čtyřiadvacátý.

TRIUMF V MLZE. Miguel Ángel López si jede pro vítězství v osmnácté etapě Vuelty. | foto: Profimedia.cz

Čtyři kilometry pod vrcholem extrémně náročného stoupání zaútočil a vydal se dopředu. Soupeři na něj zprvu nereagovali, a tak López získal zhruba 30 sekund k dobru.

Bude mu to stačit, nebo ne?

Ano, bude!

ONLINE

18. etapu jsme sledovali podrobně

Ačkoliv za jezdcem Movistaru později válčili Egan Bernal a Primož Roglič, López si dál udržoval náskok. A kdyby náhodou ne, za dvojicí ještě číhal jeho kolega Enric Mas.

Masem však španělská stáj nakonec táhnout nemusela. Sedmadvacetiletému Lópezovi síly nedošly a cílovou pásku zahalenou v mlze proťal jako první.

Na druhém místě dorazil na vrchol se čtrnáctisekundovou ztrátou Roglič, třetí byl s mankem 20 sekund Mas a čtvrtý s odstupem 22 sekund Bernal.

López si připsal třetí vítězství na španělské Vueltě, předtím se dvakrát radoval v roce 2017. Celkově ve své kariéře získal jedenadvacátý profesionální triumf.

„Zbývá nás v týmu už jen pět, ale dáváme do toho srdce. Chtěl jsem znovu na Vueltě vyhrát a jsem hrozně šťastný, že se mi to podařilo,“ jásal Kolumbijec.

Během závěrečného výšlapu byl vidět i Jan Hirt.

Český jezdec stáje Wanty-Gobert se zhruba osm kilometrů před cílem vydal na čelo prořídlé hlavní skupiny a přidal.

I díky jeho práci pro týmového kolegu Louise Meintjese se favorité rychle dotahovali na dvojici, která tou dobou šlapala v úniku.

A nakonec ji i pohltili.

Hirt do finiše dorazil jako 24. se ztrátou 5:33 minuty. Meintjes skončil osmý s mankem 58 sekund a posunul se do první desítky celkové klasifikace.

Tu stále vede Roglič, který má k dobru na druhého Mase 2:30 minuty. Třetí je López, jenž ztrácí 2:53 minuty.

Na čtvrtém místě se nachází Jack Haig (+4:36) a na pátou příčku se po výpadku Guillauma Martina posunul Bernal. Ten ztrácí 4:43 minuty.

Jak se vše odehrálo

Hory a zase hory. Už středeční etapa dala cyklistům pořádně zabrat. A ani tentokrát to nebylo jiné. Vuelta totiž znovu zamířila do hor a během 162 kilometrů čekala čtveřice vrchařských prémií z toho dvě první a jedna mimořádné kategorie.

Novinka. Je to už tradice. Každým rokem se Vuelta snaží najít nový kopec a zapsat ho na cyklistickou mapu. Tentokrát to byl Alto de Gamoniteiru, 14,6kilometrový výjezd s průměrem 9,8 procent. Ne nadarmo mu někteří říkali Zlá sestra Angliru.

Rychlý únik. Zatímco se ve středeční etapě o únik dlouho bojovalo a během celého dne se ani žádný pořádný nevytvořil, tentokrát se zhruba 20 kilometrů po startu odpojila z balíku velká, více než třicetičlenná skupina a vydala se dopředu.

I s vítězi. V čelní skupině figurovali například či Storer z DSM, vítěz 7. a 10. etapy, Taaramaë z Wanty, vítěz 3. etapy, či Majka z UAE, vítěz 18. etapy. Dále zde byli například Bouwman z Jumbo, Puccio z Ineosu či Erviti z Movistaru.

Kdo chybí? Většina stájí měla v čelní skupině zastoupení. Kdo chyběl? Jezdec Bahrainu! I proto se stáj Haiga či Landy usadila na čele pelotonu a snažila se držet přijatelný odstup.

Nijak daleko. To se jí skutečně dařilo. Čelní skupina se ne a ne pořádně vzdálit. V polovině etapy měla k dobru jen necelé čtyři minuty.

Nový král hor. Už na první vrchařské prémii bral nejvíce bodů za první místo a stejná situace se opakovala i na druhém výšlapu. Storer se kilometr a půl pod vrcholem zvedl ze sedla, všem pláchl a díky dalším deseti bodům se virtuálně oblékl do puntíkatého dresu.

Storer jede. Storer si při svém útoku vypracoval náskok a pokračoval sám. Skvěle zvládl nebezpečný sjezd po mokré vozovce a když dorazil na rovinu před třetím stoupáním, k dobru měl dvě minuty na své pronásledovatele. Těm už hlavní balík dýchal na záda.

Máme vás. Zatímco Storer pokračoval sám, na úpatí třetího výšlapu peloton pohltil všechny jeho kolegy z denního úniku.

Bardet to zkouší. Pod vrcholem třetího kopce zaútočil předchozí lídr vrchařské soutěže Bardet a dojel si pro druhé místo za týmovým kolegou Storerem. Bardet pak pokračoval sám a nejspíš se zkoušel dotáhnout ke svému kolegovi, jenže marně.

Stíhač de la Cruz. Po začátku výšlapu na obávané Gamoniteiru zaútočil Bouchard z AG2R, žádný větší náskok si však nevytvořil. To se podařilo až de la Cruzovi z UAE a sedm kilometrů před cílem se dotáhl ke Storerovi.

Hirt tahá. Tou dobou na čele hlavní skupiny udával tempo Hirt. I díky jeho práci pro týmového parťáka Meintjese se favorité blížili k de la Cruzovi, který mezitím pláchl Storerovi.

Bernal přidává. Když do cíle zbývalo necelých pět kilometrů, Hirta vystřídal Bernal a vyrazil. Na jeho nástup okamžitě reagovali Roglič, Kuss, Mas a López a zavěsili se za jeho zadní kolo. O kilometr později pak zaútočil López a získával náskok.

López to dokázal. Tři kilometry před cílem López dohnal i de la Cruze a posunul se na první místo. A to už nepustil. Do cíle dorazil se 14 sekundami k dobru na Rogliče.

Cyklistický závod Vuelta

18. etapa (Salas - Altu d’El Gamoniteiru, 162,6 km): 1. López (Kol./Movistar) 4:41:21, 2. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -14, 3. Mas (Šp./Movistar) -20, 4. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) -22, 5. Haig (Austr./Bahrajn Victorious) -58, 6. De La Cruz (Šp./SAE Team Emirates), 7. Mäder (Švýc./Bahrajn Victorious), 8. Meintjes (JAR/Intermarché-Wanty- Gobert), 9. Kuss (USA/Jumbo-Visma) -1:06, 10. A. Yates (Brit./Ineso Grenadiers) -1:07, ...24. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) -5:33, 143. Štybar, 147. Černý (oba ČR/Deceuninck-Quick-Step) -40:54.

Průběžné pořadí: 1. Roglič 73:24:25, 2. Mas -2:30, 3. López -2:53, 4. Haig -4:36, 5. Bernal -4:43, 6. A. Yates -5:44, 7. Kuss -6:02, 8. Mäder -7:48, 9. Martin (Fr./Cofidis) -8:31, 10. Meintjes -9:02, ...34. Hirt -1:32:55, 135. Štybar -4:22:06, 148. Černý -4:55:13.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Stíhá maturitu i Paříž. Menšíkův kouč o cestě na vrchol i datové analýze

27. dubna 2024

Premium Madrid (Od naší zpravodajky) Kdybyste se v čase přenesli o rok zpátky, místo na prestižní turnaj do Madridu, kde mezi sebou...

Basketbalisté Barcelony vyrovnali čtvrtfinálovou sérii s Olympiakosem

26. dubna 2024  23:44

Basketbalisté Barcelony vyrovnali čtvrtfinálovou sérii v play off Evropské ligy s Olympiakosem...

Real Madrid vede po výhře v San Sebastianu španělskou ligu už o 14 bodů

26. dubna 2024  23:19

Fotbalisté Realu Madrid zvítězili 1:0 v San Sebastianu a mají v čele španělské ligy náskok už 14...

Rozhodlo osm minut hrůzy. Hokejoví junioři podlehli na MS Kanadě 0:6

26. dubna 2024  21:19,  aktualizováno  23:08

Čeští hokejisté do 18 let prohráli na mistrovství světa s Kanadou 0:6 a nenavázali na čtvrteční...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...