ČASOVKY UMÍ. Cyklista František Raboň v sobotu vyrazí na trať svého čtvrtého Gira.

ČASOVKY UMÍ. Cyklista František Raboň v sobotu vyrazí na trať svého čtvrtého Gira. | foto: Reuters

Všichni za jednoho, hlásí Raboň. Na Giru pošlape pro Němce Greipela

  • 2
Mušketýrské motto tu platí jen z poloviny: všichni za jednoho. Celý tým HTC Columbia i s Františkem Raboněm, který zítra vyrazí do etap cyklistického Gira, bude v Itálii pracovat na etapových vavřínech spurtera Andrého Greipela.

"Ambice na celkové prvenství nemám," prohlásil jediný Čech na startu pro ČTK. "Hlavně když budeme úspěšní v dojezdech." Tam bude Raboň jednou z lokomotiv Greipelova vláčku.

"Na start jdeme v téměř identické sestavě, v jaké jsme jeli v loňském roce na Vueltě, kde jsme vyhráli pět etap. Věřím, že to nebude horší," přál si Raboň.

Jeho německý kolega loni vyhrál dvacet závodů, letos už získal dvanáct z dvaceti prvenství svého týmu. Tolik jich letos nikdo mezi profesionály ještě nezískal.

"Další vítězství chci přidat na Giru," prohlásil 27letý rychlík. Tak by měl silný argument pro to, aby ho šéfové zařadili do výběru pro Tour de France.

Trať sice není stavěná pro sprintery, ale to ho neodradí. "Přestal jsem profily etap sledovat, protože je stejně nemůžu změnit," měl jasno.

Zatímco Němec si letos odbude svoji druhou účast, o rok mladší Raboň si připíše už čtvrtý start.

Při své premiéře v roce 2006 skončil na 147. místě. Nejlépe byl klasifikován o rok později, kdy obsadil 79. příčku. Před dvěma lety, kdy triumfoval Alberto Contador, dojel sto první.

A letos? "Začátkem sezony jsem měl velmi dobrou formu a odpovídaly tomu i výsledky," vybavil si někdejší mistr Evropy do 23 let. "Ale v při etapáku v Turecku jsem třikrát spadl, z toho dvakrát ve velké rychlosti a regenerace neprobíhala tak rychle, jak jsem předpokládal."

Přesto nosí v hlavě velký sen - úspěch v podobě vydařeného úniku a pak třeba i etapové vítězství.

"Ale ne v prvních čtrnácti dnech. To budeme všichni pracovat pro Greipela," posteskl si. "Snad jen v časovkách můžu myslet výš." Začátkem března vyhrál souboj s časem v závodě Kolem Murcie, což mu zajistilo i celkové vítězství.

Giro připravilo takové testy hned čtyři: prolog v Amsterdamu, týmovou časovku, kterou loni Columbia vyhrála, horskou na Plan de Corones, kde budou dominovat vrchaři a závěrečnou časovku ve Veroně. Třeba Giro zase ponese stopu českého úspěchu.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa