Etapový hattrick dokonán. Jakobsen si na narozeniny dojel pro další výhru

  12:30aktualizováno  18:07
Může poděkovat svým kolegům z Quick-Stepu. Včetně Zdeňka Štybara s Josefem Černým. Obrovský favorit šestnácté etapy Vuelty, Fabio Jakobsen, svou roli ustál. I přes velké problémy. Ačkoli čerstvě pětadvacetiletý cyklista zvítězil, neměl to vůbec jednoduché, když se na chvíli ocitl mimo hlavní balík. V červeném dresu i nadále zůstává Odd Christian Eiking z Intermaché-Wanty.

Fabio Jakobsen z Quick-Stepu oslavuje vítězství v 16. etapě Vuelty stylem à la Mario Balotelli. | foto: Profimedia.cz

V cílové rovince si Nizozemec Jakobsen počínal skvěle a jednoznačně dominoval. Celým kolem stihl protnout cílovou čáru před dalšími závodníky. Druhý za ním dojel Meeus z Bory, třetí Trentin z UAE.

ONLINE reportáž

Etapu jsme sledovali kilometr po kilometru

Pro úterního oslavence je to páté vítězství na Vueltě celkově, třetí letos. Nicméně se nerodilo lehce. Přibližně 55 kilometrů před cílem ve stoupání zrychlili závodníci UAE a Jakobsen ztrácel. Jeho tým mu však pomohl docvaknout se zpátky. 

Zrovna tak mu byl nápomocen i pro závěrečný rozjezd. Poté už si Jakobsen skvěle našel pozici, schoval se za dva jezdce před sebou a v ideální čas nastoupil. Nikdo neměl takové vsazení jako on.

„Jsem opravdu nadšený z toho vítězství. Můj tým pracoval perfektně. Ztrácel jsem ve stoupání a bez svých kolegů bych ve sprinterském dojezdu vůbec nebyl. Tam jsem toho měl dost a moc si nevěřil, ale zkusil jsem to a vyšlo to,“ přiznal Jakobsen v pozávodním rozhovoru.

Přitom mohlo být všechno ještě úplně jinak. Čtyři a půl kilometru před cílem v čele závodu stále šlapal jezdec týmu AG2R Stan Dewulf. Peloton ho však v náročném technickém finále dokázal dojet. Nejspíš i díky protivětru.

Nakonec tak Jakobsen ještě navýšil své vedení v soutěži o zelený dres. Před druhým Trentinem má luxusní 127bodový polštář. Teď už by mu tedy mělo stačit jen přežít následující etapy. 

V čemž mu opět určitě pomůže jeho fantasticky pracující tým. Zdeňka Štybara a Josefa Černého z jeho řad nevyjímaje. 

Oba Češi byli v úterý vidět zejména v momentu, kdy tahali Jakobsena zpátky k ostatním favoritům. Nakonec dojeli ve druhé stovce pořadí, když Černý skončil na 145. pozici a Štybar bral 102. místo. Jejich krajan, Jan Hirt, etapu dokončil jako 114.

Celkové pořadí zůstává na těch nejvyšších pozicích beze změny. Šestnáctá etapa pro hlavní favority byla hlavně o tom, aby se jim něco nestalo. Jen dosud dvanáctý Giulio Ciccone takové štěstí neměl a musel kvůli hromadnému pádu odstoupit. 

Nor Eiking tak i třetí týden Vuelty otevírá s náskokem 54 vteřin před Guillaumem Martinem z Cofidisu. Ještě o dalších 42 sekund zaostává třetí Primož Roglič z Jumbo-Visma.

Jak se vše odehrálo

Tak jednoduché to nebude. Šestnáctá etapa se možná tvářila jako jasná příležitost pro sprintery, ti se však nadřeli. Těžké stoupání na Alto de Hijas s následným nehodnoceným kopcem i silný vítr od pobřeží mohly výrazně změnit vývoj etapy. V cíli pak hlásili čerstvý východní až severovýchodní vítr o rychlosti téměř 30 kilometrů v hodině.

Šestnáctá etapa Vuelty 2021.

Pád na pátém kilometru. Dramatický směr nabrala etapa hned krátce po startu. Na zemi skončily desítky jezdců. Mezi nimi také druhý muž celkového pořadí Giullaume Martin (Cofidis) i o dvě příčky níže umístěný Enric Mas (Movistar). Asistenci lékařského vozu si pak vyžádali Giulio Ciccone (Trek) či Rudy Molard (FDJ). Všichni se nakonec dokázali vrátit zpět do pelotonu.

Šance pro únik. Hlavní balík se po pádu rozdělil a vznikl i čtyřčlenný únik. K Dewulfovi (AG2R), Bizkarrovi (Euskaltel-Euskadi), Claeysovi (Qhubeka) a Simmonsovi (Trek) se pak připojil ještě pátý Jetse Bol z Burgosu. I přes silný boční vítr si rychle vypracovali dvouminutovou výhodu.

Víc vám nedáme! Peloton si uprchlíky poctivě hlídal. Sprinterské týmy si nechtěly zbytečně zadělat na bouřlivou závěrečnou stíhačku a odstup úniku konstantě udržovaly na necelých dvou minutách.

Odstoupení. „Utrpěl těžkou pohmožděninu a tržnou ránu na pravém koleni,“ uvedli členi týmu Trek-Segafredo ke zdravotnímu stavu Giulia Cicconeho. Ital na Vueltě útočil na TOP 10, na elitní pětku ztrácel tři minuty. Po pádu v začátku etapy však musel odstoupit. S ním smutně skončili také Vanmarcke z Israel Start-Up Nation a Molard z FDJ.

Útoky v hlavním balíku. Ve stoupání na Alto de Hijas zrychlilo duo Van Gils, Vanhoucke z Lotto Soudal. K nim se pokoušeli přidat další jezdci, což paradoxně pomohlo kompletnímu pelotonu. Ten se k uprchlíkům na chvíli přiblížil na odstup jediné minuty. V dalším pronásledování pak pokračoval jen Vanhoucke, který nakonec rozšířil řady úniku.

Favorit v ohrožení. Pekelné tempo ve stoupání nastolil tým UAE pro svého lídra Mattea Trentina. Snaha o odstranění sprinterů nesla úspěch. Fabio Jakobsen odpadl z hlavní skupiny. Nakonec ho však jeho tým, hlavně díky práci Černého se Štybarem, vytáhl zpět.

Dewulf útočí! Stan Dewulf z AG2R se po pár nástupech uprchlíků rozhodl necelých deset kilometrů před cílem zabrat do kopce. Peloton v náročném a technickém závěru chvíli začínal pomaličku ztrácet.

Suverénně. I tenhle problém však sprinterské týmy vyřešily. Dewulfa 4,5 kilometru před cílem dojely a vše se schylovalo k hromadnému dojezdu. V něm už vládl Jakobsen.

Výsledky cyklistické Vuelty

16. etapa (Laredo - Santa Cruz de Bezana, 180 km):

1. Jakobsen (Niz./Deceuninck-Quick Step) 4:08:57, 2. Meeus (Belg./Bora-hansgrohe), 3. Trentin (It./SAE Team Emirates), 4. Matthews (Austr./BikeExchange), 5. Dainese (It./DSM), 6. Aberasturi (Šp./Caja Rural-Seguros RGA), 7. Oliveira (Portug./SAE Team Emirates), 8. Minali (It./Intermarché-Wanty-Gobert), 9. Soto (Šp./Euskaltel-Euskadi), 10. Venturini (Fr./AG2R-Citroën) všichni stejný čas, ...102. Štybar (ČR/Deceuninck-Quick-Step) -1:19, 114. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) -2:05, 145. Černý (ČR/Deceuninck-Quick-Step) -4:28.

Průběžné pořadí: 1. Eiking (Nor./Intermarché-Wanty-Gobert) 64:06:47, 2. Martin (Fr./Cofidis) -54, 3. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -1:36, 4. Mas (Šp./Movistar) -2:11, 5. López (Kol./Movistar) -3:04, 6. Haig (Austr./Bahrajn Victorious) -3:35, 7. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) -4:21, 8. A. Yates (Brit./Ineos Grenadiers) -4:34, 9. Kuss (USA/Jumbo-Visma) -4:59, 10. Grossschartner (Rak./Bora-hansgrohe) -5:31, ...51. Hirt -1:25:11, 140. Štybar -2:57:23, 158. Černý -3:30:44.

Autor:
  • Nejčtenější

Česko - Finsko 1:0N. Drama s vítězným koncem, skvělý výkon předvedl Dostál

10. května 2024  22:56,  aktualizováno  23:24

Česká reprezentace má za sebou první vystoupení na domácím mistrovství světa v hokeji. Svěřenci...

Program a výsledky MS v hokeji 2024: Češi mají dvě výhry, čekají je Švýcaři

29. května 2023  10:42,  aktualizováno  12.5 19:04

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí turnaj vítězstvími nad Finskem a Norskem. V pondělí od...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 3:6. Divoký obrat řídil jubilant Červenka, rozhodl šťastný gól

11. května 2024  18:55,  aktualizováno  23:40

Pořádně se nadřeli. Čeští hokejisté ale po těžkém výpadku v zápase s Norskem zabrali, umazali...

Překvapení v nominaci. Z Rulíkova týmu pro MS vypadli Nosek, Vrána či Ticháček

5. května 2024  20:46,  aktualizováno  21:38

Dlouho očekávaný jmenný výčet zazněl. Trenér české hokejové reprezentace Radim Rulík představil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zbabělé, je jako neřízená střela. Finové tepou Gudase, atmosféru naopak chválí

11. května 2024  10:29

Ví se o něm, že hraje na hraně pravidel. Občas si počíná i lehce za ní. Radko Gudas je zkrátka na...

Zlatý břeh se blíží. Spartu může připravit o titul jen náhlé zpanikaření

13. května 2024  8:54

Vyprodané tribuny zabarvené doruda ne a ne prořídnout. Sparťanům se prostě nechtělo domů. Vytrvale...

Knicks utrpěli v play off debakl. Šampioni z Denveru reagovali na direkty

13. května 2024  8:30

Denver Nuggets a Indiana Pacers vyrovnali své série v druhém kole play off basketbalové NBA na 2:2...

McIlroy ovládl Wells Fargo Championship, Gotterup slavil v Myrtle Beach

13. května 2024  8:20

Severoirský golfista Rory McIlroy počtvrté vyhrál turnaj Wells Fargo Championship. Druhý hráč...

Jedno Jumbo vládne všem, na chvíli zase platilo. I s přispěním Pogačara

13. května 2024  8:15

Které roli se ještě Tadej Pogačar na tomto Giru nevěnoval? Už byl úspěšným vrchařem, klasikářem,...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...