Divoký start Tour. Dva hromadné pády a vítězství Alaphilippa

  12:30aktualizováno  18:19
Nemyslící fanynka nejdřív srazila na zem půlku cyklistů z pelotonu, další hromadný pád pak přišel sedm kilometrů před cílem. Všechny překážky dramatické první etapy Tour de France nejlépe zvládl Francouz Julian Alaphilippe z týmu Deceuninck-QuickStep, který se po útoku v posledním kopci obléká do žlutého.
Julian Alaphilippe se raduje v cíli první etapy Tour de France.

Julian Alaphilippe se raduje v cíli první etapy Tour de France. | foto: AP

Před etapou se mluvilo o velkém souboji v závěrečném tříkilometrovém stoupání v Landerneau.

Těžké ale bylo se pod poslední kopec vůbec dostat. 

ONLINE: Etapu jsme sledovali podrobně.

Polovinu pelotonu nejprve 46 kilometrů před cílem sejmula cedulí k
zemi nepozorná fanynka. A nebyl to pád jediný.

Jen někteří tak měli možnost bojovat v závěrečném stoupání.

Jako první nastoupil Julian Alaphilippe, který využil vynikající práce svých týmových kolegů. Hnali se za ním hvězdy jako Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Primož Roglič nebo Tadej Pogačar.

Nikdo z nich ale Francouzovi nestačil. Ten tak duhový dres mistra světa vymění za žlutý pro lídra Tour de France. Alaphilippe si kromě vítězství připisuje i deset bonifikačních sekund do celkové klasifikace.

Julian Alaphilippe slaví ve žlutém trikotu po první etapě na Tour de France.

„Můj tým odvedl skvělou práci, chránili mě a měli vše pod kontrolou. Na konci jsem se sice zapletl do pádu (způsobeném fanynkou), ale zůstal jsem v klidu a pak jsem práci dokončil v závěrečném kopci, kde jsme se chtěli zbavit sprinterů,“ radoval se v cíli Alaphilippe, který se stal první Francouzem, jenž vyhrál úvodní etapu Tour od triumfu Christopha Moreaua před dvaceti lety.

Druhý dojel Michael Matthews z týmu BikeEchange, třetí skončil Primož Roglič z Jumba-Visma.

Na čele pelotonu byl v první polovině závodu často vidět Petr Vakoč. Jediný Čech na Tour pracoval pro svého parťáka z týmu Alpecin-Fenix a favorita etapy Mathieu van der Poela. Nizozemec však skončil až dvacátý. Vakoč odpracoval, co měl, a dojel na 120. se ztrátou přes pět minut.

První pád, zaviněný nemyslící fanynkou, odnesla celá řada favoritů. Na zemi při něm skončili van Aert, Roglič, vítězný Alaphilippe a další. Ti všichni ale dojeli do cíle. Otázkou je, zda se nějaké následky lidské hlouposti neobjeví při pozávodní prohlídce...

Marc Hirschi leží mimo silnici po hromadném pádu v 1. etapě Tour de France.

První pád:

Druhý hromadný pád vypadal možná ještě hrozivěji. Jeden z jezdců se jen těsně vyhnul dřevěnému sloupu vedle silnice. Velmi otřesený po tomto karambolu skončil i čtyřnásobný vítěz Tour Chris Froome (Israel Start-Up). I Brit se nakonec do cíle dostal. Jediným závodníkem, který v průběhu divoké etapy odstoupil, je Jasha Sutterlin ze stáje DSM.

Druhý pád:

Jak se vše odehrálo

Bolavý rozjezd. První etapa Tour v sobě nenápadně skrývala téměř tři tisíce nastoupaných metrů, část z nich rozprostřených mezi šest kategorizovaných kopců.

Třešnička na konec. Zajímavou podívanou slibovalo především závěrečné stoupání na Côte de la Fosse aux Loups (3 km, 5,7 %). „Bude to zajímavý závěr. Kdokoliv v sobotu vyhraje, bude muset agresivně útočit,“ řekl před startem Alaphilippe k finálnímu kopci, dosahujícímu sklonu až 14 procent. Měl pravdu...

Dres s příběhem. Tým Alpecin-Fenix první etapu Tour absolvoval v barevné kombinaci, ve které jezdívala francouzská cyklistická legenda Raymond Poulidor na konci své kariéry v týmu Mercier. Poulidor osmkrát vystoupal na nejslavnějším etapáku na stupně vítězů, ale nikdy ho nevyhrál. Teď jeho odkaz reprezentuje Mathieu van der Poel, jeho vnuk a debutant na Grand Tour.

Ostrý start z Brestu. Hned v úvodu etapy se začalo závodit – o únik i o první body do soutěže o puntíkovaný dres. Na čele se hned v prvním stoupání vytvořila šestice uprchlíků, která se záhy postarala o první denní únik letošní Tour.

Česká služba. Brzy po jejich úprku se na špici pelotonu přesunul žluto-fialový jezdec v retrodresu týmu Alpecin-Fenix. Byl jím Petr Vakoč. Jediný Čech na Tour hned od začátku spolehlivě pracoval pro týmového parťáka a favorita etapy van der Poela.

„Ambice máme největší, zejména v prvním týdnu. Především ta první etapa hodně sedí našemu lídrovi,“ řekl před závodem pro ČT Vakoč.

Petr Vakoč pracuje na čele pelotonu během první etapy Tour de France.

Dnes to asi nevyjde. Uprchlíci se pelotonu nevzdálili na rozdíl větší než tři minuty. Největší podíl na tom měl Vakoč, který se na čele hlavní skupiny střídal s Timem Declercqem (Deceuninck-QuickStep).

Sólojízda. Při výstupu na prémii čtvrté kategorie těsně za polovinou etapy ostatním uprchlíkům nastoupil třiadvacetiletý Ide Schelling z Bory. Zatímco zbylou pětici brzy pohltil peloton, Nizozemec prchal dál a sbíral body do soutěže o vrchařský dres.

Fanynka, která nepřemýšlela. Před vrcholem předposledního kopce došlo k hromadnému pádu v pelotonu. Ten zavinila fanynka, která cedulí srazila na silnici Tonyho Martina, za ním šli k zemi i Wout van Aert, Primož Roglič a zbytek týmu Jumbo-Visma. Na vozovku se poroučela přibližně polovina balíku.

Hromadný pád zaviněný fanynkou z ptačí perspektivy:

Zmatky. Po pádu se do hlavní skupiny musela vracet jména jako van Aert, Marc Hirschi (UAE Emirates) nebo Peter Sagan (Bora-hansgrohe). Ze závodu odstoupil Jasha Sutterlin (DSM).

Znovu na zemi. Necelých osm kilometrů před cílem se na zem zřítil jeden z jedců týmu B&B. Ve vysoké rychlosti přes něho přeletěla desítka dalších závodníků. Někteří skončili na trávě vedle silnice, jiní dopadli na asfalt.

Boj o vítězství. Alaphilippe zaútočil více než dva kilometry před cílem – v nejprudší části stoupání. Za ním se řítili Tadej Pogačar, Primož Roglič a Pierre Latour. Nikdo mu ale nestačil. Francouz byl v první etapě nejsilnější.

Cyklistický závod Tour de France - 1. etapa Brest - Landerneau (198 km):

1. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick Step) 4:39:05 2. Matthews (Austr./BikeExchange), 3. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma), 4. Haig (Austr./Bahrajn Victorious), 5. Kelderman (Niz./Bora-hansgrohe), 6. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates), 7. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ), 8. Higuita (Kol./EF Education-Nippo), 9. Mollema (Niz./Trek-Segafredo), 10. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) všichni -8, ...120. Vakoč (ČR/Alpecin-Fenix) -5:33.

Průběžné pořadí: 1. Alaphilippe 4:38:55, 2. Matthews -12, 3. Roglič -14, 4. Haig, 5. Kelderman, 6. Pogačar, 7. Gaudu, 8. Higuita, 9. Mollema, 10. Thomas všichni -18, ...120. Vakoč -5:43.

Autor:
  • Nejčtenější

Program a výsledky MS v hokeji 2024: Češi potřetí vyhráli, čeká je Rakousko

29. května 2023  10:42,  aktualizováno  15.5 23:11

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí světový šampionát vítězstvími nad Finskem a Norskem,...

Česko - Finsko 1:0N. Drama s vítězným koncem, skvělý výkon předvedl Dostál

10. května 2024  22:56,  aktualizováno  23:24

Česká reprezentace má za sebou první vystoupení na domácím mistrovství světa v hokeji. Svěřenci...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Norsko - Česko 3:6. Divoký obrat řídil jubilant Červenka, rozhodl šťastný gól

11. května 2024  18:55,  aktualizováno  23:40

Pořádně se nadřeli. Čeští hokejisté ale po těžkém výpadku v zápase s Norskem zabrali, umazali...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Švýcarsko - Česko 2:1N. Neúspěšné nájezdové repete, domácí poprvé padli

13. května 2024  19:26,  aktualizováno  23:59

Zase v důležitém boji o pozice rozhodovaly až nájezdy. Na rozdíl od úvodního duelu s Finskem ale...

Naše zákony bohužel dovolují reklamu na Putinovy zločiny, říká Dominik Hašek

16. května 2024

Vysíláme Legendárnímu hokejovému brankáři Dominiku Haškovi se nelíbí, že řada ruských a běloruských...

Rallye Český Krumlov č. 51. Kopecký obhajuje, myslí na devátý triumf

16. května 2024  10:53

Druhou padesátku ročníků zahájí Rallye Český Krumlov. Tradiční podnik mistrovství republiky se...

Měl skončit s fotbalem. Teď píše s olomouckým béčkem historii

16. května 2024  10:49

Když dostane otázku, zda se minulý víkend více těšil na duel za B, nebo A tým fotbalové Sigmy,...

Sedlák jako elitní centr. Při druhém pokusu potřebuje dokázat, že roli zvládne

16. května 2024  10:29

Dojel nahozený puk, snad se ani nemusel dívat, věřil, že parťáka najde zpětnou nahrávkou zpoza...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...