Bernal útočil, na Rogliče ale nevyzrál. Slovinec má etapu i červený dres

  12:21aktualizováno  17:34
Nejprve si pohlídal daleký nástup Egana Bernala a poté si to s ním rozdal o vítězství. Primož Roglič rozjel v závěrečném výšlapu na Covadongu strojové tempo, kterému Kolumbijec nestačil. A v sedmnácté etapě španělské Vuelty si dojel nejen pro dílčí triumf, ale i červený dres lídra. Jan Hirt byl čtrnáctý.

SUVERÉN. Primož Roglič jede osamoceně do cíle 17. etapy španělské Vuelty. | foto: Profimedia.cz

Primož Roglič a Egan Bernal.

Takové byly dvě hlavní postavy sedmnácté etapy.

ONLINE

17. etapu jsme sledovali podrobně

Druhý jmenovaný zaútočil 61 kilometrů před cílem během strmého stoupání na Collado Llomena a kromě Slovince odpáral ostatní favority. Dvojice poté pokračovala spolu, zvyšovala svůj náskok a nakonec si to rozdala o vítězství. 

Tedy rozdala…

Kolumbijec byl v závěru viditelně slabší. Když ho Roglič vystřídal na čele, ihned jejich náskok začal růst. Sedm a půl kilometru před finišem už Bernal nedokázal držet tempo a vystoupil si.

„Během stoupání jsem ani na Bernala moc útočit nechtěl. Jel jsem jen svoje tempo,“ říkal Slovinec.

Roglič tak pokračoval sám. Jel skvěle, neúnavně, s tradičním výrazem v obličeji, který nenaznačoval, jak na tom je.

Až na cílové pásce poprvé ukázal emoce. A byly vítězné.

„V cyklistice musíte riskovat,“ líčil Roglič. „Když jsme odjeli s Bernalem, tak jsem ani moc nepřemýšlel. Říkal jsem si sice, že to je daleko, že nás čekají další stoupání, ale prostě jsem jel jen dál. A naštěstí to vyšlo.“

Jedenatřicetiletý Slovinec z Jumbo-Visma si dojel pro třetí prvenství na letošní Vueltě. Nejprve slavil v zahajovací časovce a poté v jedenáctém dějství. Ba co víc, znovu se přiblížil ke svému velkému cíli: třetímu celkovému vítězství na Vueltě v řadě.

Průběžný lídr Odd Christian Eiking podle očekávání během etapy ztrácel. Nestačil už při prvním výjezdu na Collado Llomena a i když se po něm ještě vrátil do balíku, v dalších stoupáních se mu čelo znovu vzdalovalo.

Trápil se i průběžně druhý Guillaume Martin a když Roglič mířil do cíle, už věděl: Půjdu do červené!

Bernalova krize se na posledních kilometrech ještě prohloubila a poté, co ho dojela skupina pronásledovatelů, skončil sedmý.

Na druhém místě byl Rogličův kolega Sepp Kuss, který měl manko 1:35 minuty. Za Američanem finišovali ve stejném čase Miguel Ángel López, Adam Yates, Jack Haig, Enric Mas, Bernal a Gino Mäder.

V celkovém pořadí má Roglič náskok 2:22 minuty na druhého Mase a 3:11 minuty na třetího Lópeze. Bernal je šestý s odstupem 4:29 minuty.

„Nikdy nevíte, jestli je náskok dostatečný. Ano, je to určitě velká výhoda, ale uvidíme. Ve čtvrtek nás čeká další horská etapa,“ připomněl Roglič den s náročným dojezdem na Altu d´el Gramoniteiru.

Skvěle se v etapě předvedl i Jan Hirt.

Závodník Wanty-Gobert se dlouho držel skupiny favoritů, která stíhala Rogliče a Bernala, a byl k dispozici Louisi Meintjesovi, před závodem lídrovi týmu Wanty-Gobert.

Hirt si nakonec ze skupiny vystoupil až v samotném závěru a do cíle dorazil na čtrnácté pozici se ztrátou 3:43 minuty na Rogliče.

Jak se vše odehrálo

Přichází čas hor. Celkem 185 kilometrů, čtyři vrchařské prémie a trojice náročných výšlapů. Taková byla sedmnáctá etapa Vuelty. Dvakrát se stoupalo na Collado Llomena, cílový výjezd poté vedl na ikonické Lagos de Covadonga.

Čekání na únik. Mohla to být etapa vhodná pro další zdárný únik. Proto se před peloton chtěla vydat celá řada jezdců. Balík však pokusy dlouho sjížděl a i po téměř osmdesáti kilometrech zůstávalo hlavní pole pohromadě.

Tak teď? Poté však na řadu přišlo první stoupání na Collado Llomena. A to peloton přeci jen nadělilo. Dopředu se vydala zhruba třicetičlenná skupina a získala náskok.

Známá jména. V čelní skupině figurovalo mnoho slavných jmen. Van Baarle z Ineosu, Trentin a De la Cruz z UAE Emirates, Aru z Qhubeky, Storer z DSM, Nieve z BikeExchange či Tratnik z Bahrainu, ti všichni získali místenku v úniku.

Není konec. Uprchlíkům se však i vzhledem k práci Ineosu na čele balíku nedařilo získat větší náskok. To byla šance pro další muže toužící po úniku a neustále se nastupovalo. Takto se na čelo dotáhl třeba Landa z Bahrainu.

Lídr ztrácí. V náročném, v průměru devítiprocentním stoupání si z pelotonu vystoupilo mnoho jezdců. A mezi nimi i lídr pořadí Eiking z Wanty Gobert. Bylo na něm poznat, že se trápí a že pomalu přichází o naději v podobě dalšího dnu v červené.

Jumbo jede. V propršeném sjezdu se však Eiking dotáhl zpátky do pelotonu. Právě v čas. Tým Jumbo-Visma totiž po něm rozjel ostré tempo a náskok početného úniku smazal. Vepředu zbyl jen osamocený Le Gac z FDJ.

Bernalův útok. Ani Le Gac však na čele nevydržel dlouho a jen co cyklisté začali znovu stoupat na Collado Llomena, peloton ho sjel. Tou dobou se o tempo staral tým Ineos a chystal útok Bernala. Ten přišel 61 kilometrů před cílem. Kolumbijec se zvedl ze sedla a přidal, jeho tempu stačil jen Roglič a ve dvojici se vydali dopředu.

Pád. Mokré silnice dělaly závodníkům problémy. Ve sjezdu 48 kilometrů před cílem v zatáčce upadl Vlasov z Astany a držel se za klíční kost. Přesto však jel dál. Na zemi se za ním ocitlo i několik dalších jezdců včetně znovu ztrácejícího Eikinga.

Dvojice na čele. Roglič začal Bernalovi střídat a společně se snažili udržet zbytek startovního pole za sebou. Dařilo se jim to, dvacet kilometrů před cílem měli k dobru na Mase z Movistaru a spol. přes dvě minuty.

Finále. Bude náskok dvojici stačit? To byla otázka. Na čele hlavního balíku, v němž se stále držel i Hirt, pracovaly sestavy stájí Movistar a Bahrain a lehce náskok snížily. Na začátku posledního výšlapu na Covadongu měli Roglič s Bernalem k dobru minutu a půl.

Bernal ztrácí. Roglič vypadal z dvojice silnější a pokaždé, když se vydal na čelo, její náskok rostl. Sedm a půl kilometru před cílem mu už Bernal nestačil a Slovinec pokračoval sám.

Pro triumf i červenou. Roglič jel skvěle a brzy bylo jasné: nikdo ho už nedožene. Do cíle nakonec dorazil s náskokem přes minutu a půl na své pronásledovatele a kromě dílčího triumfu získal i červený dres lídra.

Cyklistický závod Vuelta

17. etapa (Unquera - Lagos de Covadonga, 185,8 km)

1. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) 4:34:45, 2. Kuss (USA/Jumbo-Visma), 3. López (Kol./Movistar), 4. A. Yates (Brit./Ineos Grenadiers), 5. Haig (Austr./Bahrajn Victorious), 6. Mas (Šp./Movistar), 7. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers), 8. Mäder (Švýc./Bahrajn Victorious) všichni -1:35, 9. Meintjes (JAR/Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) -2:29, 10. Champoussin (Fr./AG2R-Citroën) -2:44, ...14. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) -3:43, 153. Štybar (oba ČR/Deceuninck-Quick-Step) -45:21.

Průběžné pořadí: 1. Roglič 68:42:56, 2. Mas -2:22, 3. López -3:11, 4. Haig -3:46, 5. Martin (Fr./Cofidis) -4:16, 6. Bernal -4:29, 7. A. Yates -4:45, 8. Kuss -5:04, 9. Grossschartner (Rak./Bora-hansgrohe) -6:54, 10. Mäder -6:58, ...39. Hirt -1:27:30, 138. Štybar -3:41:20, 153. Černý -4:14:27.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

ONLINE: Vložené kolo anglické ligy, Arsenal v derby vede nad Chelsea

23. dubna 2024  21:01,  aktualizováno  21:25

Sledujeme online Mohou si pojistit vedení v neúplné tabulce, ve vloženém 29. kole anglické Premier League hrají...

Ostrava sestřelila mistra v prodloužení a má mečbol. Nymburk slaví postup

23. dubna 2024  20:58,  aktualizováno  21:18

Nymburští basketbalisté suverénně zvítězili na palubovce Olomoucka 107:72 a čtvrtfinálovou sérii...

Šermíři Ruska a Běloruska nebudou na olympiádě, nepřihlásili se do kvalifikace

23. dubna 2024  20:03

Na letních olympijských hrách v Paříži nebudou startovat ruští ani běloruští šermíři. Evropská...

Lvi vydřeli naději na obhajobu. Třetí finále proti Budějovicím vyhráli

23. dubna 2024  19:44

Volejbaloví Lvi Praha udrželi naději na obhajobu mistrovského titulu. Třetí finále proti Českým...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...